Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2017 yılı programlı etkinliklerine Konya İl Halk Kütüphanesinde devam edildi. Toplantıya Konya Büyükşehir Belediyesi Bası-Yayın Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Konya Aydınlar ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, Karaman Mehmet Bey Üniversitesinden Öğretim Üyeleri, Konyalı yazarlar ve konuya ilgi duyan seçkin bir topluluk katıldı.
Konuşmacı Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akgül “Erol Güngör’de Dini Meseleler ve Çözüm yolları” konusunu anlattı.
Konuşmasına Dinin tarifi ile başlayan Prof. Dr. Akgül, “Din insanın sosyal hayatının vazgeçilmez bir unsuru ve olmazsa olamazıdır. 19. Yüzyılda Avrupalı sosyologlar klasik anlamda din anlayışını sona erdiğini bilim ve aklın yeni zamanların insanlarının yeni düsturu ve yol göstericisi olacağını iddia ettiler. Ancak aradan geçen süre zarfında bu iddianın geçersiz olduğu, insan eliyle ilahi dinlerin yerine geçmek üzere kurulan ideolojilerin iflas ettiğini bütün dünya gördü.” dedi.
CAMİYE GİDEN İLK REKTÖR
Konyalının hafızasında “Camiye giden ilk Rektör” olarak yer alan Erol Güngör’ün İslam’ın Bugün ki Meseleleri isimli kitabına değinen Prof. Dr. Mehmet Akgül, “Üzülerek söylüyorum, bu değerli kitap ülkemiz halkı ve akademisyenleri tarafından yeterince tanınmamış ve üzerinde tartışılmamıştır” dedi. Erol Güngör’ün velut bir yazar olduğunu, sosyolojiye yeni bir nefes ve bakış açısı getirdiğini belirten Akgül, düşünce ufkumuzun genişlemesi ve kafalarımızda oluşan prangaların kırılabilmesi için “Türk Kültürü ve Milliyetçilik” kitabı ile birlikte “İslâm’ın Bugün ki Meseleleri” kitaplarının mutlaka okunması gerektiğini söyledi.
Prof. Akgül, Erol Güngör’ün İslam’a bakışa farklı bir açıdan mercek tuttuğunu, geçmişle hesaplaşmak veya geçmişe geri dönmek özlemi yerine geçmişten ders çıkartarak yola devam edilmesi gerektiğini ve bu fikrini de “40 yaşından sonra tekrar çocukluğa dönülmez” veciz sözü ile açıkladığını belirtti. “Geride bıraktığımız bin yılın üzerinde bir tarihimiz ve büyük bir medeniyetimiz var. Bütün bu geçmişi bir çırpıda silip atmamız mümkün değil. Öyleyse geçmişteki tecrübelerimizden faydalanarak bu günümüzü ve geleceğimizi daha sağlam nasıl imar edebiliriz sorularının cevaplarını bulmalıyız. Dinde kimin daha fazla Müslüman kimin daha az Müslüman olduğu gibi bir kıyaslama içine girmemeliyiz. Mesela Fatih mi yoksa II. Mahmut mu daha dindardı, diye saçma bir soru sorulamaz. Bunu ölçecek bir barometremiz yok, bundan sonra da olmayacak. Biz dine en fazla saldırıldığını düşündüğümüz dönemden dahi ders çıkarabilecek bir düşünce genişliğine sahip olmalıyız. Kıyaslamalarımız ne kadar özgür ve tarafsız olursa doğruya ulaşmamız da o kadar kolay olacaktır.” diyerek sözlerini sürdüren Pof. Dr. Mehmet Akgül, Erol Güngör’ün günümüz din âlimlerinden günümüzün bir yarası olan banka ve faiz anlayışına bir çözüm bulunmasını istediğini belirterek bu konudaki belirsizliğin insanları ya günah işlemeye veya hile-i şeriye yoluna sapmaya sevk ettiğini söyledi.
Günümüzde Müslümanların “Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker” sözünde yer alan maruf kelimesinin anlamının tam anlamıyla bilinmediğini sadece “nehy-i anil münker” konusunun gündemde tutulduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Akgül, yasaklarla bir yere varılamayacağını, insanların günah korkusu ile atalet içine itilmesi yerine sevap konusunda bilinçlendirilip daha hareketli ve katılımcı bir anlayışa kavuşturulması gerektiği üzerinde durdu.
Konuşma sonrasında soru cevap faslına geçildi. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten tarafından konuşmacı Prof. Dr. Mehmet Akgül’e günün anısına Katılım Belgesi verildikten sonra katılımcılar hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.