Demokrasi pahalı ve zor bir rejimdir. Çünkü bu rejimde alınacak kararlarda halk çok önemli bir etkendir. Ülkeyi yöneten parti, hükümet halkı memnun etmezse iktidarı kaybeder. Halkın, fert fert görüşlerini yönetime ulaştırması ise pek mümkün değildir. Bu nedenle gelişmiş demokratik ülkelerde kendi çıkarını ve isteğini yönetime kabul ettirmek isteyen siyasi, sosyal ve ekonomik sınıflar (kulüpler sendikalar dernekler vakıflar kurarlar) örgütlenerek bu arzularını gerçekleştirirler. Yönetimlerde bu kurum ve kuruluşlara danışmadan onlarla ilgili pek adım atmazlar. Bizim ülkemizde demokrasi henüz işlerlik kazanmaya başladığı için bu çark pek işlemiyor. Yine gelişmiş ülkelerde insanların çoğu bir veya birkaç gönüllü kuruluşa üyedirler. Hatta bazı ülkelerde dernek ve gönüllü kuruluşlara üye olanların sayısı ülkenin nüfus sayısından fazladır. Bunun nedeni insanların bir kısmının birkaç kuruma üye olmasından kaynaklanıyor.
TYB Konya şubesindeki başkan değişimi gerçekleşip değerli kardeşim Mehmet Ali Köseoğlu Bey başkan seçilince, hem onu tebrik etmek hem de konuyu irdelemek için yazmaya karar verdim. Bu karardan sonra yaptığım ilk iş üyelik formunu doldurup başkana göndermek oldu. Hem "adımız yazar olacak hemde Yazarlar Birliğine üye olmayacaksın " bu bir eksiklik gibi geldi bana. Üye formunda sorulan sorulardan biri de," üye olduğunuz diğer kurumların adları" idi. Şahsen ben maalesef birkaç kuruluşa gidip gelmeme rağmen ancak birine resmen üye idim, o da kapandı(aküyad)
(Bu arada Başkan seçilmek denilince Mehmet Zahit Kotku (r. aleyh) ilgili okuduğum bir hatırayı paylaşmak isterim. O, yarenleri ile çıktığı bir yolculuğun başında onlara ; "Sünnettir bir yol emiri seçelim!" der. İşin mahiyetini bilmeyen sevenleri," tamam hocam elbette bu iş sizin işiniz sizin oduğunuz yerde bize emirlik düşer mi? " derler. Hoca Efendi olmaz dersede onlar Hocayı emir kabul ederler. Fakat o da ne? Hoca efendi sürekli bir çalışma içinde, yemek yapıyor, su taşıyor, herkesle ilgileniyor... İtirazlar yükselince de ; "E, beni siz emir seçmediniz mi? Emirin vazifesi budur. Emri altındakilere hizmet etmektir..." der.)
İkinci yaptığım iş ise yerel gazetelerin sitelerine girip köşe yazarlarını saymak oldu. Maşallah! Konya'da sadece köşe yazarı olarak bile sayımız bir hayli fazla. 250 yakın köşe yazarımız var. ( Hakimiyet: 32, Memleket: 70, Merhaba:80, Yeni Konya: 14, Konya Postası: 28, Anadolu Manşet: 10...) Bu sayıya bir de köşesi olmadığı halde kitap sahibi yazar dostları eklerseniz sayımız 300'e baliğ olur. Bu sayı kemmiyet olarak büyük bir güç. Bu kemmiyetin bir de keyfiyete dönüştüğünü tahayyül edin..! Öyle olursa, yayınladığı her bildiri, üzerine gittiği her konu, yaptığı her türlü etkinlik gümbür gümbür ses getirir.
Niyet Hayır Akıbet Hayır
TYB Konya şubesi Bekir Bey döneminde güzel işlere imza attı. Bu dönemde Mehmet Ali Bey'in bu imzaları artıracağı ve değişik ve farklı ve daha güzel işler yapacağı umudunu ben şahsen taşıyorum. Kongre günü başkan seçildikten sonra yaptığı konuşmada belirttiği ve öne çıkardığı şu fikirlerin ve görüşlerin kendi döneminde hayat bulacağı ümidini taşıyorum:"
"Değerli arkadaşlar; Gerek Konya'nın, gerek Türkiye'nin, gerekse dünyanın ihtiyaç duyduğu temel insani değerlerin odağında olduğumuzu görüyorum. Daha güzel bir Konya, Türkiye ve dünya için bir sivil toplum kuruluşu olarak daha fazla yük almamız gerektiğini düşünüyorum... Kalemin onurunu korumak zorundayız. Bu dünyaya daha fazla öykü, daha fazla şiir, daha fazla düşünce kazandırmak için katlandığınız çile mübarek olsun.
"Değerli arkadaşlar; Gerek Konya'nın, gerek Türkiye'nin, gerekse dünyanın ihtiyaç duyduğu temel insani değerlerin odağında olduğumuzu görüyorum. Daha güzel bir Konya, Türkiye ve dünya için bir sivil toplum kuruluşu olarak daha fazla yük almamız gerektiğini düşünüyorum... Kalemin onurunu korumak zorundayız. Bu dünyaya daha fazla öykü, daha fazla şiir, daha fazla düşünce kazandırmak için katlandığınız çile mübarek olsun.
Değerli arkadaşlarım;
Bu onurlu hizmette omzunuzu omzumuzda hissetmek isterim. Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in şiirinde vasiyet ettiği gibi:
"Tohum saç, bitmezse toprak utansın!
Hedefe varmayan mızrak utansın!" diyerek hareket edeceğiz..."
Niyet hayırsa akıbette hayr olur vecizesine sığınarak bende bu hayırlı vazifenin hayırlara vesile olması dileğimle sayın başkana ve yönetimdeki diğer arkadaşlara, kardeşlere başarılar diliyorum.
LÜTFİ AYHAN-HAKİMİYET