Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 40 Programın yer aldığı 2022 Yılı Kültürel Etkinlikler Takvimini Açıkladı:
Özümüz Sözümüz
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2022 yılı etkinlik takvimini açıkladı. Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte, TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu’nun TYB Konya Şubesi Kütüphanesindeki basın toplantısında yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu. 20 yıldır her cumartesi günü kültür, edebiyat, tarih, düşünce, bilim, sinema ve musiki alanlarında yıl boyunca düzenledikleri programlarla tarihe kayıt düştüklerini anlatan Köseoğlu “Bu yıl 21.sini açıklayacağımız takvimimizde 40 program bulunuyor” dedi.
Salgınla birlikte konferansları dijital mecralardan yayınlamaya başladıklarını ve bu yöntemle hitap edilen coğrafyanın da genişlediğini kaydeden Köseoğlu “Medeniyetlerin beşiği Anadolu’dan insanlığa önceki yıllarda Şehre Sözümüz Var ve İnsanlığa Sözümüz Var gibi mesaj içerek üst başlıklarla hitap etmiştik. 2022 yılı için ise ‘Özümüz Sözümüz’ sloganını seçtik. Bu sözümüze sadık kalma yolunda gayret edeceğiz” diye konuştu.
Program takvimlerinde eğitici olduğu kadar hatırlatıcı, yapıcı, millî ve manevî yönü öne çıkan, organizasyonların yer alacağını kaydeden Köseoğlu “Temel değerlerimize uygun olmasına ihtimam gösterdiğimiz programlarımızda hem Konya’mıza, hem ülkemize, hem de insanlığa karşı kültürel vazifemizi yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.
İLK PROGRAM KITALAR ARASI ÇEVRİM İÇİ YÖNTEMLE 19 ŞUBAT’TA
Bu yıl salon programlarına dönüş yapmalarına rağmen bütün konferansları internet üzerinden sosyal ağlarda canlı yayınlayacaklarını da söyleyen Köseoğlu sözlerini “Koronavirüs salgınına yönelik tedbirler sebebiyle geçen yıl programlarımızı dijital mecrada ifa etmiştik. Bu yıl çoğunlukla İl Halk Kütüphanesi Salonunda, bazen de Meram Belediyesi Tantavi Kültür Merkezinde olacağız ama bütün programlarımızı Youtube ve Facebook üzerinden canlı yayınlayarak sosyal mecradan da insanlığa sesleneceğiz” diyerek sürdürdü.
Prof. Dr. Bilal Kuşpınar’ın düzenleyicisi olduğu bu yılın ilk programına dair bilgi de veren Köseoğlu “19 Şubat Cumartesi günkü ilk konferansımızda Konya, İstanbul, Ankara arasında bağlantı kurarak kıtalar arası yayın yapacağız. Görevi sebebiyle Amerika’da bulunan Bilal Kuşpınar hocamızın yönetimindeki programa İstanbul’dan katılacak olan Prof. Mehmet İpşirli hocamız ‘Osmanlı İlmiyesi’ üzerine çevrim içi sohbet edecek” diye konuştu.
DÜNDEN YARINA
Yıllık takvimin belirlenmesi aşamasında yönetim kurulu üyeleriyle istişarelerde bulunup araştırma tespit ve görüşmeler yaptıklarını anlatan Köseoğlu, “Tarihi derinliğimizden gelen kültürel birikimlerin TYB Konya Şubesi organizasyonuyla dile getirilmesi, yazılı ve sesli olarak kayıtlara girmesini arzu ederek bu minvalde konferanslar, paneller, tiyatro ve sinema gösterimleriyle tarihi ve kültürel derinliği olan şehirlerimize geziler düzenledik” dedi.
Köseoğlu sözlerini “2022 takvimimizde Osmanlı Kuruluş Dönemi Sufilerinden Cemil Meriç’e, Asrımızın Dede Korkut’u Mustafa Necati Sepetçioğlu’ndan Fethi Gemuhluoğlu’na, Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Sezai Karakoç’a kadar pek çok nadide program tertip edeceğiz. Yılın sonundaki üç programımız ise Hz. Mevlâna’yı, onun fikirlerini nasıl anlamalı ve nasıl anmalıyız gibi konuları ihtiva edecek. Ayrıca 20 yıldır süren ‘Yazılacak Çok Şeyimiz Var’ ilkemizden hareketle bu yıl Hatay-Antakya bölgemizin tarih, kültür ve medeniyetine yolculuk yaparak kayda düşeceğiz” diye sürdürdü.
ŞİİR, MUSİKİ VE SİNEMA İHMAL EDİLEMEZ
Geleneksel bir hüviyet kazandırdıkları Mevlânâ Şiir Şöleni ve Şiir Atölyesi’nin bu yıl 12.sini Mevlâna Dergâhında icra edeceklerini anlatan Başkan “Türkiye’de Animasyon Sineması, Müzikli Balkan İlâhileri, Âşıklık Geleneği, Süleyman Çelebi ve Mevlid ile Dijital Karşısında Sinemanın Geleceği gibi konuları da gündeme taşıyacağız” dedi.
KONYA BELEDİYELERİNE TEŞEKKÜR
Konya Büyükşehir, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin her dönem olduğu gibi bu yıl da faaliyetlerine destek olacaklarını kaydeden Köseoğlu “TYB Konya Şubemizin yüksek gayretlerle 21 yıldır kesintisiz sürdürdüğü kültürel faaliyetlere belediyelerimizin sağladığı katkılardan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Beledşye Başkanımız Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanımız Mustafa Kavuş ve Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca ile İl Halk Kütüphanesi salonunun tahsisinden dolayı İl Kültür Müdürümüz Abdüssettar Yarar’a teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerini sürdürdü.
TYB Konferans ve panellerinde yapılan bütün konuşmaları yazılı kayda da geçirerek yılsonlarında nitelikli kaynak kitaplar olarak toplumun istifadesine sunduklarını da ifade eden Köseoğlu “Vakti müsait olanları yüz yüze programlarımıza davet ediyor, gelecek imkânı olmayanlara da dijital mecralardan programlarımızı izleyerek istifade etmelerini tavsiye ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
BİRİBİRİNDEN KIYMETLİ İSİMLER GELECEK
TYB’nin 2022 programlarında Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Manolya Gürocak, Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, Raşit Keskin Prof. Dr. Mustafa İsen, Dr. Tuba Işınsu Durmuş, Dursun Gürlek, Sait Mermer, Prof. Dr. Şaban H. Çalış, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, Rasim Özdenören, Hattat Hüseyin Öksüz, Prof. Dr. Fatih Özkafa, Mustafa Sonay Gürgen, Doç. Dr. Ahmet Akman, Prof. Dr. Haşim Şahin, Vural Kaya, Mehmet Ali Köseoğlu, Atilla Yaramış, Ömer Erdoğan, Burhan Sakallı, Prof. Dr. Abdullah Şengül, Doç. Dr. Birgül Alıcı, Dr. Ubeydullah Sezikli, Dr. Selim Argun, Prof. Dr. Hülya Argunşah, Prof. Dr. Ali Akpınar, Sadık Yalsızuçanlar, Dr. Ali Gemuhluoğlu, Kamil Uğurlu, Doç. Dr. Feyza Şule Güngör, N. Fazıl Balkan, Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, Dr. Fatih Özdemir, Mert Öksüz, Prof. Dr. Bilal Kemikli, Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Mustafa Yıldırım, Dr. Armağan Güleç Korumaz, M. Feyza Yarar, Prof. Dr. Kemal Özcan, Prof. Dr. Erdal Baykan, Prof. Dr. Kerim Çınar, Ömer Erdem, Prof. Dr. Ahmet Kâzım Ürün, Doç. Dr. Mustafa İsmail Dönmez, Dr. Sena Küçük, Dr. Eda Bayrakçı, İsmail Güneş, Doç. Dr. Ergin Ergül, Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Prof. Dr. Hayri Kaplan, Prof. Dr. Ali Temizel, Prof. Dr. Ahmet Tarhan, Dr. Hülya Uzun, Prof. Dr. Secaattin Tural ve Anadolu Mektebi öğrencileri sunum yapacak.