TYB (Türkiye Yazarlar Birliği) ülkemizin saygın sivil toplum kuruluşlarından biridir. TBMM tarafından “Kamu yararına çalışan kuruluş” statüsü verilen TYB’nin pek çok şehirde olduğu gibi Konya’da da şubesi bulunuyor. Konya TYB’nin geçmişi 30 yıla uzanıyor. Önceki belediye başkanlarından Halil Ürün döneminde kendilerine tahsis edilen yerde yıllarca hizmet verdikten sonra yaklaşık 7 sene önce yine belediye tarafından kendilerine tahsis edilen yeni mekânlarına taşınarak hizmetlerini sürdürdüler.
Konya TYB’nin faaliyetlerini ben de takip etmeye çalışıyorum. Hem Büyükşehir hem de ilçe belediyeleriyle ortaklaşa düzenledikleri yüzlerce programın çekimleri YouTube kanallarında duruyor. Korona salgını döneminde dahi faaliyetlerini aksatmadan sürdüren birkaç sivil toplum kuruluşundan biri TYB Konya Şubesi idi. Yayınladıkları binlerce sayfalık eserle adeta Konya’nın kültür hafızasını oluşturuyorlar.
Konya Büyükşehir Belediyesi TYB’nin de bulunduğu alanda “Meydan Evleri Restorasyonu” adı altında yeni bir proje başlatmış. İşin özü TYB ile birlikte yaklaşık 40 STK’ya tahsis edilen bu tarihi yapıların boşaltılması isteniyor. STK’ların boşalttığı bu eski Konya evleri nargile kafe ve çay bahçesi olarak ihale ile kiralanacakmış. Bölgeye bir de bisiklet müzesi açılacakmış. Konuyla ilgili olarak basında çıkan haberler üzerine biz de Konya Büyükşehir Belediyesinden bilgi istedik. Belediyenin basın işlerinden sorumlu ismi Cemil Anıl Doğan bize bir açıklama gönderdi. Açıklamada özetle ilgili proje hakkındaki bilgiler doğrulanarak diğer STK’larla birlikte TYB’nin de binayı boşaltması istendiği belirtiliyor. 30 yıldır şehre hizmet veren TYB’ye yeni bir yer de gösterilmeyeceğini yine aynı isimden doğrulattık. Bununla ilgili şahsi bazı mevzular dışında tutarlı bir sebep de göstermediler. Hemen aklıma şu ayet geldi: “Ey iman edenler, Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olunuz. Birilerine olan kininiz, sizi adaletsizliğe sevk etmesin. Adaletli olun, çünkü o, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkun.” Maide-8
Eskiden belediye başkanları için “Şehremini” ifadesi kullanılırdı. Yani şehrin kendisinden emin olduğu, her durumda milletin hizmetinde olan güvenilir kişi anlamına geliyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı son dönemde deprem bölgesinde yaptığı hizmetlerle tanıyoruz. Konya sadece Konya’dan ibaret değildir. Bunun herkes farkında. Konya nezle olsa Türkiye yatağa düşer. Dolayısıyla Konya’daki işlerin hata kaldırır yönü yok. Sayın Altay’ın bunun farkında olduğunu biliyoruz.
Mesele belediyenin bahsedilen alanda yeni düzenlemeye gitmesi değil. Mekân kendilerine ait, elbette diledikleri meclis kararını alarak tahsisi kaldırabilir, bölgedeki yapıları ihaleyle verebilirler. Buna diyecek bir şeyimiz yok. Buradaki sorun 30 yıldır şehre hizmet veren sayılı sivil toplum kuruluşlarından biri olan TYB’ye yeni bir mekân gösterilmemesidir. Kaldı ki TYB’ye yapılan bu tahsis 30 yıl öncesine dayanıyor. Devlette haleflerin seleflerinin kararlarına sahip çıkması beklenir. Hele ki aynı siyasi anlayışta isimler olduğu biliniyorken.
Tahsis yapılan diğer STK’lar mekânı dolduramıyor olabilirler. Lakin Konya TYB’nin her yıl yaklaşık 200 programa imza attığını, devam eden haftalık programları bulunduğunu ve bu kurslara yüzlerce üniversite öğrencisinin devam ettiğini görüyoruz. Kaldı ki TYB’nin ilgili binada 10.000 kitaba sahip bir kütüphanesi de bulunuyor. 2023 Mevlana Yılı dolayısıyla TYB’nin planladığı etkinlikler de cabası. Böylesi hareketli bir mekân için hiçbir çözüm yolu göstermeden, yeni bir yer tahsis etmeden “boşaltın” denmesi vicdanları yaraladığı gibi aklıselime de aykırılık teşkil eder. Planlanan etkinlikler nerede yapılacak, binlerce kitaptan oluşan kütüphane ne olacak, buraya gelen öğrencilerin aldığı kurslar nasıl devam edecek? Bunları da düşünmek gerekiyor. “Şehremini” ifadesinin anlamı da burada beliriyor.
Hatırlayanlar bilir. İstanbul Belediye Başkanı seçilen İmamoğlu göreve geldiğinin haftasında Selçuk Bayraktar’ın başında bulunduğu T3 Vakfına tahsis edilen gençlik merkezlerinin boşaltılmasını istemişti. Bu durum bir hayli tepki çekmişti. Konya Büyükşehir Belediyesi aynı duruma düşecek bir belediye değil. Hepsinden önemlisi kendisini destekleyen en önemli kuruluşların başında yine TYB ve üyeleri geliyor. Şu durumda bunu bir akıl tutulması olarak görmekten başka çaremiz kalmıyor. Sayın Uğur İbrahim Altay kaş yapalım derken göz çıkarmanın sakıncalarını bilen tecrübeli bir siyasetçidir. Umuyor ve inanıyoruz ki Konya’ya hizmet eden, proje üreten, kültürel faaliyetleriyle şehrin siluetini zenginleştiren kim olursa olsun baş üstünde tutmak gerektiğini en çok da “Şehremini” sorumluğunu taşıyan Sayın Altay biliyordur.
Hiçbir makam kalıcı değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi gelip geçici olan bu makamlar ancak millete hizmet için, çözüm üretmek için vardır. TYB’nin Ankara’daki genel merkezinin de tahsisini yapan Sayın Cumhurbaşkanımızın çözüm odaklı siyaset anlayışı Konya’da da karşılık bulacaktır. Bu vesileyle Sayın Uğur İbrahim Altay’dan çözüm bekliyor ve çağrımızı yineliyoruz: Sayın Başkan, Konya TYB mağdur edilmemelidir! Hele ki şu seçim sath-ı mailinde…