Yazar Mustafa Özçelik TYB Konya'da konuştu: Batılı formla yerli edebiyat olmaz

TYB Konya Şubesi'nin düzenlediği programda konuşan Şair-Yazar Mustafa Özçelik, okumanın önemine işaret etti, yerli edebiyatın batılı formdan kurtulması...

TYB Konya Şubesi'nin düzenlediğiprogramda konuşan Şair-Yazar Mustafa Özçelik, okumanın önemine işaret etti,yerli edebiyatın batılı formdan kurtulması gerektiğine işaret etti.

TYB Konya Şubesi2016 yılı kültürel etkinlik takviminde yer alan programları büyük birtitizlikle gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu takvim çerçevesinde bu haftaeğitimci-araştırmacı yazar, şiir ve deneme kitapları dışında çocuk edebiyatı,biyografi, monografi gibi dallarda eserler yayınlamış olan Mustafa Özçelik'in"Yazarlık Hikâyem" programı gerçekleştirildi. TYB Konya Şube Başkanı M. AliKöseoğlu'nun yanı sıra Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkilerDaire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Hadim Müftüsü Ahmet Demirel, eski TYB Konya ŞubeBaşkanı Mustafa Çalışkan, gazeteciler, yazarlar ve öğrencilerin aralarındabulunduğu topluluğa hitap eden Özçelik konuşmasında, Eskişehir'in bir köyündengünümüze yazarlık hikâyesinin gelişim evrelerini ve bir kuşağın yazarlıkhikâyesini anlattı.

FEDAKÂRLIKLARINSEMERESİ ALINIYOR

Sözlerineanlatacaklarının kendi hikâyesinden daha çok kendisinin de içinde bulunduğu birdönemin, kuşağın ortak hikâyesi olduğunu belirterek başlayan Özçelik devamındaEskişehir Günyüzü köyü ilkokul öğretmenleri ve köyünün imamının kitaplatanışması ve hayatının dönüm noktalarından birisi olduğunu ifade etti. İlkokulöğretmeninin verdiği kitap dışında o dönem Anadolu'da kitap olarak her evdesadece Kur'an-ı Kerim bulunduğunu ifade eden Özçelik devamında yoksul Anadoluinsanının çocuklarının eğitimi için köyünü terk ederek şehre doğru göçettiklerini ve çocuklarının eğitimi için her türlü fedakârlığın yapıldığını,bugün ise bu fedakârlıkların semeresinin alındığını ifade etti. Kendi kuşağınınçoğunun anne babasının okur-yazar olmadığını ancak eğitime önem vererek çocuklarınıokuttuğunun altını çizen Özçelik, Cumhuriyetin ilk döneminde tasfiye edilenyerli damarın yerine Batıcı çizgideki kadroların ikame edildiğini, gecikmeli deolsa Anadolu insanı kendine has yerli aydın, entelektüeli okutup yetiştirdiğiniifade etti.

YENİİSİMLER YENİ DÜNYALAR

Eskişehirİmam-Hatip lisesine gittiğini ifade eden Özçelik, "Burada idealist öğretmenleraracılığıyla kişiliğimiz ve müfredat dışı okumalarımız gerçekleşti, bunun dafaydasını uzun yıllar gördük. Diyebilirim ki yazarlık hayatıma, kitap okumalarıyön vermiştir. Nurettin Topçu ile öğretmenim aracılığı ile tanıştım, lisedeykenhareket dergisine abone oldum, devamında Necip Fazıl, Sezai Karakoç ile okumave tanışıklıklarımızın devamı geldi. Abdullah Ziya Kozanoğlu'ndan ÖmerSeyfettin'e, Resimli hikâye kitaplarına o dönem birçok kitap okuduk, hayatınınikinci büyük şanslı anı ise Atasoy Müftüoğlu ile tanışmamdır. Sonra bu vesileile Sezai Karakoç'la tanıştım. Onun yazılarında geçen birçok yeni isim, şehir,düşünce ile karşılaştım ve benim için başka bir dünyanın kapıları böyleceaçılmış oldu" dedi.

SEZAİKARAKOÇ'TAN ETKİLENEREK

Lise 2. sınıfta YunusEmre adına açılan kompozisyon yarışmasında birinci olduğunu, yazısının yerelbasında yayınlandığını, Abdulbaki Gölpınarlı'nın kendisine Yunus Emre Divanıhediye ettiğini ve ileride Yunus Emre ile ilgili bir çalışma yapmasınıistediğini ifade eden Özçelik, bu yarışmada birinci olmasından sonra okulmüdürünün de bir ayrıcalık olarak okul kütüphanesinin anahtarını ona verdiğinive istediği zaman kitap alıp okuyabileceğini söylediğini ifade etti. Konuşmanındevamında Nuri Pakdil ve edebiyat dergisi, Cahit Zarifoğlu ile tanışıklığı ve mektuplaşmaları,Mavera Dergisinde yazmaya başladığını, ilk olarak kitap tanıtım yazılarıyazdığını, ifade etti. Çocuk Edebiyatından şiire, biyografiden denemelereyaklaşık elli civarında kitap yayınlayan Özçelik Biyografi alanındakiçalışmalarına ise Sezai Karakoç'un "nesillere örnek seçmek" başlıklı yazısındanetkilenerek yola çıktığını ifade etti. Kültürel ve siyasal alanda bugün gelinennoktalara kolay ulaşılmadığını ifade eden Özçelik ilk kuşakta yer alandergilerin kültürel bir alan açtığını ancak hala varsayılmadıklarını ve birmeşruiyetin yerleşmediğini ifade etti. Cahit Zarifoğlu'nun kendisine "bizdenedik ancak şimdi daha iyi anlıyoruz ki batılı formla yerli bir edebiyatolmaz. Kendi yerli formunuzu bulmalısınız" dediğini ifade etti. Soru cevapfaslından sonra TYB Konya Şubesi adına Konya Büyükşehir Belediyesi Basın veHalkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu Mustafa Özçelik'e katılım beratıtakdim etti.

Haberler Haberleri

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Taşkent'te yapılacak
TYB Konya'da Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Anıldı - Felsefeyi Sosyolojiyle Yenilemek
Vefatının 30. yılında Tarık Buğra
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Nail Bülbül Konuştu
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Kâmil Uğurlu Konuştu