TYB Konya Şubesinde "İslâm Araştırmalarında Avrupa Merkezcilik" konuşuldu.

Prof. Dr. Mustafa Demirci: "Avrupa'yı dönüştüren en önemli haricî dinamik güç İslâm'dır, İslâm dünyasıdır. " TYB Konya Şubesi'nin İl Halk...

Prof. Dr. MustafaDemirci: "Avrupa'yı dönüştüren en önemli haricî dinamik güç İslâm'dır, İslâmdünyasıdır. "

TYB KonyaŞubesi'nin İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlediği programda konuşan Prof. Dr.Mustafa Demirci, "İslâm Araştırmalarında Avrupa Merkezciği" konulu birkonferans verdi.

Avrupamerkezciliğinin, Avrupalıların kendilerini zaman ve mekânda merkeze koyarakgeliştirdikleri bir dünya algısı ve tasavvuru olduğunun altını çizen Prof. Dr.Mustafa Demirci, "Zamanda merkeze koymak demek, tarihte merkeze koymakdemektir. Mekânda merkeze koymak demek ise coğrafyada merkeze koymak demektir.Bu biraz bizim Nasreddin Hoca'nın hikâyesine benzer. Hoca'ya sormuşlar, hocamdünyanın merkezi neresidir? Diye. Hoca cevap vermiş; benim merkebin ayaklarınınaltıdır. Gülmüşler, yapma hocam, olur mu öyle şey diye. Hoca da inanmıyorsanızölçün, diye cevap vermiş. İşte bu hikâye gibi Avrupalılar diyorlar ki, dünyanınmerkezi biziz. Sıkıysa ölçün! Biz ölçüyoruz. Zaman ve mekânda kendilerininmerkeze koyarak ortaya koydukları bir dünya tasavvurudur, tarih tasavvurudur,dünya algısıdır. Avrupa merkezi kavramının özünde dünyanın bilim, sanat,kültür, edebiyat, teknoloji, medeniyet ve benzeri alanlarda her şeyin merkeziolarak Avrupa'nın olduğu varsayımına dayanır. Onlar buna iman ederler.Sorgulamazlar bile. Bu anlayışa göre dünya zaman ve mekân olarak ikiye ayrılır.Avrupa'nın etkisi altında yaşayan tarihsel zaman ve coğrafya olarak Akdeniz'inkuzey bölgesidir. Dünya bilim, sanat, kültür, edebiyat, medeniyet adına her neürettiyse hepsi Avrupa'ya yani Batı'ya aittir, Batı geliştirmiştir ve dünyanındiğer kültür ve medeniyetlerinin katkısı çok küçüktür. Çok önemli bir katkısıyoktur, yalanının üzerine bina edilmiştir Avrupa merkezciliği..." dedi.

Avrupamerkezciliğinin ana eksenini tarihin oluşturduğunu söyleyen Demirci, "Avrupamerkezciliği bir medeniyet tasavvurudur. Bunun altında şu vardır: İnsanlığındoğuşundan bugüne kadar bugünkü seviyesine gelişini sağlayan Avrupa kıt'asındaki halkların, bir anlamda Avrupa medeniyetinin yaptığı keşifler, icatlarve buna benzer şeyler insanlığı bugüne taşımıştır, Avrupalılar bilimde,teknolojide, kültürde, edebiyatta, siyasette, sosyal hayatta insanlığa önderlikyapmışlardır ve günümüze kadar getirmişlerdir, varsayımı/yalanı vardır."dedi.

Müslümanlarıngeliştirdiği musiki nazariyesi olmasaydı, Avrupa'da sanat musikisiningelişmemiş olacağına vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Demirci, "Kiliseilahilerinden ibaret olan Avrupa musikisi, özellikle Farabi'nin el-Musikîy'ul Kebirisimli kitabıyla tanıştıktan sonra matematikle bağlantılı olduğunu, hesaplarla notalanabileceğinive bu şekilde bilimsel bir disiplin olduğunu öğrendiler. Tercümelerin ne zamanyapıldığını, kimler tarafından yapıldığını öğrendiler ve ondan sonra Avrupa Musikisinintemelleri atıldı. Biz aslında zamanı, medeniyeti, tarihi, bilimi, sanatıtersinden okuyoruz. Avrupa'yı dönüştüren en önemli haricî dinamik güçİslâm'dır, İslâm dünyasıdır. Çünkü bütün büyük dönüşümlerde birinci etkenolarak İslâm vardır. Bakış açımızı gözden geçirip, yeniden temellendirip, bukonuları yeniden tanımlamak, ders kitaplarını bu anlayışla yeniden gözdengeçirmek lâzımdır. Avrupa merkezciliği karşısında alternatif bir paradigmageliştirmeliyiz,"dedi.

Programsonunda konuşmacı Prof. Dr. Mustafa Demirci'ye günün anısına katılım belgesini TYBKonya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin takdim etti.

Haberler Haberleri

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Taşkent'te yapılacak
TYB Konya'da Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Anıldı - Felsefeyi Sosyolojiyle Yenilemek
Vefatının 30. yılında Tarık Buğra
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Nail Bülbül Konuştu
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Kâmil Uğurlu Konuştu