TYB’NİN ŞUBELER BULUŞMASI SAKARYA’DA BAŞLADI

TYB’NİN ŞUBELER BULUŞMASI SAKARYA’DA BAŞLADI

Yıl içinde yapılan kültür, sanat, edebiyat faaliyetlerinin değerlendirileceği, önümüzdeki dönemde etkinliklerin sayısının ve niteliğinin artmasına yönelik hedeflerin belirlenerek stratejik planlamanın yapılacağı 14. Şubeler Toplantısı Sakarya’da başladı.

A+A-

 

 

Programın açılışında bir konuşma yapan TYB Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “Yüzyıllar boyunca milletimize kimlik ve aidiyet kazandıran kültürümüz, sanatımız, dilimiz, edebiyatımızla ilgili yaşatıcı faaliyetler yaparak, bu mirası bize bırakan geçmiş büyüklerimiz ve yaşayan değerlerimizi korumak, gündemde tutmak sorumluluğunu üstlendik.” dedi.

dmehmetdogan-004.jpg

D. Mehmet Doğan

Kültürün, sanatın ve edebiyatın bir toplumun manevi cephesinin güçlendirilmesindeki rolünü bilerek Türkiye Yazarlar Birliği’ni kurduklarını ifade eden Doğan, Türkiye’de ve yurt dışında gerçekleştirdikleri faaliyetlerin 45 yıldır kesintisiz sürdüğünü belirtti.

TYB'nin "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödüllerinin amacı ve ödül değerlendirme sistemine değinen Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu öyle bir ödül ki, o zamana kadar hiç ödül almamış olan çok önemli edebiyatçılarımıza ödül vererek başladık. Kim bu isimler; Necip Fazıl Kısakürek, Cemil Meriç, Sezai Karakoç, Bahattin Karakoç, Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Mustafa Kutlu. Şimdi herkes tarafından ödüllendirilen, önemi takdir edilen bir çok yazarımız, şairimiz, edebiyatçımız Türkiye Yazarlar Birliği ile ödülleri ile ilk defa ödüllendirilmiş oldular. Biz, 1978 yılında TYB kurulduğunda, bu ödüllendirme sisteminin biraz al gülüm-ver gülüm, hesap-kitap, ideolojik gibi maksatlarla yapıldığını gördük. Eğer öyle olmasaydı, az önce isimlerini belirttiğim kişilerin de o ödüllerden faydalanmaları gerekirdi. Niye onlara verilmiyor? Çünkü burada farklı bir zihniyet var. Biz o zihniyeti aşarak gerçekten ortaya kalıcı eserler bırakmış herkesi göz önüne alarak bu değerlendirmelere başladık. Dolayısıyla gerçek anlamda bir gelenek oluştu.”

Konuşmasında iyi niyetle başlanılan çok parlak ve gösterişli şekilde ortaya konulan bir çok kültür, sanat faaliyetinin devamının gelmediğini, gerçek başarının ise sürekli gerçekleştirilen işlerle olduğunu belirtti.

mustafaak.jpg

Mustafa Ak

Programın açılışında konuşan Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ak da yaptığı konuşmada, şehirlerin alt yapıları kadar o şehrin kültürüne ve sanatına önem vermek gerektiğini belirterek, şehirlerin ruhunu ancak bu şekilde korunacağını, bu anlamdaki çalışmaları önemsediklerini ve Sakarya olarak gerekli tüm desteği vereceklerini belirtti.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada: Türkiye’de kültür, sanat edebiyat faaliyetlerini düzenlemek ve kadim medeniyet değerlerimi yaşatmak amacıyla Türkiye Yazarlar Birliği 45 yıl önce kuruldu. Kuruluşundan bu yana geçen 45 yıl içinde, gerek genel merkez gerekse yedi bölgemizde kurulu 16 şubelerimiz aracılılığıyla  ulusal ve uluslararası çok önemli faaliyetleri başarı ile gerçekleştiren TYB, kültürel hayatımıza canlılık getirmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Türkiye Yüzyılı" vizyonunun, ülke için edebiyat, fikir ve sanat yüzyılı olacağını dile getiren Arıcan, "Bunun sadece Türk devletleriyle ilişkili olmayacağına, kültür ve gönül coğrafyamızla birlikte yapılacağına, dünya kültür, edebiyat ve fikir hayatına inşallah ülkemizden çok büyük katkılar sunulacak bir yüzyıl olacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

musakazimarican-003.jpg

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan

Arıcan, bundan sonra edebiyat, sanat ve fikirle iç içe bir yüzyılın yaşanacağını ifade etti.

Sakarya TYB Şube Başkanı Fahri Tuna ise yaptığı konuşmada: Şubeler olarak her sene bir ilde toplanıp sezonluk değerlendirme ve planlarımızı yapmaktayız. Geçen sene Giresun'da, önceki sene Trabzon'da toplanmıştık. Üç gün süreyle 23 TYBli şair ve yazara, Sakarya olarak ev sahipliği yapacağız. 14. TYB Şubeler Buluşmasına, Sakarya olarak, iki yenilik getirdik: Gelecek bütün yazarların eserlerinden 'Tekmili Birden' adıyla ortak bir kitap yayınladık, ayrıca gelen her yazarı 16 ilçedeki bir lisede, öğrencilerle buluşturacağız.” ifadelerini kullandı.

fahrituna.jpg

Fahri Tuna

Şube Başkanı Fahri Tuna konuşmasında, şubeler buluşmasına destek veren Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık’a, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al’a, Kültür İşleri Dairesi Başkanı Sinan Çileli'ye  ve  çeşitli illerden gelen şube başkanları ile yazar ve şairlere teşekkür etti.

img_3595.jpg

img_3442-001.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.