Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi “Şehre Sözümüz Var” anlayışı ile sürdürdüğü 2020 yılı Kültürel Etkinlikler takvimindeki programlarını Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin katkıları ile aralıksız her hafta izleyicileri ile dijital ortamda buluşturmaya devam ediyor.
TYB Konya Şubesinin hazırladığı, “Vefatının 20. Yılında M. Akif İnan’ı an(la)mak” programına Duran Çetin’in yönetiminde yazarlar Faruk Uysal, Mehmet Kurtoğlu ve Yusuf Turan Günaydın katıldı. Programda, M. Akif İnan’ın sendikacılığının yanında dava adamlığı ve Türk kültür ve edebiyatına katkıları da dile getirildi.
Programı yöneten Duran Çetin, Mehmet Akif İnan ile tanışmasını anlattı. Sendikacılığına ve dava adamlığına vurgu yaptı.
İlk sözü Mehmet Akif İnan’ın hemşehrisi Mehmet Kurtoğlu aldı. Mehmet Akif İnan’ın yetiştiği ortamı, Urfa’dan Maraş’a geçişini orada öğrenciliği esnasındaki edebi çalışmalarını, Ankara’daki hayatını ve etkileşimlerini, irtibatta olduğu arkadaşlarını anlatan Kurtoğlu, Akif İnan’ın Urfa ile birlikte anıldığını da dile getirdi. Urfa şiirinde gençlere öncülük ettiğini ve gelenek ile modern şiiri birleştirdiğini ifade etti.
Faruk Uysal ise konuşmasında, Mehmet Akif İnan’ın şiirlerindeki derinlik ve tema meselesine vurgu yaparak, Ahmet Haşim ve Necip Fazıl’dan farklı yönleriyle etkilendiğini dile getirdi. Hicret ve Tenha Sözler kitabındaki şiirlerin özelliklerini etkileyici bir şekilde sundu.
Konuşmacılardan Yusuf Turan Günaydın ise Mehmet Akif İnan’ın vefatından sonraki adına hazırlanan kitaplarının yayınlanma aşamalarını ve bu hususta yaptığı çalışmaları anlattı. İki cilt halinde yayınlanan Portreler kitabının içerik ve yayın serencamını paylaştı. Memur-Sen sendikasının kitaplar üzerindeki istek ve çalışmalara katkısını dile getirdi.
Oturumu yöneten Duran Çetin, katılımcılara TYB KONYA Şubesi adına teşekkür etti ve öğretmen, sendikacı yazar, dava adamı, sûfî ve şair olan Mehmet Akif İnan’a rahmet dilekleriyle programı tamamlandı.