Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2017 yılı programını Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda düzenlediği bir basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaştı. Toplantıya Konya Basını büyük ilgi gösterdi.
Yönetim Kurulu Üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten yaptığı konuşmada, bir sivil toplum örgütü olarak 1994 yılından bu yana faaliyetlerini her yıl artan bir şevkle sürdüren Yazarlar Birliği Konya Şubesinin bu yıl da dolu ve bir birinden ilginç konularla Konya Kültürüne katkıda bulunacağını, bu azmin kendilerinde ve yönetim kurulunda üst seviyede bulunduğunu söyledi.
Konuşmasına kendisinden önce görev yapan Mehmet Ali Köseoğlu, Bekir Şahin ve Ahmet Köseoğlu nezdinde bütün eski başkanlara teşekkür ederek başlayan Hayri Erten, bu yıl programlarına Yazarlar Birliği Konya Şubesi Üyeleri ile birlikte tiyatroya giderek başladıklarını belirtti. TYB Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten konuşmasını şu şekilde sürdürdü,
"Değerli Televizyoncu, Gazeteci ve Yazar Arkadaşlarım...
Türkiye Yazarlar Birliği, toplumumuzun kültürel kimliği doğrultusunda yetişen ve gelişen düşünce insanlarımızın yeni nesillerle buluşmalarına ve toplumumuzun onları tanımalarına önemli katkılar sunmaktadır. Bu katkılarını hem yurtdışı, hem de yurtiçi etkinlikler yaparak gerçekleştirmektedir.
Değerli arkadaşlar, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubemiz de bu doğrultuda faaliyetlerini 1994'teki kuruluş yılından bugüne akademisyen, yazar, şair, öykücü, gazeteci, televizyon programcısı, güzel sanatlar ve musiki ile ilgilenen sanatçı ve kültür insanlarından oluşan 200'ü aşkın üyesiyle Konya'mızda sürdüregeldi, aynı aşk ve heyecanla 2017 yılında da devam ettirecektir. Öncelikle Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesine hizmet etmiş daha önceki başkanlara, yönetim kurulu ve üyelerine yapmış oldukları hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum.
Kıymetli Basın Mensupları, Türkiye Yazarlar Birliği Şubesi Yeni Mekânına Kavuştu
2017 etkinlik takvimini açıklamadan önce şubemizin yeni mekânına kavuştuğunu takipçilerimize ve Konyalılara duyurmak isterim. Yeni hizmet binamızı bize tahsis eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYÜREK'e ve tüm ekibine çok teşekkür ediyorum. Bu yıl faaliyetlerimizi Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla gerçekleştireceğimizi de ayrıca belirtmek isterim.
Geçmiş yıllardaki kimi etkinliklerimizi birlikte gerçekleştirdiğimiz Selçuklu, Karatay ve diğer ilçe belediye başkanlarına, üniversitelerimize de teşekkür ediyorum. Bundan sonra da yine bu kurum ve kuruluşlarımızla işbirliklerimiz devam edecektir.
17 Aralık 2016'daki bayrak değişimiyle Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi yeni mekânıyla ve yeni enerjisiyle 2017 etkinlik takvimini hazırlamıştır. Bir önceki Başkanımız Mehmet Ali Köseoğlu'na teşekkürlerimizi iletirken yine başkanlık yaptıkları dönemde yönetimlerinde bulunduğum Bekir Şahin ve Ahmet Köseoğlu'na da şükranlarımı sunarım.
2017 takvimimize sanatın çok önemli bir alanı tiyatro ile başladık.
Tiyatro, sosyo-kültürel yaşamımız ve düşünce dünyamızda önemli bir yere sahiptir. 25 Şubat'ta Konya Devlet Tiyatrosunda üyelerimizle birlikte bulunup tiyatronun önemini vurgulamaya çalıştık.
Ardından göçebe yaşayan kadınlarımızı ve onların sosyal yaşamdaki yerini gezerek ve katılımcı gözlemde bulunarak araştırma yapan Zeki Oğuz'un değerlendirmelerini görseller eşliğinde sunacağız.
Etkinlik takvimimizde geleceğin yazarları ve düşünce insanları olacak gençlerimize yer veriyoruz. Gençlerin gözüyle Asım'ın Neslini ve Mustafa Kutlu'yu gençlerimizin anlatımıyla ve değerlendirmeleriyle dinleyeceğiz.
Kütüphane ve kitap konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Bunun için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte 27 Mart'ta İl Halk Kütüphanesinde 6 gün devam edecek olan düşünce dünyamıza büyük hizmette bulunmuş Rasim Özdenören, Mehmet Doğan (Bu yıl T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülünü Edebiyat alanında aldı) ve Ahmet Efe gibi yazarlarımızın söyleşilerinin yer alacağı ve Konyalı yazarlarımızın okurlarıyla buluşmasını sağlayan, Kütüphaneler Haftası programı gerçekleştireceğiz.
Geleceğe yönelik genç arkadaşlara söyleyeceklerinin dikkate değer olduğunu düşündüğümüz Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek 29 Nisan'da Hayata ve şehre dair gözlem, tecrübe ve düşüncelerini bizimle paylaşacak.
Mesnevinin ilk manzum çevirisini tanıtacağız. İnsanlara iyilikleri, güzellikleri ve ahlakı hayatın içinden tasvirlerle kolay ve kalıcı bir şekilde anlatılmasını sağlayan mesnevinin tam şekilde manzum çeviricisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, bu eserini 8 Nisan'da bizzat kendisi değerlendirecek ve takdim edecektir.
Yeni neslimizi kendi sosyal ve kültürel değerlerimizle donatmaya ve sosyalleştirmeye devam edeceğiz. Bu doğrultuda gençlerle yaptığımız programların dışında bilim ve kültür dünyamıza dikkatimizi çeken, onun değerini bize fark ettiren rahmetli Erol Güngör'ün dini meselelerimiz ve çözüm yolları konusunda ne dediklerini sahanın uzmanı Prof. Dr. Mehmet Akgül'den 22 Nisan'da dinleyeceğiz. Toplumsal ve dini meselelerimizi şiirlerine konu edinen büyük şair ve düşünürümüz Nuri Pakdil'in ne demek istediği Mustafa Aydoğan tarafından 14 Ekim'de takipçilerimize anlatılacaktır.
Ali Emre, şiirimizde Ortadoğu'yu; Dr. İbrahim Demirci, Ahmet Haşim'i; Hayriye Ünal, şiir eleştirisini; Konyalı öykücü ve şair yazarlarımız, "Şiir mi, öykü mü?" meselesini ve Prof. Dr. Hülya Argunşah, edebiyatımızda ilk kadın yazarları değerlendirecekler.
Değerli Basın Mensupları, bu yılki etkinliklerimizde tarihi eserlerimize, sanatımıza ve televizyon programlarımıza ayrı bir önem veriyoruz. Sanatın insanlar üzerindeki etkisi malumdur. Bu sebeple 15 Temmuz'da ülkemiz için gözünü kırpmadan şehit olanları anmak ve şehitliğin önemini vurgulamak maksadıyla ulusal çapta ödüllü karikatür yarışması programını Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı'yla birlikte düzenliyoruz.
Edirne Osmanlı camilerini Konya'ya getiriyoruz. 9 Eylül'de Edirne Osmanlı Camileri Fotoğraf Sergisini Yüksek Mimar Şule Yılmaz Erten ile birlikte düzenliyoruz. Gençlerimiz ve halkımız bu fotoğraflarla Osmanlı Devleti'nin ilk başkentlerinden Edirne'deki Osmanlı camilerini en kaliteli fotoğraflarla bir arada görme ve mukayese etme imkânını bulacaklar. En önemlisi Mimar Sinan'ın en muhteşem eseri Edirne Selimiye Camisi'ni değişik açılardan seyretme fırsatını yakalayacağız.
15 Nisan'da Nat-ı Şerif programı, 20 Mayıs'ta Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliği, 8 Temmuz'da Mevlana Şiir Şöleni, Âşıklar Şöleni ve kısa film gösterimi gibi faaliyetleri gerçekleştireceğiz. 30 Eylül'de Kervan Belgeselini ve 21 Ekim'de kaybedilen coğrafyaların kaybolan değerleri diye bu yıl başlattığımız serimizde "Son Şam'ı" Yrd. Doç. Dr. Mehmet Harmancı ile konuşacağız.
Musikimizde İrfan Ruhunun örneklerini dinleyeceğiz. Ahmet Çalışır Hocamızla 22 Temmuz'da Musikimizde İrfan Ruhunu ele alıp irfan içeren musiki örneklerine kulak vereceğiz. 18 Kasım'da Hollywood sinemasında dinsel temaları ele alacağız.
Alanında duayen düşünürlerimizin toplumsal, siyasal ve dini problemlerimizi nasıl yorumladıklarına yer veriyoruz. Prof. Dr. Ramazan Altıntaş din ile siyasetin nasıl bir ilişki içinde olması gerektiği konusunda sağlıklı fikirleri olan İmam Maturi'nin düşüncelerini, Mustafa Armağan İstiklal Mücadelemizin İstikbal Mücadelesiyle nasıl bir dönüşüm yaşadığını, Prof. Dr. Fikret Karapınar Dinin Dış Politika ile Etkileşimini ve Yakup Kaya ülkemizdeki demokratikleşme serüvenini yorumlayacaklar. Konya Milletvekilimiz Mustafa Kabakçı da kültürümüz üzerine söyleşi ve bazı sanatsal gösterimlerde bulunacaktır.
2016 yılının Türkiye Yazarlar Birliği'nin "yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları ödüllerinden" Konyalı ve TYB'li yazarlarımız hikâyede "Işıklar Açık Kalsın" eseriyle ödül alan Mehmet Kahraman ve çocuk edebiyatında "Kuşların Kalbine Dokunmak" isimli eseriyle Vural Kaya, ödül ve edebiyatı anlatacaklar.
Geleneksel hale getirdiğimiz yazılacak çok şeyimiz var programımızda; bu yıl tarihimizin izlerini taşıyan Gevale'den Konya'yı 1 Temmuz'da gözlemleyerek ve 29 Temmuz'da da Bolu'ya gezi düzenleyerek yazıp takipçilerimize sunacağız.
Yıllarca Konya Kültür ve Turizm Derneği'nce Konya'mızda yapılagelmiş olup son birkaç yıldır Konya Büyükşehir Belediyesince düzenlenerek şehrimizin "Âşıklar Şehri" hüviyetine bürünmesine katkıda bulunan "Aşıklar Bayramı" 2017 yılı içinde 4-5 Kasım tarihlerinde Konya Kültür ve Turizm Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ve Konya Büyükşehir Belediyemizle birlikte görkemli bir şekilde organize edilecektir.
Değerli Basın Mensupları, hem sizleri hem de gençlerimizi ve tüm halkımızı 2017 bilimsel ve kültürel etkinliklerimize bekliyoruz. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi olarak sizleri misafir etmekten onur duyacağımızı saygılarımızla ilan ediyoruz."
Başkan Hayri Erten'den sonra söz alan Konya Büyükşehir Kültür Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı yaptığı konuşmada, "Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Konya'da faaliyet gösteren bütün Sivil Toplum Örgütleri ile bir fikir alışverişi içerisindeyiz. Bunların içinde yer alan Yazarlar Birliği en çok proje ürettiğimiz kuruluşların başında yer alıyor. Bu yılda bu birlikteliğimize devam edeceğiz. Birlikte çok güzel projelere imza atacağımıza inanıyorum. Yeni faaliyet döneminde Başkan Hayri Erten nezdinde TYB Konya Şubesine başarılar diliyorum." dedi.
Toplantıya katılan Yönetim Kurulu Üyelerinin (A. Fuat Baysal, Zeki Oğuz, Sadık Gökce, Saffet Yurt Sever, Melahat Ürkmez, M. Akif Sarıkaya, Hüzeyme Yeşim Koçak) toplu resim çekimi ile basın toplantısı sona erdi.