Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2008 Kültürel Etkinlik Takvimini Açıkladı

Yazarlar arasında mesleki dayanışmayı geliştirmek ve ülkemizin kültür hayatına yazarların mevcut katılımını artırmak amacıyla 7 Ağustos 1978 tarihinde...

Yazarlar arasında mesleki dayanışmayı geliştirmek ve ülkemizin kültür hayatına yazarların mevcut katılımını artırmak amacıyla 7 Ağustos 1978 tarihinde Yazarlar Birliği adıyla kurulan birliğimiz 1985 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye adını kullanma hakkını elde ettikten sonra 1991'de yine Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına faaliyet gösteren dernek statüsünü kazandı. Türkiye Yazarlar Birliği Türkiye'de en fazla üyeye sahip ve en etkili yazar kuruluşudur.
Kurumumuz İstanbul ,Ankara, Konya başta olmak üzere 9 şube ve belli başlı illerdeki temsilcilikleri ile çalışmalarını sürdürmektedir.
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi olarak, genelde Türkiye özelde Konya kültür ve sanatını canlı tutmak ve değerlerimizi tanıtmak amacıyla 2002 yılından bu tarafa yıl boyu çeşitli faaliyetler düzenlemekteyiz. 2007 yılında Mevlana'nın doğumunun 800. yılı olması münasebetiyle bu konuda özel programlarımız ve yayınlarımız oldu. TYB Konya Evi bahçesindeki programlarımıza başta gazeteci ve yazarlar olmak üzere toplumun her kesiminden insanımız katılmaktadır.
2008 yılı da gerek Nasreddin Hoca'nın doğumunun 800. yılı ilan edilmesi gerekse TYB Genel Merkezinin kuruluşunun 30. yılı olması sebebiyle ayrı bir önem arz etmektedir. 2008 yılı kültürel etkinlikler takviminde 15 Mart-25 Ekim arasında 24 program gerçekleştireceğiz. İlk programımızı sanatının 50. yılında olan Erdem Bayazıt'a vefa borcu olarak düzenledik. Rasim ÖZDENÖREN, Prof. Dr. Ramazan KAPLAN, Prof. Dr. Turan KOÇ ve Arif AY'ın katılacağı bir panelle bu yılki faaliyetlerimizi başlatmış olacağız.
TYB Konya Evi'nin bahçesinde yıl boyu devam edecek olan diğer etkinliklerimiz ise şunlar:

BİR BAŞKENT DAİMA BAŞKENTTİR

Bir başkent daima başkenttir der Tanpınar. Selçukluların başkenti Konya'da Selçuklularda estetik, bilim ve düşünce ile ilgili söyleşilerimiz olacak. Ayrıca Hz. Mevlâna'nın Konya'ya geliş yıl dönümü münasebetiyle Hasan Âli YÜCEL'in Mevleviliği ile ilgili de bir programımız olacak.Hasan Âli Yücel'i Prof. Dr. Ahmet Güner SAYAR anlatacak.Selçuklularla ilgili konuşmaları ise alanlarında uzman olan Prof. Dr. Mikail BAYRAM, Prof. Dr. Abdüsselâm ULUÇAM anlatacaklar.

ANMA / ANLAMA ETKİNLİKLERİ

Önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda da ünlü şahsiyetlerimizi hatırlayıp gündeme getireceğiz.
İlim, irfan ve mizah ustası Nasrettin Hoca'yı doğumunun 800. yıl dönümü münasebetiyle Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU, Şaban ABAK, Mustafa ÖZÇELİK VE Mehmet AYCI ile birlikte anacağız anlayacağız.
Tanıdıkça gönüllerdeki yeri büyüyen adam Prof. Dr. Sabahattin ZAİM'i öğrencileri Prof. Dr. Sami GÜÇLÜ VE Adem ESEN'den dinleyeceğiz.
Doğumunun 1000. yılı münasebetiyle Kaşgarlı Mahmut'un Türk Kültür Tarihindeki Yeri'ni Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU anlatacak.
Türk kültür ve sanat hayatımıza damgasını vuran merhum Ord. Prof. Dr. Süheyl ÜNVER ilgili olarak Dr. Hasan ÖZÖNDER yıllar öncesine dayanan tanışmasını,O na öğrenci olmanın özelliğini güzelliğini ve Ünver Hoca'nın bir çok hususiyetini bizlere aktaracak.

KUTLU DOĞUM HAFTASI PROGRAMI VAZGEÇİLMEZİMİZ

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kutlu Doğum Haftası ile ilgili konferansımız olacak.Ayrıca Mehmet Gönül ve arkadaşlarıyla birlikte efendimize ilahilerle selam göndereceğiz.
Ülkemizin tanınmış münevverlerinden Prof. Dr. İsmail KARA Cumhuriyet Dönemi Din politikaları,Necdet SUBAŞI ise Sosyoloji ve Din ile ilgili konularda bizleri aydınlatacaklar.
Tarihle ilgili olarak da Doç. Dr. Mustafa DEMİRCİ, Moriskoların Hazin
Sonu ve Endülüs Dramına ışık tutacak.

RAMAZANDA HUZUR SOHBETLERİ

Bu yıl da Huzur Sohbetleri başlığı altında Ramazan kültürü ve maneviyatına uygun konularımız olacak.
Prof. Dr. Zekeriya GÜLER Ramazan İkliminde Hz. Peygamber'i anlatacak. Doç Dr. Muhittin UYSAL Tasavvuf Hadis İlişkisi konusunda bizleri bilgilendirecek.Prof Dr. Emine YENİTERZİ ise Klasik Türk Edebiyatında Ramazan ve Bayram konulu bir konuşma yapacak. Ayrıca meddahlık kültürünü devam ettiren Meddahıfakir Yusuf DURU da Huzur Sohbetleri öncesinde dünün anlatımıyla bugüne hikayelerle bağlantı kuracak.

ŞİİR ŞÖLENİ VE MUSIKî

Bu yıl Karatay Belediyesi işbirliği ile Şiir Şöleni düzenleyeceğiz. Öncelikli olarak Konyalı şairlerin katılacağı şölenle birlikte şiir ve poetikaya yönelik konuşmaların yapılacağı bir panelle de şairlerin buluşmasının daha da anlamlı hale gelmesini sağlayacağız.
Ekim ayında ise müzik icrasıyla birlikte Şiir ve Musiki Geleneğimiz'i İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa ÇIPAN anlatacak.

YAZILACAK ÇOK ŞEYİMİZ VAR GEZİLERİ

Bu yıl da tarih, medeniyet, kültür ve doğaya yönelik yurt içi ve yurt dışı çeşitli gezilerimiz olacak.Önceki yıllarda aynı adla yaptığımız 15 geziye ait yazılan izlenimler bu yıl içinde kitaplaşacaktır.Gezilerimiz takvimimizde belirtilmemiş hafta sonlarında yapılması planlanmıştır.

ŞEHİR OKUMALARI'NA DEVAM

Daha önceki yıllarda Mehmet Akif ve Safahat, Necip Fazıl ve Çile, Sezai KARAKOÇ ve Diriliş okumaları gerçekleştirmiştik.Bu yıl dördüncüsünü düzenleyeceğimiz Şehir Okumalarımıza Yahya Kemal ile devam edeceğiz.Prof.Dr.Mehmet Tekin başkanlığında Prof.Dr.Muammer C. Muşta,Doç.Dr.Alim Gür,Doç.Dr.Kemal Kahramanoğlu Dr. İbrahim Demirci em.Öğr.Gör.Halil Güntan ve araştırma görevlileri ile birlikte gerçekleştirilecek olan okumalarımız Temmuz ve Ağustos aylarında haftada iki gün olmak üzere saat 17.00-19.00 arası TYB Konya Evi bahçesinde gerçekleştireceğiz.

FOTOĞRAF SERGİLERİ VE KARİKATÜR KURSU

Bu yıl Karikatürist Adem MERMERKAYA'nın katılımıyla gerçekleştirilecek olan Karikatür Dersleri Kursu düzenliyoruz.
Mayıs ve Eylül aylarında ileriki günlerde ayrıntılı tarihleri ilân edilecek fotoğraf sanatçılarının fotoğraf sergileri olacak.
Kütüphaneler Haftası münasebetiyle de sergilerimiz olacak. Konya Ticaret Odasında "Hasan ÇOPUR'un Konya Kitapları Koleksiyonu ile Eskimeyen Konya Fotoğrafları Sergisi" Konya severlerin ilgisine sunulacak.

EDEBİYATTA KADIN , ROMANDA TASAVVUF

Mayıs ayında Cihan AKTAŞ ile, Edebiyatta Kadın Varlığı konulu bir programda birlikte olacağız.
Alevilik ile ilgili araştırmalarıyla bilinen tarihi romanlarıyla daha çok tanıdığımız tarihçi yazar Reha ÇAMUROĞLU ile, Roman ve Tasavvuf konulu bir programı da Temmuz ayında gerçekleştireceğiz.
Geçtiğimiz yıllarda etkinliklerimiz arasında hep bulunagelen Kısa Film gösterimlerine bu yıl da ödül almış kısa filmlerden seçmelerle devam edeceğiz.
Çevreye duyarlı faaliyetlerimizle ilgili olarak bu yıl KOSKİ işbirliğiyle Loras Dağı eteklerine yazarlarımız fidan dikecek.
Prof. Dr. Haşim KARPUZ Kandil Şehirler adıyla Mekke, Medine, Kudüs ve Şam başta olmak üzere İslâm'ın pırlanta şehirlerini anlatacak ve fotoğraflarla bizi bu kutlu şehirlere yolculuğa çıkaracak.
İl Sosyal Hizmet Müdürü İzzet GÜNEŞ, Sosyal Devletin Neresindeyiz? konulu bir konuşma yapacak.
15 Mart ile 25 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirmeyi düşündüğümüz programlarımıza ilgi duyan herkesi davet eder,Konyamız'a ve Ülkemiz'e bu faaliyetlerin hayırlar getirmesini dileriz.

2008 Kültürel Etkinlik Takvimi için bakınız.web:www.tybkonya.com

2008 yılı kültürel etkinlikler takvimi için TIKLAYIN.

Haberler Haberleri

"YAZARLARIMIZ OKULLARDA" PROJESİ TAMAMLANDI
TYB KONYA’DA UZLUK AİLESİ VE MEVLÂNA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KONUŞULDU
Bakan Tunç: Hukuk dili dil bilinciyle şekillenmelidir
TYB KONYA’DA MESNEVÎHANLIK GELENEĞİ VE MESNEVÎ OKUMALARI PANELİ YAPILDI
Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı