Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 17 Mart 2018 tarihinde başlattığı seri konferanslarının ilk sezonu 28 Temmuz 2018 tarihinde Prof. Dr. Saim Sakaoğlu tarafından Kılıçarslan Konferans Salonunda yapılan Şiirimizde Konya isimli konuşma ile sona erdi. Seri Konferansların ikinci sezonu 1 Eylül 2018 tarihinde Dr. İsmail Doğanalp tarafından verilecek “Dar-ül Muallimat’ın Konya Yaşamına Katkıları” konulu konferans ile başlayacak.
Prof. Dr. Saim Sakaoğlu tarafından sunulan Şiirimizde Konya konusu büyük ilgi gördü. Kılıçarslan Konferans Salonu elit bir dinleyici topluluğu tarafından dolduruldu. Dinleyiciler arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Eski Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Milletvekili Halil Ürün, Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla ilişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün Konyalı hanım yazarlar Hüzeyme Yeşim Koçak ve Melahat Ürkmez de yer aldı.
Açılış konuşması Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten tarafından yapıldı. Erten konuşmasına hazirunu selamlayarak başladı ve bu sıcak temmuz sıcağında salona teşrif eden edebiyatseverlere teşekkür etti.
Prof. Dr. Hayri Erten’den sonra söz alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, ülkelerin askerler tarafından feth edildiğini ancak feth edilen yerde tutunabilmek için sanat ve edebiyata ihtiyaç olduğunu söyledi. Kendilerinin bir siyasetçi olarak görevlerinin sanat ve edebiyatın gelişebileceği ılıman bir iklim hazırlamak olduğunu, Şubat ayazında sanatın ve edebiyatın gelişemeyeceğini gelişse bile bunun ancak hüzün edebiyatı olacağını söyleyen Sorgun, kendilerinin sanat ve edebiyat için bir bahar havası oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu sırf bu konuşmayı yapmak için tatilde olduğu Erdemli’den Konya’ya geldiğini söyledi. Sakaoğlu, benim bir düsturum vardır, o da “çağrıldığın zaman erinme, çağrılmadığın yerde görünme”dir dedi.
Okumaya İlkokul ve Ortaokul dönemlerinden itibaren meraklı olduğunu o dönemde çıkan Özlem isimli haftalık derginin her sayısını sabırsızlıkla beklediklerini ve çıkar çıkmaz hemen alıp okuduklarını anlatan Sakaoğlu, “şimdi Devlet Tiyatrosu olarak kullanılan binada da Şiir yarışmaları yapılırdı. Hatta Alaaddin tepesinde bulunan şimdi yıkılmış olan Ordu Evinde de şiir geceleri düzenlenirdi. Bu yarışmalarda dereceye girenlere çeşitli ödüller verilirdi. Bizler de bu gecelere katılır ve bundan da büyük zevk alırdık. Çok değerli Edebiyat Hocalarımız vardı. Bizlere edebiyatı ve şiiri onlar sevdirdi. Bir deftere yazdığım Konya Şiirlerine daha sonra yayınlana şiirleri yapıştırarak bir şiir defteri oluşturdum. Daha sonra bu deftere yazdığım şiirler ve Konya’nın ilçe Kaymakamlarına gönderdiğim yazı üzerine tarafıma ulaştırılan şiirleri bir arata toplayarak Konya Şiirleri Antolojisi kitabımı oluşturdum. Kitabımı Aruzdan dökülen Mısralar, Âşıklar, Hece Şiirleri, Serbest Yayınlar, Her telden Konya, Konya dışında yaşayanlar, Hasret yüklü şiirler, Törenler, Düşman işgalinden kurtuluş şiirleri gibi bölümler haline getirdim. Ve sonuçta elimizdeki kitap ortaya çıktı” dedi.
Kitabında yer alan şiirlerden örnekler veren Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, kitabını eline alıp elleri cebinde şiir okumaya başlayacağı sırada durdu ve bu davranış ayıp ve dinleyiciye saygısızlık olduğunu söyledi ve kendisinin okuyacağı şiirlerin fotokopisini alarak geldiğini ve şiirleri bu çıktılardan okuyacağını söyledi.
Saim Sakaoğlu’nun konuşmasının ardından şair Hasan Ukdem bir Konya şiir okuyarak programa katkıda bulundu. Eski Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Milletvekili Halil Ürün de kendisine ait olan birkaç dörtlüğün ardından Necip Fazıl’ın Kaldırımlar şiirini okudu.
Program sonunda Halil Ürün ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun birlikte günün hatırasına Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’na bir plaket takdim ettiler.