TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen 25. İstanbul Kitap Fuarı, törenle açıldı
Açılış töreninde konuşan fuarın onur yazarı Doğan Hızlan, bütün hayatını kitaba adadığını, yazmaktan okumaya ve okutmaya yönelik çalıştığını ifade ederek, onur yazarı seçilmesinin kitaba verilen bir ödül olduğunu söyledi.
İstanbul Kitap Fuarı'nın tarihinin Türkiye'de kitap okurunun tarihi ile eşdeğer olduğunu dile getiren Hızlan, geçmişte fuarların daha zor şartlarda yapıldığını anlattı. Doğan Hızlan, kitap okurken insanların bireysel sıkıntılarını hissetmediklerini, çünkü kitabın okura anahtar kelimeler sunduğunu kaydetti.
İnsanın kitapla kendi içine döndüğünü, kızdığı insanı anlamaya başladığını ifade eden Hızlan, böylece insanların bazı şeylerin ne kadar anlamsız, bazılarının ise ne kadar anlamlı olduğunu anladıklarını belirtti.
TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal da, fuarın 25. yılını geride bıraktığını ifade ederek, çeyrek yüzyılın büyük mücadelelerle geçirildiğini söyledi. Çok yoğun bir 25 yıl geçirdiklerini ve her zaman iyi şeyler yapmaya çalıştıklarını dile getiren Ünal, İstanbul Kitap Fuarı'nı her zaman sürdüreceklerini ve okuyucularla paylaşacaklarını kaydetti.
Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tüzüner ise Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda son bir yıl içinde 22 yayıncı, 47 yazar ve 49 kitap hakkında yargılama işleminin başlatıldığını ve son 5 yılda 284 kitabın toplatıldığını söyledi.
Düşüncelerin açıklanmasının cezalandırıldığı durumlarda insan hakları ve demokrasiden söz edilemeyeceğini belirten Tüzüner, Türkiye Yayıncılar Birliği olarak bu konudaki mücadelelerini sonuç alıncaya kadar sürdüreceklerini bildirdi.
-KORSAN YAYINLAR-
Yayıncılığın gelişiminde engel oluşturan en önemli sorunun korsan yayınlar olduğunu dile getiren Tüzüner, yasaların getirdiği yaptırımlar ve fiziki önlemlere rağmen son bir yıl içinde korsan yayınların ürkütücü boyutta arttığını kaydetti.
Tüzüner, "Burada kitap okurlarına, gençlere bir kez daha sesleniyorum. Ucuz kitap alma düşüncesiyle korsan tezgahlardan alışveriş yaparak, yazarın, yayıncının, dağıtımcının ve kitapçının hakkını çalan kitap hırsızlarının nemalanmasına izin vermeyin" dedi.
TÜYAP Yönetim Kurulu üyesi Deniz Kavukçuoğlu da, ana teması "Kitap Fuarı'nın 25. Yılı-Bir Yolculuk Öyküsü" olan 25. İstanbul Kitap Fuarı'na, 500 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığını söyledi. Fuarın onur yazarlarından olan Semih Balcıoğlu'nun dün vefat ettiğini hatırlatan Kavukçuoğlu, Balcıoğlu, Erdal Öz ve Turan Bozkurt'un da aralarında bulunduğu edebiyatçı ve yayıncılar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasını istedi. Saygı duruşundan sonra konuşmasını sürdüren Kavukçuoğlu, fuara bu yıl 41 ülkeden yabancı konuk katıldığını belirterek, bu kapsamda Bulgaristan'dan 10, İsveç'ten de 12 yazarın geldiğini anlattı.
-İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ-
İstanbul Ticaret Odası(İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da, bir kitapsever olarak bu fuara geçmişte öğrenci olarak arkadaşlarıyla geldiklerini belirterek, bugün çocukları ile geldiği bu fuarı ileride de torunları ile gezeceğini söyledi. Yalçıntaş, alınan, okunan ve hediye edilen her kitabın karanlığa karşı yakılan bir mum olduğunu vurguladı.
Çocuk Vakfının yaptığı bir araştırmaya göre, kitabın gençler arasında ihtiyaç maddesi olarak 235. sırada geldiğini ve Türkiye'de yıllık kişi başına kitaba harcanan ortalama paranın 45 sent olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, başta devlet, sivil toplum örgütleri olmak üzere herkesin kitabın bir ekmek ve su gibi temel ihtiyaç olduğunun topluma anlatılması gerektiğini vurguladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Ahmet Arı da, İstanbul Kitap Fuarı'nın insanların kitabı yeniden hatırlaması, sevmesi ve bağ kurması açısından çok etkili olduğunu söyledi.
Nobel Ödülü almış bir ülke olarak bu yıl fuarın açıldığını kaydeden Arı, Türkiye'nin 2008 Frankfurt Kitap Fuarı'na da konuk olarak davet edildiğini bildirdi. Bu arada, Bulgaristan Kültür Bakanı Yardımcısı Nadejda Zaharieva ile eski bakanlardan Ercan Karakaş da fuarın açılış törenine katıldı. Fuarın onur yazarı Doğan Hızlan, açılış töreninin ardından stantları dolaşırken yanına gelen okurlarına kitap imzaladı.
-5 KASIMDA KAPANACAK-
Bu yıl gümüş yılını kutlayan 25. İstanbul Kitap Fuarı'nda, 225 edebiyat ve kültür etkinliğinde 800'e yakın yazar ile imza günlerinde çok sayıda yazar, sanatçı, bilim adamı, gazeteci ve politikacı kitapseverlerle buluşacak. Emekli, öğrenci ve öğretmenlerin ücretsiz olarak girebilecekleri fuarda, diğer kitapseverlerden 5 YTL giriş ücreti alınacak.
Fuar, 4 Kasıma kadar 11.00-20.00 saatleri arasında, kapanış günü olan 5 Kasımda da 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
-16. İSTANBUL SANAT FUARI DA AÇILDI-
Bu arada, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş tarafından bu yıl 16'ncısı düzenlenen "İstanbul Sanat Fuarı/ARTİST 2006" da, 25. İstanbul Kitap Fuarı ile eşzamanlı olarak TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde açıldı. İstanbul Sanat Fuarı kapsamında, Sanat Fuarı Danışma Kurulunun oybirliği ile aldığı karar sonucunda "Sanatçı Onur Ödülü" Neşe Erdok'a, "Eleştirmen Onur Ödülü" Hasan Bülent Kahraman'a, "Sanatsever Kurum Onur Ödülü" CNN Türk'e, "Koleksiyoner Onur Ödülü" Halil İbrahim İper'e verildi. Sanat fuarı da, 5 Kasım Pazar gününe kadar açık kalacak.
(aa) 01.11.2008