TYB Konya Şubesinin Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İl Halk Kütüphanesinde düzenlediği panelde bu hafta liseli ve üniversiteli gençler "Asım'ın Nesli"ni konuştu.
TYB Konya Şubesi başkanı Prof. Dr. Hayri Erten, yaptığı giriş konuşmasında, İstiklal Marşı milletimizin karakterinin, kültürünün, insan anlayışının, toplumsal ve dini değerlerinin bayraklaşmış halidir. O bizim özümüzü en temel noktalarıyla anlatmaktadır. Neslimizi buna göre yetiştirdiğimizde hedeflerimize ulaşmış olacağız. Vatanın, Milletin ve dini değerlerin ne anlama geldiğini toplumumuz 15 Temmuz'da tanklar önünde şehit olarak gösterdi. Bunu unutmamak için bu yıl en etkili iletişim araçlarından biri olan karikatürden yararlanmak istedik. Bu amaçla Ulusal çapta ödüllü karikatür yarışması düzenledik. Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte birinciye 5000 TL, ikinciye 3500 TL, üçüncüye 2000 TL ve jüri özel ödülü olarak da 1000 TL ödül vereceğimizi buradan duyurmak isterim dedi, ayrıca TYB'ye tahsis edilen Geleneksel Konya Evi ve programlara katkılarından dolayı Büyükşehir belediyesine teşekkür etti.
Panelistlerden Ankara üniversitesi hukuk fakültesi 1.sınıf öğrencisi Büşra Karataş, Akif'in gençlik tasavvuru üzerine yaptığı konuşmada, "Akif zaten genel itibari ile gerçekçi bir şair ve yazardır. Dönemin çoğu okur yazarı gibi Akif de memleketin nasıl kurtulacağına dair kafa yormuş, kurtuluşun aciliyet kazanması onu ulaşılmaz tasvirlerden uzak tutmuştur. Asım kitabında çizilen karakterde örneğini bulan ve Akif'in büyük yakınlık duyduğu büyük umutlar bağladığı bu gençliğin görevlerinden ilki vatanı o günkü işgal ve sömürge şartlarından kurtarmaktı."dedi.
Konya Lisesi - 12. Sınıf öğrencisi Mehmet Antep, "Mektuplara Yansıyan Akif" üzerine yaptığı konuşmada, "Akif'in mizacını bizlere net şekilde yansıtan en önemli deliller mektuplarıdır... Onun kendine has, sakin ve millî ruha bağlı karakteri, vatan özlemi bizi onu anlamaya ve anlatmaya iten en önemli unsurlardan birkaçıdır. Torununa "Ferda Kadın" hitabı, ailesine, çocuklarına özlemini vurgular. "Zira yarın, dünden güzel.." diyerek geleceğin, Asım'ın neslinin geçmişten daha aydınlık ve güzel olacağını, bizlere olan inancını belirtir. Milli mücadele direnişinin en önemli mimarı ve direnişin en ön safında cephede, kürsüde, mecliste bu ruhu yayan bir isimdir. O ne şiirlere ne de mektuplara sığar, bundan sonra da sığmayacaktır. Ruhu şad olsun!"dedi.
Mehmet Âkif'in Mısır Yılları üzerine konuşan Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. Sınıf öğrencisi Merve Vardım, "Mehmet Akif ömrünün son günlerini Mısır'da geçirmiştir. Mısır'da zamanının büyük bir kısmında Kur'ân Meâli ile ilgili çalışmalar yapmıştır. Hastalığının ilerlemesiyle birlikte canından çok sevdiği vatanına dönmüştür. Mehmet Âkif'in en büyük korkusu vatanından uzakta vefat etmekti, 1936 yılının Haziran ayında İstanbul'da vefat etmiştir."dedi
Mehmet Akif Ersoy'un Toplumsal Olaylara Bakışını anlatan Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Sena BÜYÜKKERNİÇ, "Görüldüğü gibi Akif'in bir dünya nizamı olarak İslam ideali,çağdaş medeniyetin meselelerinden koparılmış değildir. İslamı asrın idrakine söyletme gayreti, çağdaş insanın problemlerine İslamın açık olduğuna inancından doğmaktadır. İnançta emir ve nehiylerde kaynağını islamdan alan bir yaşama tarzı ile, çağdaş medeniyetin islama aykırı olmayan nimetlerinin telif edilmesi bu idealin esasını oluşturur. Tek cümle ile Mehmet Akif Ersoy yaşadığı dönemin şartlarında milletin birliğinin ve bütünlüğünün Türk- İslâm düşüncesi ile olacağını söylemiştir."dedi.
«İstiklâl Marşı'nın Büyük Mesajı» üzerine konuşan Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Osman Gönül, "Aziz Milletimizin büyük bir çoğunluğunun ortak değer olarak kabul ettiği düşünce, Mehmed Âkif tarafından İstiklal Marşı'nda açıkça ilan edilmiştir. Mehmed Âkif bu düşünceyi şiirin gücüyle adeta bu topraklara mıhlamıştır. İşte size bir bedahat hükmü: İstiklal Marşı'na muhalif olmak demek Türk Milleti'ne muhalif olmak demektir. İstiklal Marşı'nın işaret ettiği değerler, aziz milletimizin temel unsurlarıdır."dedi.
Program sonunda Panelistlere TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten ve Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu tarafından günün anısına Katılıp belgeleri takdim edildi.