TYB'de "İslâm'ın Şiir ve Edebiyata Bakışı" konuşuldu

TYB'de "İslâm'ın Şiir ve Edebiyata Bakışı" konuşuldu ÜRÜN: ALLAH GÜZELİ SEVER! TYB Konya Şubesi'nin düzenlediği programda konuşan Prof....

TYB'de"İslâm'ın Şiir ve Edebiyata Bakışı" konuşuldu

ÜRÜN:ALLAH GÜZELİ SEVER!

TYBKonya Şubesi'nin düzenlediği programda konuşan Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün,"Şiiri "sözlerin güzel ve estetik hali" olarak tanımladı. Ürün "Allah güzelisever; önemli olan içeriktir. Zarfa değil mazrufa bakmak gerekir" dedi

SelçukÜniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Dil Kurumu Bilim KuruluÜyesi Prof. Dr. Ahmet Kâzım Ürün, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) KonyaŞubesi'nin düzenlediği etkinlikler kapsamında hafta sonunda Konya İl HalkKütüphanesi Konferans Salonu'nda "İslâm'ın Şiir ve Edebiyata Bakışı" başlıklıbir konferans sundu. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanısıra Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, akademisyenler, yazarlarve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, iki bölümhalinde sunduğu konferansının ilk bölümünde Peygamberimizin yaşadığı ve İslâm'ıtebliğ ettiği Arabistan yarımadası üzerinde yaşamış Âd, Semûd, Amalika, Medyen,Seba gibi eski toplumlara ve kültürlerine değindiktensonra Cahiliye Dönemi'nde şiirin toplumdaki önemini vurguladı. Yapılan şiirmüsabakalarında dereceye giren şiirlerin Kâbe'nin duvarına asıldığını, şairiolmayan kavimlerin değersiz görüldüğünü dile getiren Ürün, "Böylesi kültüreldüzeyi yüksek bir topluma inen Kuran-ı Kerîm ve Peygamberimizin söyledikleribizim İslam'ın şiir ve edebiyata bakışını belirlemede temel dayanağımızolacaktır" dedi.

ŞİİR, İSLAM'I TEBLİĞ İÇİN KULLANILDI
İkinci bölümde ise böylesi bir topluma inen Kur'ân'ın belâğatı karşısında Lebidb. Rebia gibi şairlerin şiir söylemekten vazgeçtiğini, Hz. Peygamber'in İslâm'ıtebliğ etmek için şiir silahını kullandığını bu konuda Ka'b b. Zuheyr, Abdullahb. Ravaha ve Ka'b. b. Mâlik'in önemli işler başardığını belirtti. Aynı zamandaMüslüman olmak üzere Hz. Peygamberin huzuruna gelen ünlü Cahiliye şairi Zuheyrb. Ebi Sulman'ın oğlu Ka'b. b. Zuheyr'in okuduğu kasideden dolayı Resulullah'ınkendisine hırkasını çıkarıp hediye ettiğini ifade etti. Ürün "Cahliye'dekabileler arasında yapılan savaşlar öncesinde tarafların şairleri meydana çıkıpatışıyorlardı. Bu adet İslamî Dönem'de de devam etti. Ancak kabilecilik olaniçerik dinî bir hüviyet kazandı. Bedir Savaşı öncesinde müşriklerle Müslümanlararasında uzun bir şiir düellosu olmuştur. İbn Hişâm es-Sîre en-Nebeviyye adlıeserinde yaklaşık yirmi sayfada bu şiirleri nakleder" diye kaydetti.

ÜÇ ŞAİR AFFEDİLMEDİ!

İslamkarşıtı şiirlere karşı da Peygamberimizin tavrını anlatan Ürün "Mekke Fethi'ndeherkes affedilirken "Kâbe'nin örtüsünde sarılı olarak bile bulunsaöldürülmesi" emredilen on kişiden üçü de şâir idi: Bunlardan biri Abdullahİbnu Hatal'dır. Bu kişi, önceleri Müslüman olup Medîne' ye yerleşmiş ise debilahare Müslümanlıktan vazgeçip Mekke'ye kaçtı ve Resûlullah aleyhinde şiirlersöylemeye başladı. Bunun şiirlerini, çalgı aletleri refakatinde Fertânâ veKarîba adında şarkıcı iki köle, Habeşî bir beste ile söyleyip Mekkelilerieğlendiriyorlardı. İşte bu üç şahıs Fetih günü af kapsamının dışında tutuldular"şeklinde konuştu. A.Kâzım Ürün ayrıca Kur'ân'da geçen şiir ve şairler ileilgili ayetlerde kastedilenin içerik olduğunu, yoksa şiir ve edebiyatınİslâm'ın hizmetinde bir araç olarak kullanılmasının önemli olduğunu söyledi.Ürün son olarak şunları söyledi: "Şiiri "sözlerin güzel ve estetik hali" olaraktanımlarsak bir hadiste ifade edildiği gibi "Allah güzeldir, güzelisever." sözü gereğince şiirin bütünüyle reddedilmediği sonucunuçıkarabiliriz. Önemli olan içeriktir. Zarfa değil mazrufa bakmak gerekir." Program sonunda TYB Konya Şubesi Başkanı M.Ali Köseoğlu, Prof. Dr. Ahmet Kâzım Ürün'e teşekkür ederek, şiirin evrensel birdili olduğunu ve Müslüman şairin gerekli hassasiyetleri göstererek İslamdavasına hizmet edebileceğini belirtti. Köseoğlu daha sonra TYB Konya Şubesiadına Ürün'e Katılım Belgesi'ni takdim etti.

Haberler Haberleri

TYB Konya’da Yapay Zekanın Serencamı ve Kültürümüze Etkileri Konuşuldu
Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Taşkent'te yapılacak
TYB Konya'da Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Anıldı - Felsefeyi Sosyolojiyle Yenilemek
Vefatının 30. yılında Tarık Buğra
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Nail Bülbül Konuştu