TYB Konya’da Hz. Mevlânâ ve İnsan Hakları Konuşuldu.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin düzenlediği konferansta Doç. Dr. Ergin Ergül Dünya İnsan Hakları Günü’nde “Hz. Mevlânâ ve İnsan Hakları” konusunu anlattı. Doç. Dr. Nuri Şimşekler yönetiminde yapılan program sosyal medya kanallarında yayınlandı.

NİÇİN MEVLÂNÂ VE İNSAN HAKLARI?

Mevlânâ ve insan haklarını neden bir başlık altında anlatan Ergül “Mevlânâ evrensel bir hukukçu bilgin ve bilge düşünür (arif), medeniyetimizin insan, adalet, insan haklarına saygı  ve iyi yönetim  ilkelerini, uygulamalarını  etkilemiş medeniyet kurucu bir  düşünürdür. Çağının insan hakları savunucusu ve arif ombudsmanı mesajı güncel  ve evrensel bir ilham hazinesi  bütüncül  ve bilge insan hakları teorisyeni insan hakları eğitiminde ilham kaynağıdır.” Dedi.

BİLGİN VE HUKUKÇU MEVLÂNÂ

Mevlânâ’nın önemli bir hukukçu ve bilgin yönlerini anlatan Ergin Ergül “Kaynaklara göre, Mevlânâ öğretim üyeliği ve fetva günümüz ifadesiyle hukuki danışmanlık karşılığı aldığı ücretle geçimini sağlardı. Mevlânâ hukukçu-bilgin bir aileden geliyor. Önce babasından, daha sonra Şam ve Halep’te hukuk eğitimi Üniversite’de İslam hukuku profesörü Geçimini hukuki danışmanlıkla temin etmiştir.   Hayatında yöneticilerle dengeli ilişkiler kurmuş, bunu onları adaleti, kamu yararını ve insan haklarının korunması için kullanmıştır. Eserleri ve hayatı her dönemde gerçeğin arayışında olanları, düşünürleri, hukukçu ve siyasetçileri etkilemiştir.  Günümüz sosyal bilimcileri, hukukçu ve siyasetçileri için de bir ilham kaynağı olarak yararlanılmayı beklemektedir.” Dedi.

KADİM BİLGELİK MEDENİYETİMİZ

Medeyitemizin ne kadar önemli olduğunun da altını çizen Ergül “Bizim kadim medeniyetimiz bir bilgin ve bilge düşünürler medeniyetidir. Mevlânâ, medeniyetimizin evrensel  bilgin ve bilge düşünürler zincirinin Mevlânâ bu zincirin önemli halkalarından biridir.  Bazı örnekler: Farabi, Gazali , İbn Arabi , Sadi Şirazi , İbn Haldun , Abdurrahman Câmî  Bu bilge düşünürlerimizin şaheserleri 17. yüzyıldan başlayarak Latince,  Fransızca, Almanca ve İngilizce gibi dillere çevrilmiş, Batı medeniyetinin  tanınmış bir çok şahsiyetini ve onların düşünceleri üzerinden de bu medeniyetin evrensel yönünü müspet etkilemiştir.” Dedi.

Sözlerini “Kadim medeniyetimiz insana ve onun haklarına verdiği değerle ve oluşturduğu kurumlarla bir hukuk, adalet ve insan hakları medeniyetidir. Bunun temelinde başta Hz. Mevlânâ olmak üzere medeniyet kurucu düşünürlerimiz vardır. Günümüzde onun düşünce ve eylem dünyasından toplumumuzun, İslam dünyasının ve insanlığın ihtiyaç duyduğu strateji ve eylem planlarına yön verecek bir hukuk, adalet, siyaset ve insan hakları teorisi çıkartılabilir. Ayrıca onun, bireyi bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal tüm yönleri ile kucaklayan bütüncül gelişim anlayışının özünü,  insan ruhunun özgürleşmesi oluşturmaktadır. O bizlere, iç dünyasında hür olmayı başaramamış bir insanın dışsal özgürlüğüne yönelik baskılara cesur bir şekilde karşı çıkamayacağını, gerek kendisinin gerek başkalarının hak ve özgürlüklerini savunamayacağı gerçeğini hatırlatmaktadır.” Şeklinde tamamladı.

MEVLANA SİKKESİ, KATILIM BERATI VE 2022 KİTABI TAKDİM EDİLDİ

 Doç. Dr. Ergin Ergül’e Tyb Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu “Mevlana Sikkesi” minyatürü, Konya İl Halk Kütüphanesi Müdürü Barış Başoğlu ise Katılım Belgesi, Daire Başkanı Hüseyin Eşkin ise 2021 Kültürel Etkinlikler Kitabını takdim ederken Ergin Ergül’ de Köseoğlu’na kendi kitaplarından hediye etti.TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Ahmet Akman da programı düzenleyen ve yöneten Doç. Dr. Nuri Şimşekler’e Mevlana Sikkesi ve Katılım Beratı takdim etti.

Haberler Haberleri

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Taşkent'te yapılacak
TYB Konya'da Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Anıldı - Felsefeyi Sosyolojiyle Yenilemek
Vefatının 30. yılında Tarık Buğra
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Nail Bülbül Konuştu
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Kâmil Uğurlu Konuştu