TYB Konya Şubesi tarafından her hafta düzenli olarak yapılan programların 37.si Kılıçarslan Konferans Salonunda gerçekleştirildi. 2018 yılının son programı olan etkinlikte konuşmacı Doç. Dr. İbrahim Kunt, Anadolu Selçuklu Dönemi Kaynaklarını anlattı. Konuşmasına besmele ile başlayan Doç. Dr. Kunt, Allah’a verdiği nimetlerden dolayı hamd-ü senalar olsun dedi ve Peygamber Efendimiz’e salavat getirerek konuşmasını sürdürdü.
Doç. Dr. İbrahim Kunt, eski İslâm eserlerinin başlangıcında mutlaka besmele, hamdele ve salvele kısımlarının bulunduğunu, kendisinin de buna dikkat etmeye çalıştığını belirtti.
Bundan 16 yıl kadar önce Anadolu Selçuklu döneminden kalan eserlerin bir dökümünü yapmak için yola çıktığını anlatan Doç. Dr. Kunt, yaptığı çalışmalar sonucunda bu dönemden günümüze 250 kitabın ulaştığını tespit ettiğini söyledi. Bu 250 kitabın 120 kadarının Muhiddin Arabî tarafından yazılan eserler olduğunu, bir kısmının yine tasavvufî konuları içeren Mevlânâ ve Mevlevîler tarafından yazılan eserler olduğunu belirten Doç. Dr. İbrahim Kunt, diğer eserlerin de farklı konular içerdiğini söyledi.
Ömrü seyahatlerle geçen Muhiddin Arabî’nin bütün bu olumsuzluklara rağmen 100’ün üzerinde eser kaleme almış olmasının müthiş bir başarı olduğunu söyleyen Kunt, Arabî’nin bu eserlerinin birçoğunun günümüz Türkçesine çevirisinin yapıldığını belirtti.
Yaklaşık 8 asır öncesinde kaleme alınmış olan bu eserlerin günümüze kadar gelmesinin büyük bir olay olduğunu, bunun da ancak özel yerlerde ve özel ellerde saklanma yolu ile gerçekleştiğini belirten Doç. Dr. İbrahim Kunt, “Bu başarı onların bağlılarına, sevenlerine ve tarikatlara aittir.” dedi.
Mevlânâ’ya ait olan iki eserin de Abdülbaki Gölpınarlı tarafından günümüz Türkçesine aktarıldığını söyleyen Doç. Dr. İbrahim Kunt, “Mesnevî ve Divân-ı Kebir, isimlerini taşıyan bu eserler yaklaşık 75 bin beyitten oluşmaktadır. Ve bu kitaplar Mevlevîliğin temel taşlarıdır.” dedi.
Sadreddin Konevî ve Sultan Veled tarafından da kaleme alınan eserler bulunduğunu, bunların da Anadolu Selçuklu Döneminden günümüze ulaşan önemli eserler olduğunun altını çizen Kunt, “Bunlara ilave olarak Ahmet Eflâkî tarafından kaleme alınan ‘Menakıbü’l Ârifîn’ isimli bir eserin olduğunu, bu kitapta özellikle Mevlânâ’ya ait menkıbelerin yer aldığını, bir de aynı dönemlerde Hekim Bereket tarafından kaleme alınan ve Anadolu’da yazılan ilk Türkçe eser olma özelliğini taşıyan tıbba dair ‘Tuhfetü’lMubariz’ isimli kitaplar vardır.” dedi.
İbn-i Bibi tarafından kaleme alınan el Evamirü’l Alaiye isimli bir tarih kitabının da bulunduğunu belirten Doç. Dr. İbrahim Kunt kitapların çekilmiş resimlerini de dinleyicilere gösterdi.
Konuşma sonunda Doç. Dr. İbrahim Kunt’a, Prof. Dr. Nazmi Zengin ve Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu tarafından günün anısına Katılım Belgesi takdim edilerek toplu hâtıra fotoğrafı çekinildi.