TOPLUMA ÖFKE AŞISI YAPMALIYIZ
TYB'de konuşan Şair-Yazar Metin Önal Mengüşoğlu:
TOPLUMA ÖFKE AŞISI YAPMALIYIZ
TYB Konya Şubesi bu hafta Şair-Yazar Metin Önel Mengüşoğlu'nu...
TYB'de konuşan Şair-Yazar Metin Önal Mengüşoğlu:
TOPLUMA ÖFKE AŞISI YAPMALIYIZ
TYB Konya Şubesi bu hafta Şair-Yazar Metin Önel Mengüşoğlu'nu ağırladı. Mengüşoğlu, 'Mağrur Öfke Necip Fazıl' başlıklı konuşmasında topluma öfke aşısı yapmak gerektiğini söyledi
TYB Konya Şubesi'nin bu haftaki programında "Necip Fazıl" konuşuldu. Şair-Yazar Metin Önal Mengüşoğlu'nun 'Mağrur Öfke Necip Fazıl' konferansını TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, AK Parti Konya İl Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Erkuş, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Eğitim-Bir-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sekreteri Halil İbrahim Çelik, Konya İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler ilgiyle dinlediler. Mengüşoğlu, "Üstad edebiyatımıza yepyeni bir soluk getirdi. Nazım Hikmet'ten daha iyi batılı bir şiir yazmıştır. Kaldırımlar şiiri bunun en güzel örneğidir. Ayrıca, edebiyatımıza ben fikrini ilk defa sokan şair de Necip Fazıl'dır" dedi.
NECİP FAZIL'I DİNLEMEZ, SEYREDERDİNİZ
Metin Önal Mengüşoğlu, Necip Fazıl'ın konuşmalarının çok etkileyici olduğunu belirterek "O konuşurken biz dinlemezdik, seyrederdik. Buna çok kızardı kendisi. "Beni seyreden değil, dinleyen adam getiri"n derdi; ama Necip Fazıl konuşurken dinleyemezdiniz. Çünkü Necip Fazıl bir aktör gibi dramatize ederek sunardı söylediklerini. İnancını ve idrakini dinleyicilere geçirebilmek için onların göz ve kulak temasıyla etkisi altına alır, beden dilini de katarak hâdiseyi dramatize ederdi. Bir sahne sanatçısı gibiydi" dedi.
MEDENİ CESARET AŞISI YAPTIRMALIYIZ
Necip Fazıl'dan İslâm öğretisinden ziyade medenî cesaret aşısının alınması gerektiğine işaret eden Mengüşoğlu şöyle devam etti:Her uludan, her büyükten, her üstattan, bizden önce gelip geçmiş herkesten alabileceğimiz bir şeyler vardır. Kimden ne alacağımızı iyi seçersek, doğru seçersek istifade edebiliriz. Ama yanlış seçersek hem onlara ihanet etmiş oluruz hem kendimize ihanet etmiş oluruz.
Necip Fazıl'ın Çile kitabı, mensur bir naattır. Naatlar Hz. Peygamber'i öğretmek için değil, övmek için yazılmıştır. Müslümanlar, Hz. Peygamber'i övdükleri kadar bilmiş olsalardı, bugünkü halde olmazdık. Necip Fazıl biliyordu ki içinde yaşadığı toplum öfkesiz, bastırılmış, suskun bir toplumdu. Bu topluma öfke aşısı yapılmalıydı. Bunu yaparken aşırı gitmiş diyorlar. Ama ne yapsın? Toplumda bir tek öfkesini ortaya koyabilen o vardı.
CESARETLİ FİKİR ADAMLARI YOKTU
Mengüşoğlu, Necip Fazıl'ın yaşadığı döneminde türedi Darvincilere, ateistlere, dinsizlere karşı mücadele edebilecek cesaretli, bilgili yetişmiş fikir adamlarımız olmadığını ifade ederek İslâm'a saldıranları susturmak için yazdığı; "Niçin küçülüyor eşya uzakta, / Gözsüz görüyorum rüyada nasıl, / Zamanın raksı ne bir yuvarlakta? / Sonum varmış onu öğrensem asıl." mısralarının çarpıcılığına dikkat çekti. Gençlere cesaretli olmalarını tavsiye eden Mengüşoğlu, günümüz koşullarının geçmişe nazaran pek çok güzel imkânı da beraberinde getirdiğini belirterek, bunun tesisinde Mehmet Akif gibi, Necip Fazıl gibi şair ve fikir adamlarının katkılarının olduğunun unutulmamasını istedi. Program sonunda Mengüşoğlu'na teşekkür ederek günün anısına katılım belgesini TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu takdim etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.