TYB Konya Şubesinde İstiklal Marşı Anlatıldı

TYB Konya Şubesinde İstiklal Marşı Anlatıldı

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2011 bahar dönemi kültür etkinliklerinin ikincisini geçtiğimiz Cumartesi günü KTO Konferans Salonunda gerçekleştirdi. İstiklal...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2011 bahar dönemi kültür etkinliklerinin ikincisini geçtiğimiz Cumartesi günü KTO Konferans Salonunda gerçekleştirdi.

İstiklal Marşı'mızı Anlamak konulu programın konuşmacısı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin oldu.

Saat 14,00'de başlayan programın düzenleyicisi TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Durdu'ydu.

Şube Başkanı Bekir Şahin, bir açılış konuşması yaptı. Şahin konuşmasında 12 Mart tarihinden ve Mehmet Âkif Ersoy'dan kısaca bahsetti. Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Nurullah Çetin, İstiklal Marşı'nın genelde hamasi nutuklarla gündeme geldiğini oysa onun bilgisel arka planının da ortaya konması gerektiğini vurguladı. Çetin, konuşmasında İstiklal Harbi ile Millî Mücadele'nin bittiğini düşünmek büyük bir yanlış olur; zira milletin mücadelesi olan istiklal harbi kıyamete kadar devam eder, dedi.

Prof. Dr. Nurullah Çetin konuşmasına şöyle devam etti:

Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;" şeklindeki ilk mısra, Hz. Peygamber'in Hz. Ebu Bekir ile birlikte 622 yılında Mekke'den Medine'ye hicret ederken aralarında geçen bir konuşmaya telmihte bulunmaktadır. Sevr Mağarası'nda bulunan ve yakalanmaktan korkan Hz. Ebu Bekir'e Hz. Peygamber, "Korkma, üzülme, Allah bizimle beraberdir." der. Mehmet Âkif de bu olaya telmihte bulunarak, kâfirlerin Sevr Mağarası'nı kuşattığı gibi Müslüman Türk milletinin de emperyalistler tarafından Sevr anlaşması ile kuşatıldığı bir sırada Türk milletine korkma diyerek teselli veriyor ve imanını güçlendiriyor.

"Kahraman ırkıma bir gül, ne bu şiddet, bu celal?" mısraındaki kahraman ırk Türk milletidir. Burada asla, kan bağına dayalı bir ırkçılık yoktur. Nitekim o etnik olarak baba tarafından Arnavut idi.

"Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar"; "Medeniyet' dediğin tek dişi kalmış canavar?" mısralarında süfli değerler manzumesinin ulvi değerler manzumesine karşı saldırganlığı söz konusu edilir. Burada iki ayrı toplum ve medeniyetinin karşıtlığı gündeme getiriliyor. Doğu-Batı çatışmasının bir yüzünü görüyoruz. İman kavramı simgesel olarak Müslüman Türk milletini, Doğuyu, İslam medeniyetini temsil ediyor. Kendisine medeniyet adı verilen canavar ise İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunanlı ve Amerikalı gibi işgalci güçlerin emperyalist saldırılarını temsil ediyor.

"Doğacaktır sana va'd ettiği günler Hakk'ın" mısraında ise Allah'tan hiçbir zaman ümit kesmeme inancı dillendirilir. Müslüman kişi en olumsuz şartlarda bile Allah'tan ümidini kesmez.

"Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl" mısraında da Türk ırkını kimsenin yok edemeyeceği imgesi vardır. Bu mısra çok önemli gerçekleri içermektedir. Âkif burada ırkçı olan Batı'ya karşı Türk ırkını kollamıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.