TYB’nin kültürümüze katkısı
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), gerek genel merkez gerekse şubeleri vasıtası ile kültürümüze önemli katkılar yapan sivil toplum kuruluşlarımızın başında gelmektedir.
Genel Merkez; başta değişmez Onursal Başkan D. Mehmet Doğan olmak üzere, birbirinden değerli Genel Başkanlar ve Genel Merkez yöneticileri eliyle çok önemli kültürel faaliyetlere imza atarken, TYB Şubeleri de Genel Merkez ile paralel bir gayretin içindedirler. Bu bağlamda TYB Konya Şubesi de; Genel Başkanların ve Genel Merkez Yöneticilerin zaman zaman ifade ettiği, bizim de bizzat müşahede ettiğimiz gibi, Genel Merkezle yarışacak derecede önemli faaliyetler yapan bir sivil toplum kuruluşudur.
TYB Konya Şubesi’nin faaliyetlerini yakından takip eden ve etkinliklerinin hemen hemen tamamına katılan bir kişi olarak, bu kuruluşumuzun ne denli önemli görevler üstlendiğine ayne’l yakîn şahit olmaktayım.
TYB Konya Şubesi’nin Denetim Kurulu üyesi ve TYB Genel Merkez delegesi olduğumdan, katılmakla kalmayıp bizzat faaliyetlerin içinde yer aldığım ve kültürel etkinliklerini sadece gözlemleyerek değil, doyulmaz tadına bakarak icra-i faaliyetinde bulunduğum için, şehadetim hakka'l-yakîn olarak tecelli etmektedir.
TYB Konya Şubesi, kuruluş yılı olan 1994 yılından 2002 yılına kadar çeşitli aralıklarla kültürel etkinlikler gerçekleştirmiştir. 2002 yılından itibaren de her yıl Şubat ayı içinde ilan ettiği “Kültürel Etkinlik Takvimi” çerçevesinde Şubat ayından başlayarak Aralık ayı sonuna kadar pek çok farklı alanda kültürel faaliyetler gerçekleştirmektedir. Bununla da kalınmayıp gerçekleştirilen bu faaliyetler "Söz uçar yazı kalır" düsturuyla yazıya geçirilip kitaplaştırılmakta, böylece TYB Konya Şubesi Konya’da kültür ve sanat faaliyetlerinin öncüsü konumunda olmaktadır. Konya Şubesi son 5 yılda 200'ün üzerinde program ve her yıl 2 sempozyum gerçekleştirerek Konya’mızda kültür alanında ciddi ve önemli bir faaliyetin içinde olduğunu göstermiştir.
"Kültürel Etkinlik Takvimi" dışında, "Şehir Okumaları" üst başlığı altında Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy okumaları, Necip Fazıl Kısakürek okumaları ve Diriliş Okumaları başlığı altında, Sezai Karakoç'un şiirleri okunmaya devam edilmektedir. TYB, Konya’da son dönemde 40 ın üzerinde program gerçekleştirmiştir. Bu programların bazıları yüz yüze yapılmasına rağmen pandemi nedeniyle bazı programların online olarak yapılmak zorunluluğu hasıl olmuştur. Online olarak yapılan etkinliklerde izlenme oranı oldukça yüksek olmuş, başta Konya olmak üzere ülkemizin her yerinden çok sayıda katılım gerçekleşmiştir.
TYB Konya Şubesi bu önemli faaliyeti ile şehrimizin kültürel dokusuna büyük bir katkı yapmakta aynı zamanda bu dokuyu yüreklere ilmek ilmek işlemektedir. Son dönemde ki kültürel faaliyetler, 8 Şubat 2020 de Şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan’ın konferansı ile başlamış ve bu etkinlikler zinciri 26 Aralık 2020 de Mehmet Akif’in torunu Selma Argon’un internet ortamında, dedesinin fikir ve mücadelesini onun idealini, şuurunu, dini ve milli ruhunu dile getirdiği programla son bulmuştur. Bu yıl ki programların da her yıl olduğu gibi Şubat ayı içinde başlaması planlanmaktadır. Dileriz ve temenni ederiz ki şu salgın illeti son bulur da bir an önce yüz yüze etkinliklere tekrar dönmüş oluruz. Türkiye Yazarlar Birliği bu etkinliklerden ayrı olarak bu yıl çok güzel bir işe daha imza atmıştır.
Başta TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan olmak üzere TYB’nin girişimleri ve gayretleri sonucu TBMM kararı ile 2021 yılı İstiklâl Marşı yılı olarak ilan edilmiştir. Bu karar 100 yıl önce İstiklâl Marşımızın TBMM’de oy birliği ile kabul edildiği gibi, bütün partilerin iştirakiyle ve oybirliği ile alınmıştır. Bu da oldukça sevindirici olmuştur.
Bu kararın alınması ile birlikte 2021 yılı içinde İstiklâl Marşımızla ilgili ne gibi faaliyetler yapılabileceği konuşulmaya ve tartışılmaya başlanmıştır. Konu ile ilgili olarak Konya TYB Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu hemen girişimlere başlamış, bu bağlamda Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi arasında eğitim, bilim, sanat ve kültürel alanları kapsayan işbirliği protokolü imzalanmıştır. İmza töreninde yapılan konuşmalarda, 2021 yılında İstiklal Marşı konusunda olabildiğince farkındalık yaratacak, anlamaya çalışacak, İstiklal Marşı’nın ruhunu gelecek nesillere aktarmak üzere bir dizi faaliyetler yapılması planlandığı dile getirilmiştir.
Bu yıl içinde İstiklâl Marşımızın ruhunu ve Milli Şairimiz Mehmet Akif’in mücadele azmini, karakter yapısını, fikir ve düşüncelerini gençliğimize ve yeni nesillere aktarmak üzere çok güzel faaliyetler yapılacağına inanıyor ve heyecanla bekliyorum. Şehirlerin fiziki ve mimari tarzda gelişmesi yanında kültürel yönden de gelişim göstermesi, vazgeçilmemesi gereken bir anlayış, görüş ve düşünce olması gerekir.
En önemli yatırım insana yapılan yatırımdır. Fiziki yatırımlar geçici, insana yapılan yatırımlar sadece dünya hayatı için değil, ahiret hayatında bile kalıcı özelliktedir. Bundan dolayıdır ki TYB’nin ve kültür alanında faaliyet yapan diğer sivil toplum kuruluşlarımızın faaliyetlerine destek olmak, yardımcı olmak dini ve milli bir görevdir.
TYB Genel Merkezinin ve Konya Şubesi’nin hem yıllardır yapmış olduğu kültürel faaliyetler hem de İstiklâl Marşı faaliyetleri nedeniyle sonsuz şükranlarımı sunuyorum.
Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.
Kaynak:http://www.konyayenigun.com/tybnin-kulturumuze-katkisi-makale,10138.html?fbclid=IwAR1zyAGEghOT3WhIfo4TgZ6YFomMpC7q5Gatqdir9B9w-hv1Lbh7mrXNZrk Konya Yeni Gün Gazetesi
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.