Şiir Şöleni

Şiir Şöleni

Karatay Belediyesi öncülüğünde Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin yıllık çalışma programı doğrultusunda, her zamanki atmosferden uzak ve gerçekten...

A+A-

Karatay Belediyesi öncülüğünde Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin yıllık çalışma programı doğrultusunda, her zamanki atmosferden uzak ve gerçekten herkesin huzur içinde, sıkılmadan izleyebileceği bir program izledik.

Programı güzel kılan, tatlı hale getiren, izlenebilir bir ortam sağlayan yön; Karatay Belediyesi'nin bir süre önce açılışını yaptığı Konya'nın en büyük piknik alanı olan; "Adalet Parkı"nda gerçekleşmiş olmasıdır. Kimse sıkılmadı. Kimse havanın bunaltıcı sıcağından bıkkınlık göstermedi.

Hazırlanan programa göre; şairler kürsüye en yaşlıdan başlamak üzere en küçük yaşa göre çıktılar. Hepsinin şiiri güzeldi. Hepsinin anlatım tarzı, şiire yaklaşımı ve ifade biçimi farklıydı. Zaten şiiri güzel kılan da bu değil mi? özellikle bendenizi en çok etkileyen; özürlü bir kardeşimizin şiirleri oldu. Demek ki özürlülük bedende değil, fikirlerdeymiş. İnsan fikren özürlü olmamalı, beyni dumura uğramamalıymış.

Hava güzeldi. Dinleyenler, pikniğe gelenlerin mangal kokuları altında unutulmayacak bir akşam yaşadı. Sebep olanları, organize edenleri tebrik ederim. Yalnız, konuşmalarda da belirtildiği gibi bunun yani "Şiir şölenlerinin" ilk değil, birçok defa yapılması- âşıklar bayramı gibi-, şiire gönül veren, amatör veya profesyonel anlamda bu alana yönelenlerin de gündeme geleceği, "Şiir de ben de varım" diyebilenleri de kapsayacak biçimde havalar güzel gittiği müddetçe devamlı yapılması yerinde ve güzel olur. Şiir şölenlerinin geleneksel hale getirilmesi gerekir. Bunu konuşmacılarımız, Karatay Belediye Başkanımızdan istedi. Bir de bendeniz buradan tekrar etmekte yarar görüyorum.

Şiir, duyguların kaleme dökülmesidir. Şiir; içten gelen duygulardır. Edebiyatın içinde anlatılması gereken hislerin, duyguların, coşkuların en kısa ve en anlamlı biçimde dile getirilişidir. Her insanda az veya çok şairlik özelliği vardır. Yalnız eğitilmesi, üzerinde durulması gerekir. Şiirde kelimeleri, cümleleri iyi kullanmak, sihirli cümle diyebileceğim şekilde güzel ve tatlı ifadeler kullanmak, şiirleri okunaklı kılar.

Belediyeler; kültüre de ağırlık vermek zorundadırlar. Çünkü kültür; halkımızın bir parçasıdır. Kültür; olmazsa olmaz çok önemli bir tarihi mirastır. Kültürü ihmal edenler, halk nezdinde itibar kaybına uğrarlar. Bu yönüyle Karatay Belediye Başkanımızı ve şahsında kültüre destek veren, kültür konusunda titizlikle çalışanları kutlarım.

Parklarımız, bahçelerimiz, açık alanlarımız ve bilhassa Kültür merkezlerimiz; edebiyat, tarih, kültür, ilmi tartışma, panel, açık oturum, sempozyum, konferans, bilgi yarışması, ilmi ve fikri tartışmaların arzı endam ettiği yerlerdir. Daha doğrusu böyle olmalıdır.

Konya'mızın; bir İstanbul, bir Ankara ve kültür konusunda durmadan gayret gösteren illere kıyasla daha aktif olduğunu görüyorum. Dahası, Türkiye Yazarlar birliği Genel Merkezinden daha faal bir yapıya sahiptir Konya şubesi. Zira bunu, bir zamanlar TYB Genel Başkanı kendisi itiraf etti.

Hakimiyet 11.08.2008

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.