Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Eser üretmeye devam ediyor. Yaptığı faaliyetleri gelecek nesillere aktarmak için dijital kayıtlarla yetinmeyip kitap haline de getiriyor.
Bunlardan en son hazırlananı da Mevlana Şiir Atölyeleri ve 11. Şiir Şöleni ismiyle çıkarılan eser. Kitap Karatay Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği işbirliği ile çıkarılmış.
Şahsımın da başından sonuna kadar pür dikkat takip ettiğim 11 Şiir Şöleni Şiir Şöleni ve Şiir Atölyeleri programı gerçekten de bugüne kadar yapılan Mevlana Şiir Şöleni faaliyetleri içinde “Şiir Atölyeleri” çalışması sebebiyle bu programı ayrıcalıklı kılıyor.
20 Ağustos 2021 tarihli Konya Yenigün Gazetemizdeki köşemde, “11. Mevlana Şiir Şöleni ile ilgili izlenimlerimi yazmıştım. Bu defa “Mevlana Şiir Atölyeleri ve 11. Şiir Şöleni” isimli kitabın basımı nedeniyle yazdığım bu yazımda sadece “Şiir Atölyeleri” kısmına değineceğim.
Kitap 16x24 cm. ebadında tasarlanmış. Ön kapak kırmızı zemin üzerin Kubbe-i Hadra resmi ile güzel bir kompozisyona sahip. Arka kapakta ise Mevlana Şiir Atölyelerine ve Mevlana Şiir Şölenine katılan şairlerin isimlerine yer verilmiş.
Kitabın kimlik sayfasında, Karatay Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi logolarıyla başlamış, ismine ve faaliyet tarihine yer verilerek devam edilmiş.
Yayın Yönetmeni Ahmet Köseoğlu, Hazırlayan Saffet Yurtsever, Tasarım Ahmet Aka olarak belirtilmiş. ÇİMKE Yayınları Baskı tesislerinde Ekim 2021 ayında basıldığını da yine kimlik sayfasından öğrenebiliyoruz. Bu sayfanın alt kısmına “Bu kitap; 14 Ağustos 2021’de Karatay Belediyesi ve Türkiye Yazaralar Birliği Konya Şubesince düzenlenen Mevlana Şiir Atölyelerindeki konuşmalar ve 11. Şiir Şölenine katılan şairlerin eserlerinden oluşuyor. “Kitaptaki şiirler ve özgeçmiş bilgileri şairlerin kendilerince belirlendi ve alfabetik sırayla yayımlandı.” şeklinde bir nota yer verilmiş.
Daha sonra “İçindekiler” sayfasında içerikle ilgili başlıklar sıralanmış.
“BİZDEN” isimli yazısıyla Saffet Yurtseven, Mevlana Şiir Şöleni ve Şiir Atölyeleri etkinliklerini kayıt altına almanın öneminden bahsetmiş.
TYB Konya Şube Başkanımız Sayın Ahmet Köseoğlu kitabın ÖN SÖZ’ünde, yapılan bu güzel faaliyetin kısa bir değerlendirmesini yapmış.
“Mevlana Şiir Şöleni geleneksel bir hal aldı ve adını bundan sonra da sağlam ve iradeli bir biçimde sürdürmeye devam edecektir. Dilimizi zenginleştiren şiirimize ve hassaten de modern şiirimize vefa borcumuzu da böyle ödediğimize inanıyoruz” diyerek yapılan faaliyetin önemini vurgulamış.
Devamla, Konya kültürüne katkılarıyla her zaman övgüye layık olan Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca Beyefendi, TAKDİM yazısıyla yer almış kitapta.
“Bizler Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar büyük devletler kuran bir milletiz. Bu büyük devlet geleneğinin arkasında büyük bir medeniyet kültür tasavvuru yatmaktadır. Medeniyetlerin inşasının temelini gönülleri fethetmek oluştururken; gövdesini imar, kollarını sanat, başını ilim, kalbini ise kelam, dolayısıyla şiir oluşturur.” diyerek şiirin önemini vurgulayarak başlamış ve bu organizasyonun tüm paydaşlarına teşekkür ederek bitirmiş yazısını.
Ve nihayet “Şiir Atölyeleri Birinci Oturum” başlığıyla kitabın içeriğiyle ilgili konulara giriş yapmış. İlk oturum; 1950-2000 yılları arasında “Şiirin İmgesel Evrimi” konusu irdeleniyor.
Yine bu oturum TYB Konya Şube Başkanımız Sayın Ahmet Köseoğlu’nun “Açılış Konuşması” ile başlıyor. Bu konuşmada da faaliyetin yapılma aşamasına kadarki görüşmelerden, düşüncelerden, yurdun dört bir yanında, bu program dolayısıyla koşup gelen katılımcı şairlerimizden, faaliyete emek verenlerden ve programın takviminden bahsederek yaptığı güzel konuşmanı metni yer almış.
İlk oturumun yönetiminin, Şair Vural Kaya tarafından yapıldığını görüyoruz. Sabah 10.00’da başlayan ve 12.00’da biten oturumun konuşmacıları; Şair İbrahim Demirci, Şair Mehmet Narlı, Şair Hicabi Kırlangıç ve Şair Duran Boz, Yazar Selim Somuncu, Şair Murat Küçükçiftçi, Şair Hıdır Toraman olarak görünüyor.
İkinci Oturum saat 14.00’da başlayıp, 14.45’te bitiyor. Konusu ise; “İnternet Karşısında Edebiyat Dergilerinin Durumu Nedir?”, “Dijitalleşme Matbu Dergiyi Bitirdi mi?”, “Şiir, Dijitalleşme Döneminde Neden Kendine Yer Açmıyor?” başlıklarıyla kendini gösteriyor.
Bu oturumun Yönetimi Şair Osman Özbahçe tarafından yapılmış. Konuşmacılar ise sırasıyla; Şair Ali Ayçil, Şair Yunus Emre Altuntaş, Şair Tuba Kaplan, Şair M.Ali Köseoğlu, Şair Fatma Şengil Süzer, Şair Mehmet Aycı ve Şair Mustafa Uçurum olarak görülüyor.
Ve nihayet Üçüncü Oturum saat 16.00 ile 17.45 arasında yapılıyor. Bu oturumu, Şair Emre Öztürk Yönetiyor. Oturumun Konusu; “Yenilik Gücünü Yitirdi mi?” “Önceden Yenilik, Şiiri Taşırdı, Geliştirirdi Şimdi Taşıyamıyor Neden?” şeklinde belirlenmiş. Konuşmacılar; Şair Eray Sarıçam, Şair Ali Bal, Şair Vasfettin Yağız, Şair Murat Küçükçiftçi, Şair Yusuf Araf...
Ve devamla akşam yapılan 11. Şiir Şöleninde şiirlerini okuyan şairlerin biyografilerine ve şiirlerine yer verilen kitap, “HABERLER” bölümüyle sona eriyor.
310 sayfadan müteşekkil bu eser Türkiye Yazar Birliği Konya Şubemizin bir kültür hizmeti olarak raflardaki yerini alıyor.
Emeği geçen herkese şükranlarımla birlikte, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.