TYB Konya Şubesi’nin kültürel faaliyetleri her hafta ara vermeden bütün hızıyla devam ediyor.
Geçen hafta, bendenizin düzenlediği etkinlikte, daha önce de TV programı yaptığım Prof. Dr. Hüseyin Muşmal hocam “Tarihi Dizilerde Gerçeklik Algısı” başlıklı sunumu ile son zamanlarda artış gösteren tarihi dizilerin gerçekle olan bağlantısını anlattı.
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal hocamın konuşması o kadar akıcı, pürüzsüz, anlaşılır, verimli ve faydalı idi ki, bir yandan konuşmayı dinliyor diğer yandan da konuşmanın etkisi ile tarihteki olaylara akıp gidiyorduk.
Muşmal hocam o sunumu ile bizleri tarihimizin o muhteşem anlarına alıp götürdü ve tarihimizle, geçmişimizle, tarihte kurulan çok sayıda Türk Devletleri ile bir kere daha gurur duyduk, heyecanlandık.
Prof. Muşmal, konferansında önce örneklerle Türkiye’de akademik ve popüler tarihçilik arasındaki farkı ele aldı. Popüler ve resmi tarihçiliğinin Türkiye’deki gelişim süreci hakkında bilgi verdi.
Daha sonra, Osmanlı arşivleri ve Osmanlı vesikaları hakkında detaylı bilgiler veren Muşmal hocamız dizilere kaynaklık teşkil eden dönemlerin kaynak çeşitliliği konularını işledi.
Akabinde Türkiye’de gösterimde olan dizilerin dönemleri, konuları ve kahramanları üzerinden tarihi dizilere nasıl bakılması, izleyiciler tarafından nasıl değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.
Muşmal hocam, tarihin dizilerden öğrenilemeyeceğini ancak dizilerin tarihi sevdirmede birer araç teşkil edebileceğini ifade etti.
Tarih öğrenmek için dizilere değil, bu konuda alanlarının uzmanı olan akademisyenlerin ürettiği yayınlara müracaat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Gerçekten tarih dizilerden öğrenilmez ama diziler tarihimizi öyle bir sevdirirler ki, insan ister istemez tarihi öğrenmeye merak sarar ve gerçek tarihi öğrenmenin yollarını aramaya başlar.
İşte son zamanlarda TRT’ den yayınlanan tarihi diziler de bunu yapıyor.
Diriliş Ertuğrul, Payitaht Abdülhamit ve Kut’ül Amare dizileri hem Selçuklu tarihini hem de Osmanlı tarihini çok güzel işliyorlar.
Her şey bir tarafa bu dizilerde verilen mesajların, muhteşem tarihimizle birlikte inancımızı ve manevi değerlerimizi yanıltmadan, çarpıtmadan tam doğru ve en güzel bir şekilde olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
Daha önceki yıllarda yayınlanan dizilerde tarihimizin çarpıtıldığını ve yanlış aktarıldığını hatırlarsak şu anda devletimizin televizyonu olan TRT nin ne kadar güzel ve faziletli bir görev ifa ettiğini anlamış oluruz.
TYB Konya Şubesinin bu haftaki etkinliğinde de yine bendenizin düzenlediği ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı hemşehrimiz Prof. Dr. Kudret Bülbül’ün konuşmacı olacağı “Yeni Sistemde Nasıl Bir Bürokrasi” konusu ele alınacak.
Kendisi ile Pazar günü TV programı da yapacağım Prof. Dr. Kudret Bülbül hocam; Türkiye’nin yönetim sorunları, bu sorunların nasıl çözüleceği, daha iyi işleyen bir bürokrasi için neler yapılması gerektiği ve içimizden çıkan bazı bürokratların bizlere neden yabancılaştığı gibi konuları anlatacak.
Her hafta çok değişik konuların ele alındığı TYB Konya Şubesi etkinlikleri, adeta bir kültür bombardımanı etkisi ile devam ediyor. Her yaştaki insanımızı bu etkinliklere bekliyoruz efendim.
Kaynak: Memleket Gazetesi – Salih Sedat Ersöz