TYB Konya Şubesinde Yeni Sistemde Nasıl Bir Bürokrasi? konuşuldu.
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin her hafta Cumartesi günleri saat 14.00 de Kılıçarslan Konferans Salonunda düzenlediği kültürel etkinliklerin...
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin her hafta Cumartesi günleri saat 14.00 de Kılıçarslan Konferans Salonunda düzenlediği kültürel etkinliklerin bu haftaki konuğu Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kudret Bülbül idi.
Prof. Dr. Kudret Bülbül, “Yeni Sistemde Nasıl Bir Bürokrasi?” konulu bir konferans verdi.
Konuşmasına, 100 yıl önce Başbakanlık yapan Said Halim Paşa bürokrasiyi şiddetle eleştirmiştir. Bugün de Cumhurbaşkanımız Bürokrasi oligarşisinden bahsetmektedir. Demek ki İmparatorluktan Cumhuriyete geçtiğimiz 100 yıl içinde bu anlamda değişen bir şey olmamıştır, diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Kudret Bülbül konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Türkiye’de demokrasi tarihi 1876 da yapılan seçimlerle başlatılır. Osmanlı son döneminde yapılan çok partili seçimleri saymazsak, Türkiye’de çok partili siyasal hayata 1945’te geçilmiş ve Cumhuriyet döneminde ilk kez bir muhalefet partisi 1950 de iktidara gelmiştir. Ancak çok partili demokratik siyasal yaşam maalesef uzun sürmemiş, 1960 Askerî Darbesi ile bu demokratik döneme son verilmiştir.
1961 Anayasası ile milli iradenin ve milletin seçtiklerinin, bürokratik aygıtlar aracılığıyla kontrol edilme çabası içerisine girilmiş, bu doğrultuda yeni kurumlar oluşturulmuştur. Halk tarafından seçilmeyen ya da seçilmişlerin çok etkin olmadığı kurum ve kuruluşlar aracılığı ile bir tür vesayet sistemi oluşturulmuş, böylelikle darbe ile getirilen sistemin millî irade tarafından değiştirilmemesi amaçlanmıştır.
Osmanlı’dan günümüze tarihsel sürece bakıldığında, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı başlıca iç vesayet unsurları askerî, yargısal, medya, iş dünyası ve aydınlar vesayeti olarak sıralanabilir.
Sınıfsallık/Meslekî taassup, Liyakat ve ehliyet meselesi, Statükoculuk, Mevzuatçılık, Girişim, İnisiyatif yoksunluğu, Kamu kaynakları kullanırken özensizlik, Kamu kurumları arasındaki ilişkilerin sınırlı olması, Akademya, özel sektör ve sivil toplumdan kopukluk ya da bunlarla son derece zayıf ilişki, dış dünyaya kapalılık, uluslararası gelişmelere ilgisizlik, belirsizliklere özellikle siyasal belirsizliklere aşırı duyarlılık, sürekli genişleme, yayılma, büyüme eğilimi, uygulamadan kaynaklanan çok fazla veriye sahip olmasına rağmen çok zayıf analiz yeteneği, performans ve başarıyı ölçecek, buna göre çalışanları motive edecek mekanizmaların yetersizliği gibi konular bürokrasimizin genel sorunları olarak sayılabilir.
Ağustos Böceği ile Karınca hikâyesi herkesçe malumdur. Biri bütün yaz gününü gün ederken, diğeri durmaksızın kışa hazırlanır. Taraflar için kış, doğal olarak, yaptıkları hazırlıklar kadar kolay ya da zor geçecektir. Mesleğe hazırlananların da kışı sınavlar ve mülakatlardır. Bürokrasi sınavlarında başarılı olmak, ilkokuldan başlayıp o aşamaya kadarki uzun bir yürüyüşün son halkasıdır. Bir sınavı kazanmak, bir mesleğe başlamak ülkede uygulanan eğitim sistemi, yönlendirme ve adayın kendisini yetiştirme çabaları ile doğrudan ilişkilidir.”
Konuşmasının sonunda yönetimde başarıyı getirecek, insanı huzurlu kılacak bazı tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Kudret Bülbül, tavsiyelerini şöyle sıraladı:
“Sadece bilmediğin konularda değil, bildiğin konularda da istişare et. Sorunların gerisinden değil önünden yürü. Mevzuatın metnine değil ruhuna bak. Gecikmiş çözüm, çözüm değildir. İşleri zamana yayma. Her kurumda hatırlı isimler olabilir. Hizmet üretmek istersen bunları idare et. Bugün görevden ayrılacakmış gibi başlattığın işleri bitirmeye, hep görevde kalacakmış gibi yeni işler, düşünceler, projeler üret. Her konuya bakışın çözüm odaklı olsun. Duyumları dikkate al ama duyumlarla hareket etme. Çevrendeki insanların kendilerini geliştirmeleri için yol açıcı ol. Birlikte çalıştığın insanların senden ilgi beklediklerini unutma. İnsan eşrefi mahlûkattır. Çevrendeki insanlara değer ver.”
Programı Konya STK Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten, Prof. Dr. Ali Akmaz, Prof. Dr. Ahmet Kâzım Ürün, Salih Sedat Ersöz, Duran Çetin ve çok sayıda yazar, şair ve katılımcı takip etti.
Programın sonunda Konya STK Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, Prof. Dr. Kudret Bülbül’e günün anısına Katılım Belgesi takdim etti. Prof. Dr. Kudret Bülbül de TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten’e kitaplarını takdim etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.