Bedir Köseoğlu

Bedir Köseoğlu

Tokat’a doğru…

A+A-

‘Çamlıbel'den Tokat'a doğru

Tozlu yolların aktığı ırmak!

Ben seni çoktan unuttum;

Sen de unuttun mu, dön geri bak.’

 

TYB Konya Şubesi yönetim ve üyeleri ile geçtiğimiz hafta sonu yaptığımız Amasya, Tokat yolculuğu oldukça verimli geçti. Tokat ismini duyunca aklıma ilk gelen Cahit Külebi’nin  ‘Tokat’a Doğru’ şiiri oldu.

 

Şiirlerle, hikayelerle, türkülerle başladığımız yolculuk her anı ile eğitici ve adeta geçmişe sessiz bir yolculuk havasındaydı. Bu anlamda TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu başkanıma teşekkürü borç bilirim. Her ayrıntısını ince ince planladığı gezide pandemi sürecinin verdiği yorgunluktan sonra bir nefes alma arası gibi oldu…  İyi ki gittik ve dostlarla güzel bir hafta sonu geçirdik.

 

Yaklaşık 520 kilometre yol yapan Yeşilırmak tarafından cömertçe beslenen iki şehir, Amasya, Tokat. Dağların arasına sıkışan Amasya, nehrin kenarına eteğini sermiş bir gelin Tokat…Selçuklu ve Osmanlı’nın imar ettiği, adım adım her bir bölgesine tarihin mührünü sökülmez bir şekilde vurduğu bu iki şehir Türkiye’mizin görülmesi gereken şehirleri arasında.

 

Şehre henüz girerken  bizleri  AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez ve İl Başkanı Mehmet Akif Kesmekaya  karşıladı, candan bir ‘hoş geldiniz’ dediler. Hoş bulduk…

 

Elma çayının keyifle içildiği su kanallarının olduğu bölgeden sonra Kral Kaya Mezarları ile başlayan serüven , Amasya Kalesi, Ferhat ile Şirin Müzesi, Yeşilırmak üstündeki  Alçak Köprü, Saat Kulesi, Arkeoloji Müzesi, Sultan 2. Beyazıd Külliyesi, Minyatürlerle oluşturulmuş  Amasya Müzesi, Burmalı Minare Camii, Gök Medrese Camii, Yörgüç Paşa Camii, Halifet Gazi Kümbeti ve Seyyid Mir Hamza Nigârî Türbesini ziyaretle devam etti.

 

Yorucu ama dopdolu  geçen ilk günün akşamında Tokat’a hareket nihayet başladı. Geceyi Tokat’ta Hıdırlık Köprüsü etrafında oluşturulmuş, rengarenk ve cıvıl cıvıl bir ortamda Tokatlı dostlarla çay içerek geçirmek de ayrı bir güzellikti benim için.  Alimler, Şairler ve komutanlar  Şehri Tokat tarihin kokusunu her köşesinde barındırmaya devam ediyordu.

 

Gezimizin bir bölümünde Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ile tanıştık. Şehri ve müzeleri gezerken bende oluşan intiba ete kemiğe bürünmüştü. Ufuklu, ileriyi gören sezen ve hayal kuranlara imkan veren bir başkanla tanıştık. Şehrin ince detayları, müzelerin dizaynları ince ince düşünülmüş işlerdendi. Başkan Eyüp Eroğlu’yu bir kez de yazımızda yürekten alkışlıyor tebrik ediyorum.

 

Ulu Camii, Takyeciler Camii, Kabe-i Mescid Camii, Ali Paşa Camii, Garipler Camii, Tokat Mevlevihanesi, Taşhan, Ali Paşa Hamamı, Tokat Müzesi, Sulusolak Çarşısı, Latifoğlu Konağı, Saat Kulesi, Yağbasan Medresesi, ve yine Hıdırlık Köprüsü ve Tokat kebabı…

 

‘Evvel Refik, Bade'l Târik’

Değerli vekilim Ahmet Sorgun,  kıymetli başkanım Ahmet Köseoğlu, Bekir Şahin Hocam, Hayri Erten Hocam,  Alı Işık Hocam, Anuş, Hüzeyme ve Melahat hanımlar, çok değerli Raşit Keskin, Cemil Paslı, Yücel Kemandi, Zafer Karakuş, Ahmet Demirel, Zekeriya Şimşir, Ahmet Çelik, Hasan Arslan Mehmet Boztepe hocalarım, sevgili Ahmet Aka, Vural Kaya Hakan Bahçeci, Mustafa Özcan, Abdulkadir Ceylani, Mustafa Ergün Şencan üstatlarım, Mustafa Güden, Saffet Yurtsever, İsmail Detseli ,  Mustafa Çalışkan, Faruk Koçak, Sadık Gökçe abilerim ve can kardeşim M. Ali Köseoğlu ile ‘Evvel Refik, Bade'l Târik’ diyerek başladığımız dolu dolu geçen üç günlük yolculuk güzel hatıralarla son buldu.

 

Geziye katılan, katkı veren, emek veren ve geziyi düzenleyen başta TYB Konya Şube Başkanımız Ahmet Köseoğlu olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız.

 

‘Irmaklar gibi uzaklaşır

Bir türkü kadar uzak

Tekerler iki çizgi bırakır,

Hamutlar şak şak eder, dön geri bak.’(Cahit Külebi)

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.