TYB'de Bursa'dan Konya'ya Seyahat fotoğraf sergisi açıldı

TYB'de Bursa'dan Konya'ya Seyahat fotoğraf sergisi açıldı

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinde geçtiğimiz Cumartesi günü geçmişi günümüze taşıyan önemli bir programa imza atıldı. TYB Konya Evinde Cumartesi...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinde geçtiğimiz Cumartesi günü geçmişi günümüze taşıyan önemli bir programa imza atıldı.

TYB Konya Evinde Cumartesi günü saat 16,00'da Bursa'dan Konya'ya Seyahat fotoğraf sergisi açıldı ve Mehmet Ziya Bey Konferansı gerçekleştirildi. Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa GÜÇLÜ'ün katıldığı, Konya milletvekillerinin, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYÜREK ve Recep KONUK'un tebrik mesajlarını sunduğu, yoğun ilgiyle karşılanan ve Doç. Dr. Hayri ERTEN'in organize ettiği programda Selçuk Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Çaycı bir konuşma yaptı. 1866 yılında doğan Mehmet Ziya Efendi'nin Bursa'dan Konya'ya Seyahat ve Konya Seyahati Hatıratından adlı iki kitabını yayına hazırlayan Doç. Dr. Ahmet Çaycı (ve Prof. Dr. Bayram ÜREKLİ) konuşmasında İhtifalci Mehmet Ziya Bey'in Bursa'dan Konya'ya yaptığı seyahatinde gördüğü tarihi eserleri etraflıca tanıtmış ve bu mekânların bir kısmının fotoğraflarını çekmiş ve resimlerini yapmıştır. Geniş geniş tarihi malumatlar veren Mehmet Ziya özellikle İznik ve Bilecik taraflarında dolaşırken Osmanlının kuruluşu hakkında fikirler serdetmiştir. Anadolu'nun Selçukludan önceki dönemlerine ait bilgiler veren Mehmet Ziya Mevleviler ile ilgili tespitlerde bulunmuştur. Mehmet Ziya Eskişehir'de bulunduğu sırada Karakeçili aşireti reisleri ile Eskişehir Valisinin diyaloglarını resimlerle tespit etmiştir. Mehmet Ziya, Afyon'da Mevleviler ile ilgili geniş bilgiler vermiştir. Akşehir'de Hoca Nasreddin'in kitabesini aktaran Mehmet Ziya bu konuda nükte de yapar. Argıthanı'ndaki bir köprüden söz eden Mehmet Ziya Ilgın'daki kaplıcadan bu kaplıcanın özelliklerinden bahseder. Çavuşçu gölünden de bahseden Mehmet Ziya Konya'da İstasyon binasından bugün mevcut olmayan mezar taşlarından söz eder. Özellikle Sadreddin Konevi'yi etraflıca anlatır. Daha sonra Mevlevi dergahına gider. Buradaki mesnevilerin, kitapların özelliklerinden bahseder. Daha sonra Selçuklu yapılarından kısaca söz eder.

"Bursa'dan Konya'ya Seyahat" ve "Konya Seyahati Hatıratından"adlı Mehmet Ziya'nın eserini günümüz harflerine çeviren Ahmet Çaycı (ve Prof. Dr. Bayram ÜREKLİ), eserin diline dokunmadıklarını belirtti.Müellifin Bursa - Konya hattında bizzat çektiği fotoğrafları da kitaba aldıklarını belirten Doç. Dr. Ahmet Çaycı sözlerine şöyle devam etti.Mehmet Ziya özellikle Konya Seyahati Hatıratında Konya'daki sivil mimariden geniş malumatlar vermektedir. Özellikle Konya tarihi konusunda detaylı bilgiler veren Mehmet Ziya'nın gittiği yerlerde Mevlevilerle buluşması ve ihtifallere önem vermesinden dolayı kendisine İhtifalci Mehmet Ziya da denmiştir.

Bu eseri hazırlamak için Mehmet Ziya'nın Bursa Konya hattında uğradığı yerleri tekrar gezdiklerini ve Mehmet Ziya Bey'in resimlediği ve tanıttığı yapıların fotoğraflarını çektiklerini belirten Ahmet Çaycı, Mehmet Ziya Bey'in çektiği resimlerin yeni çekimleriyle yer aldığı fotoğraf sergisini de TYB Konya Evinde sergiledi. Programın sonunda TYB Konya Şubesi anısına Doç. Dr. Ahmet Çaycı'ya Prof. Dr. Bilal Kuşpınar tarafından bir plaket verildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.