Türkçenin 15. Uluslararası Şiir Şöleni üzerine

​​​​​​​Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 15’incisi düzenlenen “Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni" Bursa’da başlayıp Selçuklu başkenti Konya’da sona erdi. Büyük bir mirası benimseyen TYB, tam otuz yıldır Türkçemizin ses bayraklarını aynı şuur ve gayede

 

Bursa; rüya şehir, hayallerin şehri. Osmanlı’nın ruhunu taşıyan ve onun mirasını, mimarisi ve geleneğiyle yaşatan güzel şehir. Her beldesinde tarihten bir sahne var. Bursa’ya şiir şöleni için gelen şairler, şiir gibi bir şehri gezmekle başladılar. Şairler, şölen öncesinde Süleyman Çelebi ve Osman Gazi Türbelerini ziyaret ettiler. Program öncesinde, 30 yıl önceki şölen fotoğraflarından oluşan sergi açılışı yapıldı. Mahmut Bıyıklı ve Altynbek İsmailov’un sunduğu şölen, TYB’nin “Şölen Belgeseli” gösterimi ile başladı.

13 Ekim 2022 tarihinde Tayyare Kültür Merkezinde başlayan şölenin açılışında konuşan TYB Genel Sekreteri Mehmet Kurtoğlu, Türk dünyasının en büyük ve geniş katılımlı edebiyat ve kültür faaliyeti olan şölenin 1992 yılında Bursa'da başladığını ve "15 ülkeden 80 şairin katılımıyla" yine Bursa'da gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan,“Sizinle birlikte, engin bir coğrafya geldi. Dört deniz, yedi iklim geldi. Göğün bize mahsus mavisi geldi, bozkırın sarısı geldi, dağ çiçekleri geldi.” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ecdâdımızdan aldığımız mirasa sahip çıkmak, yeni üretimlere ve tanışıklıklara zemin hazırlamak için üzerimize düşeni yapıyoruz. Gelenekleşmiş faaliyetlere destek olmak bizim için gurur verici, dedi.

"Türk Dünyası" konulu şiir yarışmasının kazananlarına da ödülleri takdim edildi. 30 yıl aradan sonra ilk başladığı yerde, Bursa’da, aynı heyecan ve sevinçle başlayan şölende vefat edenler yâd edildi, yaşayan şairler bir araya geldi, geçmiş ve hâlihazırın fotoğrafı çekilmiş oldu. Bursa’nın üç büyük şairi Süleyman Çelebi, Eşrefoğlu Rumi, Niyazi Mısri adına ödüller verildi, şiir fasılları yapıldı. 30 yıl önceki şölene katıldığı hâlde hayatta olmayan şairlerden Bahsettin-Abdurrahim Karakoç, Erdem Beyazıt, M. Âkif İnan, Rauf Parfi, Ragıp Karcı (Türkiye), Tomanbay Moldagali (Kazakistan), Hamid Nutki (İran), Memmed Aslan (Azerbaycan), Osman Türkay (Kıbrıs) adına şiir fasılları düzenlendi ve hatıraları yâd edildi.

Kültür Gezisi

Şölenin ikinci gününde Rehber Nurcan Çakır’ın anlatımları ile Bursa’nın tarihi mekânları ve türbeleri ziyaret edildi. Tophane Meydanı, Yeşil Türbe, Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri ve sonunda mutasavvıf Emir Sultan'ın türbesinde hep birlikte dualar yapıldı. 600 yıllık tarihî geçmişi olan ve tescillenen “İnkaya Çınar Ağacı”nın altında TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın yönettiği şairler meclisinde Divan şiirinden şiirler okundu, çay içildi.

Türk Dünyası Türküleri Konseri

Bursa Büyükşehir Belediyesi Halk Müziği Topluluğu’nun İbrahim Paşa Kültür Merkezinde gerçekleştirdiği Türk Sanat Müziği Konserinde, misafirleri Metin Önal Mengüşoğlu karşıladı. Topluluk, Türk dünyasından türküler seslendirdi.

Bursa’daki program, Türk dünyasının üç büyük şair ve yazarı adına 3 büyük ödülün takdim edilmesi ve değerlendirme toplantısıyla tamamlandı. Bu şölende adına ödül verilen şairler: Süleyman Çelebi, Eşrefoğlu Rumi ve Niyazi Mısri. Niyazi Misri büyük ödülüne Özbekistanlı şair Hurşit Davronov, Eşrefoğlu Rumi ödülüne Kazakistanlı Akushtap Baktygareeva ve Süleyman Çelebi büyük ödülüne de Kosavalı şair Iskender Muzbeg layık görüldü.

Şiir Atölyeleri

“Bursa’nın Şiiri, Şiirin Bursa’sı” atölyesinde TYB Bursa Şube Başkanı Mustafa Baki Efe, Nevzat Çalışıkuşu ve A. İhsan Akçay yaptıkları konuşmalardaBursa’nın geçmiş ve bugünkü edebiyat insanları ve şairlerinin isimleri ve eserleri hakkında bilgiler verdiler.

Konya Mevlânâ ve Yunus Emre Şiir Fasılları

TİKA’nın desteklediği, Selçuklu Belediyesinin ev sahipliğindeki şölen Yeni Nesil Kütüphanesi’nde gerçekleşti. Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Selçuklu Belediye Ahmet Pekyatırmacı, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Konyalı şiir severlerin katılığı programda şairler şiirlerini seslendirdiler.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan şunları kaydetti: "Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni" 30 yıldır süregelmektedir. Sovyetler dağıldıktan sonra Türk devletleriyle aramızdaki kültürel iş birliğini arttırmak, sürdürmek, dilde, fikirde, işte birliği sağlamak amacıyla böyle bir faaliyet başlatılmış. Mevla bunu yinelemeyi nasip etti. Hepimiz biliyoruz ki şiir insanın tarihi kadar eskidir ve köklüdür. Belki de saltanatı en kadim kültürel gelenek şiirdir.”

TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “30 yıl önce bu şölene ‘Allah adını zikredelim evvela’ diyerek başlamıştık, ilk cümlemiz bu olmuştu. 1992 yılında, elhamdülillah, Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’ni Bursa’da başlattık. Neden Bursa’da başlattık? Çünkü Bursa kurucu bir şehirdir, Osmanlı Devletinin asıl kuruluşu Bursa’dadır. Daha sonra Kadim medeniyet şehrimiz Selçuklunun başkenti Konya’da devam ettik.”

Selçuklu Belediye Ahmet Pekyatırmacı da yaptığı konuşmada, “Dilimiz, tarihimiz, medeniyetimiz, kültürümüz ve gençlerimiz, bizim korumamız, yaşatmamız ve geleceğe taşımamız gereken değerlerimiz. Bu manada bu şiir şöleninin çok önemli bir organizasyon, önemli bir program olduğunu düşünüyorum. Otuz yıl önce başlayan böyle önemli bir programında otuzuncu yılında Konya'mızda gerçekleşiyor olmasından ayrıca mutluluk duyuyorum.” dedi.

Mevlana Şiir Faslı, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu’nun Mevlana ile ilgili bilgi vermesiyle; Yunus Emre Şiir Faslı ise Şair Vural Kaya’nın Yunus Emre ile ilgili verdiği bilgilerden sonra başladı. Şiir okuyan şairlere berat takdim edildi ve toplu fotoğraf çekimi ile “Türkçenin 15. Uluslararası Şiir Şöleni” Konya bölümü de tamamlanmış oldu. Şiirimiz sürsün, şairlerimiz sahipsiz kalmasın, Türkçemiz ebedî yaşasın!

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

Kaynak: SELÇUKLU BELEDİYESİ, TÜRKÇE’NİN 15.ULUSLAR ARASI ŞİİR ŞÖLENİ’NE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Haberler Haberleri

TYB Konya’da Yapay Zekanın Serencamı ve Kültürümüze Etkileri Konuşuldu
Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Taşkent'te yapılacak
TYB Konya'da Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Anıldı - Felsefeyi Sosyolojiyle Yenilemek
Vefatının 30. yılında Tarık Buğra
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Nail Bülbül Konuştu