TYB'de Süheyl Ünver konuşuldu.

TYB'de Süheyl Ünver konuşuldu.

TYB Konya Şubesinin beş yıldır düzenli olarak devam eden kültürel etkinliklerinin 2008 yılı final programı Türk Kültür ve Sanat Hayatında Ord. Prof....

A+A-

TYB Konya Şubesinin beş yıldır düzenli olarak devam eden kültürel etkinliklerinin 2008 yılı final programı Türk Kültür ve Sanat Hayatında Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver adı ile gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz Cumartesi günü Alaeddin Keykubat salonunda saat 20,00'de gerçekleştirilen programa Dr. Hasan Özönder konuşmacı olarak katıldı. Programda Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, İl Sosyal Hizmetler Müdür Yardımcısı Cemil Paslı, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler hazır bulundu.
Son yıllarda Konya ve Mevlâna konusuna yoğunlaşan ve yazdıklarıyla Konya kültürüne büyük hizmetleri olan emekli öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Özönder, Süheyl Ünver'in kişiliği, sanat ve çalışma hayatı hakkında duygu dolu bir konuşma gerçekleştirdi.
Süheyl Ünver Bir Hazerfendi
Prof. Dr. Süheyl Ünver tıp tarihi kadar Türk kültür ve sanatının gelecek nesillere tanıtılmasında da büyük hizmetleri olmuş bir Türk münevveridir." diyen Özönder, Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver'in adeta bir hazerfen olduğunu ifade etti. Süheyl Ünver'in hem yakın bir dostu hem de samimi bir talebesi olan Hasan Özönder, Süheyl Ünver'in bütün bir ömür boyunca çalıştığını ve okuyup gördüklerinden notlar çıkardığını belirtti.
Özönder,sözlerine şöyle devam etti:
"Süheyl Ünver Hoca zahriyye adı verilen elyazmalarının kenar ve dış kapaklarındaki bilgileri toplamayı seven bir insandır. Not tutmayı ve tutturmayı sever. Süheyl Hoca, devamlı çalışır yazar ve sohbet ederdi. Onu hiç uyuklarken görmezdiniz. O adeta ışıklar saçan bir avize gibidir. Türkiye'de tıp tarihi alanında iki uzman kişiden biridir.
Hem ressam hem hattat hem de müzehhiptir
Üsküdar'da Ali Rıza Bey'den resim dersleri almış bir ressamdır. Hat sanatına gönül vermiş bir hattat, duygulu şiirler yazan bir şair ve büyük bir müzehhiptir. İstanbul'daki bütün mezar taşlarındaki motiflerin kopyalarını çıkarmış olan, gittiği şehirlerin sanat ve kültürünü defterlere not eden büyük bir arşivcidir.
Tasavvufi yönü vardır
Tasavvufi yönü de bulunan Süheyl Hoca, mason olduğu şeklinde atılan iftiralara çok üzülmüş ve gazetelere tekzip yazısı yazmıştır. Neme lazımcılık bir milleti içerden çökerten en büyük hastalıktır diyen Süheyl Ünver Hoca, pul kompozisyonları da yapmıştır. Özellikle Fuzuli ve Farabi adına pul kompozisyonları düzenleyen Süheyl Hoca, Süleymaniye Camiinin ibadete açılışının 400. Yılı dönümünün anısına posta pulları da düzenlemiştir.

Kanaate önem verirdi
Süheyl Hoca, devamlı "Talip olma, matlup olursan reddetme." derdi. Dikkate önem veren, küçük işlerin insanı olmamak gerektiğini söyleyen Süheyl Hoca, Milletimizin ender şahsiyetlerinden biridir. O kanaate önem veren bir insandır. "Haris sinek kanaatkar örümceğin ağına düşer." diyen Süheyl Ünver, Hayat mecmuası tarafından son İstanbul Efendisi ilan edilmiştir.
Süheyl Ünver ile olan hatıralarından da bahseden Dr. Hasan Özönder, programın sonunda Süheyl Ünver'in şiirlerinden örnekler sundu; dostu ve hocasının eserlerini tanıttı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.