Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nde Ramazan ayı Huzur Sohbetlerinin sonuncusu geçtiğimiz Cumartesi günü Teravihten sonra TYB bahçesinde yapıldı.
Yoğun bir dinleyici topluluğunun katıldığı programa Koski Genel Müdürü Ahmet Sorgun, İl Sosyal Hizmetler Müdürü İzzet Güneş de hazır bulundu.
Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emine Yeniterzi, Klasik Türk Edebiyatında Ramazan ve Bayram konulu bir konuşma yaptı. Dinleyicilerin Ramazan ayını tebrik eden Prof. Dr. Yeniterzi söze Ramazan ayını anlatan bir dörtlükle başladı.
Orucun, Hac ve zekat gibi senede bir defa yapılan ibadetlerden olduğunu ifade eden Prof Dr. Yeniterzi, sözlerine şöyle devam etti: "Âlimler, orucu üç şekilde ele almışlardır. Orucun avama göre yiyip içmekten kesilmek, havassa göre ise el, ayak, göz, kulak ve dil ile oruç tutmaktır. Ehassa göre ise oruç bütünüyle masivadan uzak durmaktır. Süheyl Ünver'in deyişiyle Türkler İslamiyet'i bedii bir şekle sokmuşlar ve bir Ramazan medeniyeti oluşturmuşlardır. Ramazan bizim hayatımızın dokusuna girmiştir. Maalesef Ramazan manilerini günümüzde biraz unuttuk." dedi.
Üç aylarda doğan çocuklara Ramazan, Kadir, Saim, Saime gibi adlar verildiğini ifade eden Prof Dr. Yeniterzi, Ramazan'ın Klasik Edebiyatta, Tekke Edebiyatında ve Anonim Edebiyatında ayrıntılı bir şekilde işlendiğini belirtti. Prof. Dr. Yeniterzi şöyle devam etti.: " Özellikle 17. Asırda Ramazaniyye kasideler yaygınlaşmıştır. Bunun yanında Faziletname adlı mesneviler de yazılmış olup bir çok şair Ramazanın faziletini anlatan beyitler yazmışlardır. Tekke Edebiyatında da Ramazan'ı karşılayan ve uğurlayan ilahiler yazılmış söylenmiş. Anonim Edebiyatında da Ramazan ile ilgili maniler, fıkralar ve özellikle Bektaşi fıkraları önemlidir." dedi.
Sabit, Nedim, Süleyman Nahiv, Koca Ragıp Paşa ve Leyla Hanım'ın Ramazaniyye kasidelerinin meşhur olduğunu ifade eden Yeniterzi, Ramazan ayında insandaki bütün zahiri ve batıni özellilkler gelişir dedi. Ramazan ayının fazileti ile ilgili olan hadislere binaen Alvarlı Efe gibi bir çok şairin Ramazan'ın faziletini anlatan şiirler kaleme almışlardır ancak Ramazanla ilgili edebiyatımızda verilen eserlerden fazlaca bayrama ait eserleri görmemiz mümkündür dedi.