Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2008 yılının Yahya Kemal Yılı olarak ilan edilmesinin ardında, büyük şair hakkında hem devlet hem de çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından birçok etkinlik düzenleniyor. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2 Temmuz-30 Ağustos tarihleri arasında her Çarşamba saat 17,30 Yahya Kemal'i anma programları düzenleyecek. 10 oturum şeklinde yapılacak anma programlarının ilki dün akşam, Yazarlar Birliği bahçesinde yapıldı. Çok sayıda Yahya Kemal sevenin katıldığı programa konuşmacı olarak, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekin davet edildi. İki ay boyunca devam edecek Yahya Kemal Günleri'nin, iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tekin, Yahya Kemal'in hayatı ve edebi kişiliği hakkında davetlilere bilgi verdi. Prof Dr. Tekin, 20'nci yüz yılın son dönmelerinde, Türkiye'de büyük bir aydın kaybının yaşandığına dikkat çekerek, eğitim için yurtdışına giden aydınların gidiş amaçları dışında alanlarda uğraş gösterdiklerini belirterek, örnek olarak da Jön Türkleri gösterdi. Yahya Kemal'in de Jön Türkler gibi eğitim için Fransa'ya gittiğini ancak Jön Türkler gibi toplumu değerlerinde kendini soyutlamadığını dikkat çekerek, "Yahya Kemal, Fransa'dan Türk Edebiyat dünyasını değiştirecek bir birikim ile Türkiye'ye dönmüştür" dedi. Yahya Kemal'in yaşadığı dönem itibariyle yanlış anlaşıldığın, gereken ilgiyi görmediğine değinen Prof. Dr. Tekin, 1952 yılında yapılan bir ankette, Yahya Kemal hakkında, hayalperest olduğu, kurtuluş savaşından ne vatandaş nede sanatçı olarak katkıda bulunmadığı gibi iddiaların olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tekin, Yahya Kemal'in ağır ithamlara maruz kaldığını, aynı anketin 1999 yılında tekrar yapıldığını hatırlatarak, ikinci ankette çıkan sonuçların ilk anketle tezat oluşturacak sonuçların ortaya çıktığının altını çizerek, Yahya Kemal'e haksızlık yapıldığını ifade etti. Yahya Kemal'in Türk Edebiyatı'nın önemli köşe taşlarından biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tekin, Yahya Kemali Özellikle gençlere okutulması gerektiğini söyleyerek, bu okumanın lise düzeyinde değil daha yaygın olması gerektiğini sözlerine ekledi.
TÜRK EDEBİYATI'NIN KÖŞE TAŞLARINDA YAHYA KEMAL
1884 yılında Üsküp'te dünyaya gelmiştir. Asıl adı Ahmed Agâh'tır. İlköğrenimini Üsküp'te gördü. İstanbul Vefa Lisesi mezunudur. Başlangıçta Sultan II. Abdülhamit yönetimine karşı muhaliflerin safında yer alarak Paris'e gitti. Fransa'da siyasal bilgiler okurken hocası Alber Sorrel'in etkisinde kaldı ve düşüncelerinde değişmeler oldu. Fransa'da 9 yıl kaldı. Fransız Edebiyatı'nı ve edebiyatçılarını yakından tanıma imkânı buldu. Onlardan etkilendi. Doğu Dilleri Okulu'na devam ederek Arapça ve Farsça'sını geliştirdi. Divan şiiri üzerinde yoğunlaştı. Yahya Kemal Enstitüsü'nün yardımı ile şiirleri kitap halinde basılmış, birçoğu da başta Münir Nurettin Selçuk ve Osman Nihat Akın olmak üzere ünlü bestekârlar tarafından bestelenmiştir. Yahya Kemal'in şiirlerin bazıları şöyle: Raks, Aziz İstanbul, Geçmiş Yaz, Rindlerin Ölümü, Sessiz Gemi...
Foto Altı: Prof. Dr. Mehmet Tekin Yahya Kemal'in Jön Türkleri gibi toplumun milli ve manevi değerlerinde uzak durmadığını söyledi.