TYB Konya'da "Kentsel Mekân ve Sanat" konuşuldu
TYB Konya'da "Kentsel Mekân ve Sanat" konuşuldu
ERTEKİN: TAKLİT EDEREK MEDENİYET GELİŞMEZ
TYB Konya Şubesi'nin kültürel etkinliklerinde konuşan...
TYB Konya'da "Kentsel Mekân ve Sanat" konuşuldu
ERTEKİN: TAKLİT EDEREK MEDENİYET GELİŞMEZ
TYB Konya Şubesi'nin kültürel etkinliklerinde konuşan Doç. Dr. Murat Ertekin, "Çağdaş medeniyet çizgisine ulaşmak için, ona ulaşmış ülkeleri taklit etmek çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak demek değildir" dedi
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin 2015 yılı Kültürel Etkinlikleri'ne konuk olan Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Murat Ertekin, "Kentsel Mekân ve Sanat" konulu bir konuşma yaptı. İl Halk Kütüphanesi Salonu'nda gerçekleşen programa TYB Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra, AK Parti eski İl Başkanı Av. Ahmet Sorgun, AK Parti Konya İl Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Erkuş, Yargıtay Savcısı Seyit Ali Karatomas, NEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Ali Fuat Baysal, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler katıldı.
GELENEKSEL HATTA KOPUKLUK OLDU
Bahçe sanatının, yeşil alanların mutlaka yaşatılması ve bütün mekânlarda uygulanması gerektiğini, elimizdeki bu değeri yeteri kadar kullanamadığımızı belirten Doç. Dr. Murat Ertekin, "Selçuklu Konyası, bir taraftan dinî değerleriyle birlikte yönetim tarzını belirlerken diğer taraftan askerî kısmı da göz ardı etmeyerek bir şehir genişleme modeli ortaya koymuştur. Dolayısıyla kale kent, eklemli kent tiplerinden birisidir. Bizans yapıları gibi kale içinde yapılaşma zorunluluğu yoktur" dedi. Ertekin, "Çağdaş medeniyet çizgisine ulaşmak için, ona ulaşmış ülkeleri taklit etmek çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak demek değildir. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Avrupa'daki kent yapıları ve mimarî tarzları bizim ülkemize de adapte edilmeye çalışılmış ya da aynı binalar yapılmaya başlanmıştır. Dolayısıyla geleneksel hatta bir kopukluk oluşmuştur" diye kaydetti.
8 BİN YILLIK MİRAS ZENGİNLİĞİMİZ VAR!
Bizim ülkemizde başka ülkelerde olmayan sekiz bin yıl öncesinden gelen bir mirasın, birikimin, zenginliğin olduğuna dikkat çeken Ertekin, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin bile kentsel tarihinin 250-300 yılı geçmediğini ifade ederek, sekiz-on bin yıl öncesine giden geniş bir sermaye birikimine sahip olduğumuzu söyledi. Sahip olduğumuz birikimin dışına çıkıp da modernlik adı altında, Avrupaî tarzdaki eserlerin ülkemize sokulması ve adapte edilmesinin son derece yanlış olduğunu belirten Ertekin, AVM'lerin ilk çıkışının, hızla artan nüfusun, toplu konutlarda yaşayanların sosyal, ruhî ve bedenî ihtiyaçlarını karşılamak için olduğunu; ama kapitalist zihniyetin bunu değiştirdiğini belirtti.Program sonunda AK Parti Konya eski İl Başkanı Av. Ahmet Sorgun, herkesin başkasına çevreci kendisine faydacı olduğunun altını çizdi ve bu anlayışın, bu ruhun terk edilmedikçe insan doğasına uygun şehirleşmenin olamayacağını ifade etti. Sorgun, teorisyenlerle felsefecileri, pratisyenlerle akademisyenleri birleştirmedikçe ve ayrı ayrı yerlerde durulduğu sürece başarılı olunamayacağını söyledi. Sorgun daha sonra TYB Konya Şubesi adına konuşmacı Doç. Dr. Murat Ertekin'e, Katılım Belgesi'ni takdim etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.