Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından düzenlenen etkinlikte Eğitimci Yazar Hasan Bayraktar II. Kılıçarslan ve Miryokefalon Savaşı’nı anlattı. Şehir Meydanı Kılıçarslan Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe tarih severler büyük ilgi gösterdi.
Hasan Bayraktar, milletimizin şanlı tarihine yakışmayacak şekilde vefasız olduğumuzu tarihi şahsiyetleri hatırlatacak anıtlar dikme konusunda cimri davrandığımızı söyledi.
II. Kılıçarslan döneminin kısa bir panoramasını yapan Hasan Bayraktar, Sultan Mesut’un vefatından önce, ölümünden sonra ülkede çıkabilecek karışıklıkları önlemek için oğlu II. Kılıçarslan’ı kendisinin halefi olarak ilan ettiğini ve bunu pekiştirmek için kendisinin de oğluna biat ettiğini söyledi. Bütün bu tedbirlere rağmen II. Kılıçarslan’ın tahta çıkar çıkmaz kardeşi Devlet Şah’ı öldürttüğünü diğer kardeşi Şahinşah abisinin elinden kaçarak kurtulduğunu belirten Hasan Bayraktar, II. Kılıçarslan’a karşı liderliğini Bizans İmparatorunun yaptığı, Şahinşah, Danişmend Sultanı Yağıbasan ve Nurettin Mahmut Zengi’den oluşan bir cephe kurulduğunu söyledi. II. Kılıçarslan’ın kendisine karşı kurulan bu cepheye karşı siyasi bir hamle yaparak bu birlikten Bizans İmparatorunun ayrılmasını sağladığını ardından da diğer rakiplerini birer birer ekarte ederek Anadolu birliğini kurduğunu söyleyen Hasan Bayraktar, bu durumun Bizans İmparatorunu rahatsız ettiğini ve Türkleri Anadoludan atmak üzere yüz bin kişiden fazla bir sayıda askerden oluşan bir kuvvetle II. Kılıçarslan’ın üzerine yürüdüğünü belirtti.
Eskişehir’e doğru yürüyüşe geçen Bizans Ordusunun birden yön değiştirerek Denizli’ye yöneldiğini buradan da Dinar’a geçtiğini anlatan Hasan Bayraktar, Bizans ordusunun bu yürüyüşü esnasında Türkmenler tarafından sık sık baskınlar düzenlendiğini ve zayiatlar verdirildiğini söyledi. Hasan Bayraktar, II. Kılıçarslan’ın savaş öncesi Bizans İmparatoruna barış yapmak için elçiler gönderdiğini ancak imparatorun barışın ancak Konya’da yapılabileceği yolunda kibir dolu bir şekilde ret cevabı verdiğini, bunun üzerine Türk ordusunun geri çekilmeye başladığını, bu çekilme sırasında da su kuyularını kapattığını ve yiyecekleri yok ederek düşmanı açlık ve susuzluğa mahkum ettiğini söyledi.
Tarihçilerin halen üzerinde anlaşamadığı ancak Beyşehir Bağırsak Boğazında geçmiş olmasının muhtemel olduğu bölgede Bizans ordusunun imha edildiğini Anlatan Hasan Bayraktar, bu zafer sonrası Anadolu’nun tapusunun alındığını söyledi.
Hasan Bayraktar konuşmasını şöyle sürdürdü; “Nasıl ki Malazgirt Savaşı ile Sultan Alparslan Türklere Anadolu’nun kapısını açmışsa Sultan II. Kılıçarslan da kazandığı Miryokefalon Zaferi sonrasında Anadolu’nun tapusu üzerine Türk Mührünü Vurmuştur” dedi.
Konuşma sonrasında Eğitimci Yazar Hasan Bayraktar’a Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Onursal Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi Basın- Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu ile TYB Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten ile birlikte katılım belgesi takdim ettiler. Belge takdimi sırasında Ahmet Köseoğlu, “Hasan Bayraktar’ın bu akıcı ve lirik anlatımı beni mest etti. Sanıyorum burada hazır bulunan dinleyiciler de bu konuşmadan büyük haz aldı. Bu tür konuşmaların bu çatı altında devam ettirilmesini temenni ediyorum diyerek sözlerini tamamladı.
Katılımcıların mutat olduğu üzere toplu fotoğraf çektirmesinden sonra program sona erdi.