TYB KONYA ŞUBESİ PROGRAMLARI DEVAM EDİYOR.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Korona virüs salgını sebebiyle sosyal mesafe uygulaması ve sokağa çıkma kısıtlamaları gölgesinde dijital uygulamalar...

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Korona virüs salgını sebebiyle sosyal mesafe uygulaması ve sokağa çıkma kısıtlamaları gölgesinde dijital uygulamalar üzerinden 2020 yılı programlarını ara vermeden sürdürüyor.

TYB Konya Şubesi‘nin “Şehre sözümüz var” anlayışı ile başlayan programlarının bir yenisini ekledi ve “sözümüzü sağlıkta ve hastalıkta tutma” ilkesini gerçekleştirdi.

Zafer Karakuş’un moderatörlüğünde  “Prof. Dr. Ekrem Demirli katıldı. “İslam düşünce dünyasına alışılmışın dışında bir yorum getiren Muhiddin Arabi hakkında da “ 1165 yılında İspanya’nın Murciya kentinde doğdu. Babası ile beraber Kurtuba’ya gelen Arabi, ünlü İslam düşünürü İbn-i Rüşd’ün talebesi oldu. 1215 tarihinde Konya'da bulundu. 1240 yılında Şam'da vefat etti. Ömrü yazmakla geçti. Birçok önemli eser meydana getirdi.” şeklinde bir giriş yaptıktan sonra program başladı.

Prof. Dr. Ekrem Demirli  “İbn-i Arab'i'nin Eserlerinden Şiir Örneklerinin Okunması” ile ilgili konuşmasına  “İslam bilgini ve düşünürü Muhyiddin İbnü’l-Arabî’nin, bir paradigma ortaya koyduğunu “ vurgulayarak başladı.  Muhittin Arabi ile ilgili öncelikle metafizik ve akıl karşılaştırması bağlamında bir giriş yaparak başlayan Prof. Dr. Ekrem. İslam fukehasının bakış açısını ve ehl-i sünnet geleneğinin değerlendirmelerini mukayese etti.

İslam tarihinin düşünce tarihinin temel problemlerine değindi.

Muhittin Arabi'nin ve Sadrettin Konevi önemli bir problemi çözüme kavuştuklarını ve halkın anlayacağı çözümlemeler getirerek bir paradigma ortaya koyduklarını söyledi.

Şiir dilini zorunlu olmadıkça kullanmadığını ifade ederek, yazılarında özellikle nesiri kullanmasının gerekçelerini anlattı. Şiir dilinin gerekçelerini ortaya koyarak Anadolu gibi birçok coğrafyada İslam’ın anlatım usullerine örnekler verdi. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin, Hacı Bektaşi Veli'nin Yunus Emre'nin tasavvufi bir konuda geliştirdikleri dilde semanı varlığının doğru anlaşılması gerektiğini belirtti.

 İnsan Allah ilişkisini anlatarak Feridüddin Attar ve eserlerine atıflar yaparak bir karşılaştırma yaptı.

Programın son bölümde dinleyicilerden gelen soruları cevaplandıran Prof. Dr. Ekrem Demirli, iyi dilek ve temenniler ile sohbetini tamamladı.

Haberler Haberleri

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Taşkent'te yapılacak
TYB Konya'da Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Anıldı - Felsefeyi Sosyolojiyle Yenilemek
Vefatının 30. yılında Tarık Buğra
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Nail Bülbül Konuştu
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Kâmil Uğurlu Konuştu