Türkiye’de en fazla üyeye sahip ve etkili bir yazar kuruluşu olan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), Konya’da şehrin fikir ve sanat merkezi konumunda çalışmalarını sürdürüyor
Türkiye’de en fazla üyeye sahip ve etkili bir yazar kuruluşu olan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), siyaset üstü tavrı, demokratik yapısı ve modern teşkilatlanması ile, üyelerinin dışında ülkemizdeki tüm yazar, fikir adamı ve sanatçıların kendilerini ifade edebildikleri bir meslek kurumu olarak çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ülkemizin en önemli yazar kuruluşu olan TYB ve Konya Şubesi faaliyetleriyle şehri zenginleştiriyor. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu ile TYB’yi ve Konya Şubesi’ni konuştuk.
Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?
En zor olanı da bu, insanın kendisini anlatması. Fakat madem sordunuz yine de deneyeyim: 1967 yılında Konya’da doğmuşum. 1990’da Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mezun oldum. Konya’da çıkan Merhaba gazetesinin kuruluş çalışmalarına katıldım, Kon TV Haber ve Müessese Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür, Basın ve Protokol Müdürlüğü, Meram Belediyesi Başkan Yardımcılığı, Tarım Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığı, Niğde Belediyesi Başkan Yardımcılığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı görevlerini ifa ettim. 2015 Yılında Kurulan Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeliği ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanlığı görevlerim devam etmektedir.
Türkiye Yazarlar Birliği hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye Yazarlar Birliği’nin şair, yazar ve kültür adamı olarak 1000’i aşkın üyesi bulunmaktadır. Genel Merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Yazarlar Birliği’nin hâlen Ankara, İstanbul, Konya, İzmir, Bursa, Trabzon, Kahramanmaraş, Kayseri, Şanlıurfa, Erzurum, Sakarya, Gaziantep ve Adıyaman’da olmak üzere toplam 13 şubesi vardır. Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 1981’den beri her yıl “Kültür Sanat Ödülleri” verilmektedir. Yıl içinde belirlenen “Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçılar" Ocak ayının ilk gününde kamuoyuna açıklanıyor.
Türkiye Yazarlar Birliği ne için ve ne amaçla kuruldu?
Türkiye Yazarlar Birliği, yazarlar arasındaki mesleki dayanışmayı geliştirmek ve Türkiye’nin kültür hayatına yazarların katılımını sağlamak amacıyla 7 Ağustos 1978’de “Yazarlar Birliği” adıyla kuruldu. 1985’te Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Yazarlar Birliği adını aldı. 1991’de ise “Kamu yararına çalışan kuruluş” sayıldı.
Kurucuları kimlerdi?
D. Mehmet Doğan ağabeyimiz ile Türkiye’nin önemli fikir adamı, yazar ve sanatçıları buna öncülük ettiler. Necmettin Turinay, Ahmed Günbay Yıldız, Yavuz Bülent Bakiler, Mustafa Yazgan, Beşir Ayvazoğlu, Erdem Bayazıt ve Hüsnü Aktaş şimdi aklıma gelenler.
Bir de Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı var değil mi?
Tabi, kamuoyunun bildiği şekilde Türkiye Yazarlar Birliği ilk önce dernek olarak faaliyete geçti. Daha sonra 15 Şubat 1991’de vakıf kuruldu.
Genel olarak Türkiye Yazarlar Birliğinin misyonu ve vizyonu hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye Yazarlar Birliği yazarlığı meslek edinmiş kişileri bir araya getirerek meslekî dayanışmayı sağlamak ve geliştirmek, yazarların ülkemizin kültür, sanat ve düşünce hayatında etkin bir şekilde yer alabilmeleri için çalışmak, eserlerinden doğan haklarını savunmak, yazarların sosyal güvenliğe kavuşmaları ve ekonomik yönden güçlenmeleri için çaba göstermek, bunun için fonlar, işletmeler kurmak, yazarlığa istidadı bulunan gençleri yetiştirmek, eğitimlerine katkı sağlamak, kültürel zenginliklerimizi ve kültürel meselelerimizi yurt içinde ve dışında tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak ve korumak yönünde faaliyetlerde bulunmak gayesindedir.
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
1994 yılında kurulan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, bünyesinde yazar, şair, öykücü, akademisyen, gazeteci, televizyon programcısı, güzel sanatlar ve musiki ile ilgilenen sanatçılar ve kültür adamlarından oluşan 200’ün üzerinde üye barındırmaktadır. Üyelerimiz, TYB Konya Şubesi’nin ev sahipliğinde çeşitli kültürel faaliyetlerde bulunmaktadır. TYB Konya Şubesi toplumumuzun kültürel kimliği doğrultusunda yetişen ve gelişen düşünce insanlarımızın yeni nesillerle buluşmalarına ve toplumumuzun onları tanımalarına önemli katkılar sunmaktadır. Bu katkılarını hem yurt dışı hem de yurtiçi etkinlikler yaparak gerçekleştirmektedir.
Konya Şubesi olarak 2002 yılından itibaren başladığımız Kültür ve Sanat Takvimi uygulamamızı 20 yıldır sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl salgın hastalık nedeniyle salonda gerçekleştiremediğimiz programlarımızı çevrimiçi programlarla dijital alemde gerçekleştirdik. Bu yıl da yılbaşında açıkladığımız Kültürel Etkinlikler Takvimi’ne bağlı olarak programlarımızı sosyal mecralarda kesintisiz olarak sürdürüyoruz. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, TYB’nin en etkin şubelerinden biri olagelmiştir. Diğer yandan ise Konya’nın kültür ve sanat merkezidir.
TYB’nin girişimleri sonucunda TBMM Genel Kurulu’nda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un ilk imza sahibi olduğu ve TBMM’de grubu bulunan tüm partilerin ortak önergesiyle, 2021 yılının "İstiklâl Marşı Yılı" olmasını içeren düzenleme ile ilgili görüşleriniz nelerdir?
Bu konu, yani İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif mevzuu TYB’nin gündemine yeni girmiş değildir. Biz yıllar boyu hem genel merkez hem de şubeler olarak rahmetli İstiklâl Şairimizi ve onun Safahat’ı ile İstiklâl Marşı’mızı bu yıla gelinceye kadar hiç ihmal etmedik, pek çok önemli program gerçekleştirdik. Hatta Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı’mız Mehmet Âkif Ersoy’la ilgili faaliyetleri sürekli hale getirmek, çalışmaları değerlendirmek ve Safahat isimli şiir külliyatının konuya vakıf kişilerce topluma açık şekilde sürekli okunmasını sağlamak gibi gayeleri gerçekleştirmek için Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi’ni kurdu. Merkezin başkanlığını da TYB Şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan yürütmektedir.
Türkiye’de “Mehmet Âkif” denildiğinde önemli hizmetleriyle akla gelen isimlerin başında D. Mehmet Doğan abimiz gelmektedir. Gerek onların sürekli işaretleri gerekse bizlerin çabalarıyla 2021 yılını Meclisimiz tüm partilerin mutabakatıyla "İstiklâl Marşı Yılı" ilan etmiştir. Milli marşımızın yazıldığı dönemle şu an dünyada olup bitenlere baktığımızda benzeşen yönler çoktur. Marşımız ezelden ebede yolculuğumuzun da kılavuzluğunu yapmaktadır. Türkiye Yazarlar Birliği olarak bizler, yıllardır yapageldiğimiz Mehmet Âkif, İstiklâl Marşı ve milli mücadele dönemi programlarımıza bu yıl da çoğaltarak devam ediyoruz. Meclisimizin kararıyla da bu programlar tüm ülke sathına yayılmış oluyor.
Kaynak: https://www.yenigungazetesi.net/