TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ KONYA ŞUBESİ 25. ALTIN YILINDA ETKİNLİK TAKVİMİNİ AÇIKLADI

TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ KONYA ŞUBESİ 25. ALTIN YILINDA ETKİNLİK TAKVİMİNİ AÇIKLADI

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri ERTEN 18. Yıllık etkinlik takvimini 25. Altın yılında 23 Şubat 2019 Cumartesi saat 14’te...

A+A-

TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ KONYA ŞUBESİ 25. ALTIN YILINDA ETKİNLİK TAKVİMİNİ AÇIKLADI

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri ERTEN 18. Yıllık etkinlik takvimini 25. Altın yılında 23 Şubat 2019 Cumartesi saat 14’te başlatacaklarını belirtti.

Erten, “TYB Konya Şubesi yönetim Kurulu üyelerimizle birlikte her daim olduğu gibi ve bu tür etkinlikleri önemseyen Konya Büyükşehir Belediyesinin, Selçuklu Belediyesinin ve Karatay Belediyesinin katkılarıyla 18.sini hazırladığımız etkinlik takvimiz 25. Altın yılında dolu dolu, anlamlı, eğitici, hatırlatıcı ve yapıcı niteliği ile siz takipçilerimizin ilgisini beklemektedir. Katkılarından dolayı tüm paydaşlarımıza ve basın yayın organlarına teşekkür ediyorum” dedi.

 “İlk programlarda Selçukluya başkentlik yapmış Konya’da Selçuklu Medeniyetinden kültürel izler taşıyan mahalle ve sokakları konu edineceğiz. Ardından da Hz. Mevlana’nın Konya’da kök salmış, gelişmiş ve dünya medeniyetlerini etkilemiş düşüncelerinin tahlil edeceğiz” diyen TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten sözlerine şöyle devam etti.

“TYB Konya Şubesi Tarafından 17 yıldır düzenlenen ve bu yıl 18. Sini düzenleyeceğimiz faaliyetlerimizde Bilim, düşünce, edebiyat, tarih, din, kültür, musiki ve sinema gibi alanlarda farklı formatlarda 38 adet etkinlik icra edilecektir.

Etkinliklerimiz milli, geleneksel ve dini değerlerimize, bilimsel ilkelere bağlı bir yaklaşımla toplumsal yapımızı ve kimliğimizi inşa eden bir anlayış üzerine inşayı hedeflemiştir.

Söyleşi, bilimsel tartışma, konferans, sergi, açıklama, icra eleştiri ve tahlil formatlarında gerçekleşecek etkinliklerimiz milli ve dini değerlerimizi, geleneğimizi ve çizgimizi geleceğe taşımaya çalışan, aynı zamanda üretken ve eleştiren bilimsel ilkelere uyan bir yaklaşımla toplumsal yapımızı ve kimliğimizi inşa etmeye çalışan bir anlayış üzerine inşa edilmiştir.

Sinema yazarı, eleştirmenleri ve yönetmenleri tarafından Sinema üzerine 4 önemli etkinlik gerçekleştirilecek. Serdar Arslan-Enver Gülşen önemli filmlerin senaristliğini yapmış belli bir zaman sonra İbnü'l Arabi'nin "Fusüsu'l-Hikem" isimli kitabının çevirisini okuduktan sonra değişim geçiren Ayşe Şasa’yı sinema açısından değerlendirecekler. Yönetmen Abdulkadir Güler son 10 yılda çok izlenen popüler sinema filmlerini de kapsayan sinema ve izleyici ilişkisini tahlil edecek.  Sinema yazarı İhsan Kabil sinemanın gelenekten modernliğe yönelişinde ortaya çıkan normları anlatacak.  Konya Mimarlar odası başkanı Armağan Güleç Korumaz mimari korumayı Avrupa ve Türkiye örneğinde mukayese yapacak. Prof. Dr. Aytekin Can ödüllü kısa film ve belgeselleri değerlendirip örmekler sunacak. Şehrimiz Konya’nın 100 yıllık değişim, dönüşüm ve gelişme süreci Ahmet Kuş tarafından fotoğraflarla anlatılacak.

Bu bağlamda Orta Asya Tarihi üzerine ciddi araştırmalar gerçekleştiren Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya gelişlerini, Prof. Dr. FundaToprak Asya’ya, milletimize ve inancımıza kandil olmuş Yusuf Has Hacip’i ve meşhur eseri Kutadgu Bilig’i,  Dr. Öğretim üyesi Ahmet Akman toplumsal dayanışma ve bütünleşmemize katkı veren Avarız Vakıflarının sosyal hayata katkılarını, Prof. Dr. Mehmet Özdemir Batı’nın zulüm ve kilise tahakkümünden kurtulup ilerlemesine ufuk açan Endülüs medeniyetinde Bilim ve Avrupa’ya etkilerini, Prof. Dr. Mustafa Özer Balkanlarda Osmanlı izlerini, Doç. Dr. Zübeyr Ovacık çağımızda Avrupa’nın merkezinde zulme karşı direnen, özgürlük ve İslam inancının varlığı için hayatını vakfeden Aliya İzzet Begoviç’in insan anlayışını, Dr. Öğretim üyesi Aytekin Şenzeybek İslam Düşüncesinde aşırılık taraftarlarını farklı bir perspektiften ele alacaklardır.

Bu etkinliklerimiz arasında sürekli aklımızda tuttuğumuz Kırım’ın edebi sesi Cengiz Dağcı’nın doğumunun 100. Yılında Edebiyatçı yazar ve araştırmacı İsa Kocakaplan tarafından değerlendirilmesi yer almaktadır. Yine Doğumunun 120. Yılında Peyami Safa ve Roman edebiyatçı akademisyen Prof. Dr. Mehmet Tekin’in bakışından ele alınacaktır. Dr. Öğretim üyesi Zahide Ay “Özgürlüğün Öteki Adı Handut”u, Dr.İbrahim Demirci Şeyh Galib’in “Hoşça bak zatına…” şiirini, Ahmet Turgut Ortak hüznümüz Kerbela’nın edebiyatımıza yansımalarını, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Çıban Sultan Şairler ve Bestekârları, Ali Emre Selahattin Eyyübi ve Kudüs Davasını edebiyat diliyle, Melahat Ürkmez-Hüzeyme Yeşim Koçak ve Fatma Şeref Polat gibi Konyalı yazarlarımız “Kalem Dile Gelince” nelerin ortaya çıktığını dile getirecekler.

Aralık ayı şehrimizde tasavvuf tecrübesinin yoğunlaştığı bir aydır. TYB Konya şubesi de bu ayda peygamberleri konu edinen beyitleri Dr. Öğretim Üyesi Murat Ak izah edecek ve Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yıldırım ve sazende arkadaşları icra edeceklerdir. Hoca Ahmet Yesevi uzmanı Dr. Hayati Bice Tasavvufun günümüze ne söylediğini ortaya koyacak ve Shems Friedlander Mevlana’nın unutulmuş mesajlarını hatırlatacaklar.

Zihinsel inşamızda Çocuk Edebiyatının Etkisi ele alınacak.

 Genç yazarlarımız Duran Çetin, Vural Kaya ve Dr. Fatih Turanalp zihinsel inşada çocuk edebiyatının etkisini tartışacaklar.

Geleceğin yazarları, fikir insanları ve yöneticileri olacak Anadolu Mektebi üyesi gençlerimiz Üstad Necip Fazıl’ı doğumunun 105. Yılında anlatacak. Yine Anadolu Mektebi üyesi genç kardeşlerimiz Ahmet Hamdi Tanpınar söyleşisi gerçekleştirecekler.

Halkımızı, genç öğrenci arkadaşlarımızı, akademisyenlerimizi, yazarlarımızı, kültür, fikir, sanat, edebiyat, bilim aşıklarını programlarımıza bekliyor hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Mevla’dan niyaz ediyoruz.”

TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ KONYA ŞUBESİ 25. ALTIN YILINDA ETKİNLİK TAKVİMİNİ AÇIKLADI

TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ KONYA ŞUBESİ 25. ALTIN YILINDA ETKİNLİK TAKVİMİNİ AÇIKLADI

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.