TYB Konya Şubesi’nde “Kur’ân’da Kadın Algısı” konuşuldu.
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2017 yılı programlı etkinliklerine Konya İl Halk Kütüphanesinde devam edildi. Toplantıya Konya Büyükşehir...
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2017 yılı programlı etkinliklerine Konya İl Halk Kütüphanesinde devam edildi. Toplantıya Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Konya Aydınlar ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, Afyon Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Cemil, Konyalı yazarlar ve konuya ilgi duyan seçkin bir topluluk katıldı.
Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Betül Oruç kadınla ilgili meseleleri ele aldığı konuşmasında “Müslüman toplumun gündeminde olan ve pek çok tartışmanın yaşandığı konulardan biri de hiç kuşkusuz kadınla ilgili meselelerdir. Modernleşmeyle kadının toplumsal hayatta değişen rolünün Müslüman toplumları da etkileyecek şekilde yaygınlaşarak devam ettiği görülmektedir. Bu süreçte Müslüman dünyanın farklı yönelimler içinde olduğu; bir taraftan savunmacı, var olanı korumayı önceleyen diğer yandan modern anlayışa eğilimli bir hareketlenmenin söz konusu olduğu bilinen bir gerçektir. Toplumda bir grup ise modern dünyanın bize yenilik olarak sunduğu pek çok konuda olduğu gibi kadın konusunda da İslâm’ın asıl kaynaklarının bugün gelinen durumdan çok daha ileri hedefleri bize sunduğunu ispat etmeye yönelmiştir. Elbette bu farklı söylemler kendi görüşlerini ispatlamak için Kur’ân ve Sünnet’ten delilleri öne sürmekten kaçınmamışlardır.”dedi.
Oruç, “Tefsir Kaynaklarında Kadın Algısı” başlıklı konuşmasının, kadınla ilgili ayetlerin tefsir külliyatında yorumlanış serüvenini ele aldığına vurgu yaparak, İlgili kaynakların değerlendirmeleri mukayeseli bir şekilde incelendiğini, bu bağlamda insanın yaratılışı ve cennetten çıkarılması sürecinde kadının konumunu, aile hayatında kadının rolünü ve toplumsal hayatta kadının yeri konularına değindi.
Konuşmada insanın yaratılması ve cennetten çıkarılması konusu etrafında ilk var oluş sürecinden itibaren kadının da muhatap alındığı ve erkekle birlikte sorumlu tutulduğu gerçeği üzerinde duran Ayşe Betül Oruç, Aile hayatı içerisinde belli haklar ve sorumluluklar dâhilinde kadının etkili bir rolü olduğunu, toplumsal hayatta ise Kur’ân’ın gerek miras gerekse şahitlik konusunda ortaya koyduğu hükümlerde kadınların ekonomik hayattaki fonksiyonuna bakan bir yön olduğuna dikkat çekti.
Program sonunda konuşmacı Yrd. Doç Dr. Ayşe Betül Oruç’a günün anısına Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Afyon Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı tarafından katılım belgesi takdim edildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.