Soyak: "Toplumun yaşadığı acıları, sıkıntıları görmeyen edebiyat-sanat gittikçe gücünü kaybetmektedir..."
TYB Konya Şubesi'nin kültürel etkinlikleri devam ediyor. Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda her Cumartesi olduğu gibi bu hafta da saat 14.00'de gerçekleştirilen kültürel etkinlikte Edebiyatçı Yazar Murat Soyak "Sezai Karakoç'un Eserlerinde Diriliş"i anlattı.
Programa Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, TYB Konya Şube Başkan vekili ve NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Erten, Basın Enformasyon İl Müdürü Uz. Cemil Paslı, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Hadim İlçe Müftüsü Ahmet Demirel, Aliya İzzet Begoviç Camii Dernek başkanı İbrahim Günay, Onk. Dr. Murat Araz, Doç. Dr. Bekir Biçer, Doç. Dr. Abdullah Harmancı, yazarlar Hüzeyme Yeşim Koçak, Murat Ak, Ömer Lütfi Ersöz, Duran Çetin, Ümit Savaş Taşkesen ile kültürseverler ve öğrencilerin katıldığı programda yazarlar ve öğrenciler katıldı.
Mütefekkir Şair Sezai Karakoç'un "Diriliş, bir ayrılışın, İslam'dan ayrılışın sona erişi; bir kavuşmanın, ona yeniden kavuşmanın başlayışıdır. Diriliş, bir düşüşten çıkış ve kurtuluştur. Acı deneylerden sonra varoluşun gerçek anlam ve amacına dönüştür Diriliş." Tanımıyla konuşmasına başlayan Edebiyatçı Yazar Murat Soyak, üstadın eserlerinden örneklerle sohbetini sürdürdü.
"Diriliş, ruhlarda kapanmış bir kapıyı açmak ülküsüdür.
Diriliş, bir edebiyat akımı değil, bir Hakikat akımıdır, tekrarlayalım. Bir hakikat akımı olarak da elbet yeni bir edebiyat atılımının da kaynağıdır.
DİRİLİŞ, uğurlu, iyilikçi topluluğu gerçekleştirme yoludur. Diriliş, şeytanın topladığı ve uğursuzluk saçan her topluluğu dağıtma, Allah'ın ipine sımsıkı sarılan topluluğu kurma yolu, yöntemi, savaşı demektir.
Tabiat yazının gelişi, nasıl güneşin dünyanın bir bölümüyle yüz yüze gelmesinden doğuyorsa, Diriliş Yazı'nın da gelişi, güneş özelliğinde olan Hakikat'in insanla yüz yüze getirilmesiyle gerçekleşecektir. Hakikât'la İnsan'ın yüz yüze gelişi veya getirilişi. 'Diriliş görevi' budur, hayat boyunca hakikât erleri için...
Diriliş Neslinin Amentüsü isimli eserin ilk cümleleri:"Kendimin bir diriliş eri olduğuna inanıyorum. Bir Diriliş Cephesi bulunduğuna ve kendimin de o cephede bir savaş adamı olduğuma, olmam gerektiğine inanıyorum."
"Bu nasıl bir savaştır? Bir ruh savaşıdır. Ruhlar arasında olan bir savaştır. Bu savaşlarda bedenlerden, maddî vücutlardan önce ruhlar, manevî vücutlar, yani varoluşlar düşer, tutsak olur. Ya da tersine düşürür, tutsak eder, yenilgiye uğrar. Bu bir zihniyet savaşıdır; karayla akın savaşıdır. Bu bir hayat tarzı, dünya görüşü, yani bir medeniyet savaşıdır."
Diriliş, kendini yeniden yaşama girişimi olarak ortaya değer koyma eylemidir.
DirilişAkımı, bir yaşama tarzı davasıdır. Somutluk davasıdır bu yaşam davası.
Diriliş, ruhlarda kapanmış bir kapıyı açmak ülküsüdür.
Diriliş yolu, alın teri yoludur. Emeksizlik hareketsizliğe, hareketsizlik de ölüme götürür. Alınteri ise dirilişe. Diriliş eri, bir alın teri adamıdır.
Dirilişyolu, tarihî-sosyolojik perspektifi, uygarlığı ve insanlığı, İslâm ruhunun özünden gelen aşkla ve bu anlayışla yeniden ışıtma yolu ve yordamıdır."
Murat Soyak bugünkü edebiyatı ve edebiyatçıları da eleştirerek; "Edebiyatı, sanatı bir keyif, oyun, eğlence olarak alıp pazarlayan bazı yazarlar-şairler, yaşanan bu acı süreçte bir kınama cümlesi dahi yazamadılar. Oysa edebiyat-sanat yaşanan çağa bir tanıklığın gereği olarak yol gösterici, öncü vasfını taşımalı. Toplumun yaşadığı acıları, sıkıntıları görmeyen edebiyat-sanat gittikçe gücünü kaybetmektedir. Tepkisiz, duyarsız; hastalıklı, bencil bir edebiyattan bize ne!"dedi.
Program sonunda konuşmacı Murat Soyak'a Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu tarafından günün anısına Katılım Belgesi takdim edildi.