Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi 2013 Kültürel Etkinlikleri, İl Halk Kütüphanesi Salonu'nda gerçekleşen programla devam etti. Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Ahmet Güzel'in, "Hz. Osman'a muhalefeti ekseninden Ebû Zerr el-Ğıfârî" başlıklı konuyu ele aldığı programı TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, Batman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr Muammer Ulutürk, Büyükşehir Daire Müdürü Ö. Lütfi Ersöz, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler ilgiyle takip etti.
SEÇKİN SAHABE EBÛ ZERR
Ebû Zerr el-Ğıfârî'nin Peygamber Efendimizin seçkin sahabeleri arasında yer aldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güzel, onun fikirlerinin kendisine başkaları tarafından dayatılan fikirler olmadığını ve kendi fikirleri olduğunu söyledi. Güzel şöyle devam etti: Ebû Zerr'in hayatındaki en çalkantılı dönem, onun Şam Valisi Muaviye'ye tepkisiyle başlayıp vefatına kadar süren dönemdir. Bu dönemde meydana gelen gelişmeler bilinçli veya bilinçsiz bir takım spekülasyonlara, istismarlara kapı açmıştır. Ebû Zerr, Muaviye'nin yanı sıra devlet imkânlarından nemalanan, servetine servet katan Ümeyyeoğulları'na da her fırsatta tepki gösteriyordu. Şam kapısında sabah namazını kılıp insanlara Ümeyyeoğullarını kastederek, "Ateş yüklü kervan geldi. Allah'ın laneti iyiliği bırakıp, kötülüğe meyledenlere olsun" diyordu. Bize göre Ebû Zerr'in tepkisi dünya sevgisine kendisini kaptıran zenginlere yönelik bir tepkidir.BİR LOKMA BİR HIRKA ANLAYIŞI
Sahabe arasında özü-sözü aynı, söylemleriyle yaşantısı birebir örtüşen bir şahsiyet olarak Ebû Zerr'in çok sesli, çalkantılı bir yaşam sürdüğünü, fakat sessiz sedasız bir şekilde Rebeze'de vefat ettiğini anlatan Güzel, onun vefatının da yönetim muhalifleri tarafından bir koz olarak kullanıldığını kaydetti. Güzel, "Ebû Zerr'in Muaviye'ye ve Hz. Osman'a gösterdiği tepki, halkın yaşantısındaki dünyaya meyleden, israf ve lükse düşkünlükle kendini gösteren değişikliklere ve zengin-fakir arasında her geçen gün büyüyen gelir dağılımındaki dengesizliğe olmuştur" diye kaydetti. Programın sonunda TYB Konya Şubesi adına katılım belgesini Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güzel'e Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ramazan Altıntaş takdim etti. Altıntaş, TYB Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu'na ve şube yönetimine düzenlenen güzel programlar nedeniyle de teşekkür etti. TYB Konya Şubesi'nin kültürel etkinlikleri, 24 Ağustos Cumartesi saat 16'da İl Halk Kütüphanesi'nde, Dr. Muammer Ulutürk'ün 'Zamanın İçinden fotoğraf sergisi' açılışıyla devam edecek.