Uzaycı Mehmet Eminoğlu’nu unutmak ne mümkün!
• 16 Kasım 2011 tarihinde kalp krizi neticesinde aramızdan ayrılan ve 17 Kasım’da Hacı Fettah Mezarlığı’na defnettiğimiz ilim, irfan sahibi Mehmet...
• 16 Kasım 2011 tarihinde kalp krizi neticesinde aramızdan ayrılan ve 17 Kasım’da Hacı Fettah Mezarlığı’na defnettiğimiz ilim, irfan sahibi Mehmet Eminoğlu Hocamıza rahmet diliyorum. O “Uzaya çıkmadan (fethetmeden) Müslümanların yeryüzünde hükümran olması zordur” derdi.
Mehmet Emin Eminoğlu, bundan tam sekiz sene önce 79 yaşında ve arkasında Müslümanların faydalanması ve şuur sahibi olması, gözlerini semaya çevirerek gökyüzünü okumaları için pek çok eser bırakan âlim, ilim ve irfan sahibi bir insandı.
NASA’nın takip ettiği bu kıymetli uzaycı ilim, irfan sahibi insanın değerini ne Konya ne de Türkiye bilemedi. Özal Kent’teki o mütevazı hâne-i saadetinde her ziyaret edişimde “Onu bunu boşver Mustafa’m! Gel seninle datlı datlı konuşalım” derdi. Mehmet Hocam, son nefesini verinceye kadar heyecanını hiç zâyi etmeyen uzaycı ilim insanımızdı. Onun gönlü de yüzü de ve bütün duyu organlarıyla birlikte hep ötelere ve Sonsuzluğun Sahibi’ne doğru idi.
O'nun ölümü bendenizi kalbi olarak son derece etkilemişti. Mehmet Eminoğlu Hoca'mla hiç unutamayacağım hatıralarım var. Sistem ve düzenin adamlarına karşı her zaman mertçe bir duruş sergiledi. Sistemden ve düzenin adamlarından çekinmesine rağmen o mert ve cesur duruşu, heyecanı, sevgisi ve aşkı sayesinde 79 yaşına kadar kıyamda durmasını bildi. Çok nüktedan ve şakacıydı. Bilgin, âlim ve uzaycı bir insanı unutmak ne mümkün.
Hz. Mevlâna ile ilgili “Duygu ve Düşüncede Tazelik” başlıklı makalesinde, Mevlâna Celâlaleddin’in “Endülüs’ün hüsranı, Mısır buhranı, Haçlı tuğyanı ve Moğol tufanı’nın yaşandığı ve İslâm dünyasının hercümerç olduğu ve İslâm mütefekkirlerinin bir kurtarıcı bekleyişinde olduğu dönemde ortaya çıktığını belirterek “Mevlâna, kendisini ve yaşadığı çağını meşgul eden konuları şiirle ele aldı. Bunları ifade ederken en zarif ve şiirin dili vezinle dizdi. Herşeyden önce insanın kendi kendisini tanımasını istedi. Sonra mevcud felsefeyi tenkit etti ve yepyeni bir felsefe esasını kurdu. Hakiki felsefenin, peygamberlerin bıraktıkları eserlerden alınması gerektiğini ilân etti.” diyor.
Vefatının üzerinden tam sekiz sene geçmiş.
Allahû Teâlâ’dan rahmet diliyorum. Nûr içinde yatsın.
Ruhuna el-Fatiha.
Mehmet Eminoğlu Kimdir?
1932 yılında Şam’da dünyaya geldi. 1946 yılında girmiş olduğu Ezher Üniversitesi’nde halkalar şeklinde verilen dersleri takiple öğrenimini bir süre sürdürdü. Ayrıca lise dengi bir diploma ile Şeriat Üniversitesine kayıt oldu ve bu okulu ikinci sınıftan sonra terk ederek 1956’da Kuveyt’e gidip öğretmenlik yaptı. Ayrıca “El-İrşad” adlı Arapça neşriyat yapan bir derginin sekreterliğini üç sene kadar sürdüren Eminoğlu, sonra Konya’ya gelerek 1960’ta çıkan “şafak” gazetesinde tercümanlık yaptı. 1962 yılında Beyrut ve Şam’da yazma eserlerin tetkik usulünü öğrenip bir vakit orada çalıştı. Sonra İstanbul’a giderek “Bab-ı Ali’de Sabah” adlı gazetenin ilmî neşriyat bölümünde çalışarak eser yayın işleriyle iştigal etti. Bu gazetenin iflasını müteakip “Sönmez Neşriyat”ta duvar takvimlerine yazı ve eser tercümesi yaptı. Konya Büyükşehir Belediyesi’ne intikalden sonra Koyunoğlu Müzesi’nde “Yazma Eserler Musannifliği”ne getirilen Eminoğlu, 3 ay sonra bu müzenin binasının yenileceği sebebiyle Belediye’nin diğer yerlerinde 15 ay kadar çalıştıktan sonra buradan ayrılıp “Eminoğlu Yayınları” adı altında bir yayınevi açtı. Koyunoğlu Müzesi Yazma Eserler Tasnif işini sürdüren Eminoğlu Hoca, Konevî ve Gözyaşı Dergisi gibi pek çok dergide ilmî makaleleri yayınlandı. Arapça Tercümeleri yanında birçok eser te’lîf etmiştir. Yayınladığı ve neşre hazırladığı eser sayısı yirmiyi aşmaktadır.
Mehmet Eminoğlu, dayısı Ali Rıza Kutsi Efendi’nin kerimeleri Emine Rida Hanımefendi ile evlidir. Onunda “Geç gelen Saadet”, “Mücahide Annemiz Ümmü Süleym” ve “Geç Kalan İtiraflar” adında üç tercüme eseri vardır.
Te’lif Eserleri
Kur'an Işığında Kâinat ve Göklerin Fethi, Çağımızı Aydınlatan Kur'an Mucizeleri, Osmanlı Vesikalarını Okumaya Giriş, 45 Günde Osmanlıca Yazalım Okuyalım, İslam ve Hristiyan Kaynaklarına Göre İsa (a.s.), Konya Ticaret Teşkilatının Dünü ve Bugünü, Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi Yazma Eserler Kataloğu, Karatay Medresesi Yazı İncileri, Eski Uzaycılar Yeni Uzaycılara İbrettir.
Tercümeler
Beyrut Ulemasından El-Azzuzi’nin “Konularına göre Kur’an-ı kerîm fihristi” M. Emin Esadoğlu adı altında tercüme ve ilavelerle neşredilmiştir.(1969, Sönmez Neşriyat)
Mer’aşi-zade Ahmet Kutsi Hazretlerinin “Kuddusi” isimli divanının yeni harflere çevirisi. (Can Kitabevi,1973)
Hintli âlim, İslâm davetçisi ve edip Ebü’l-Hasan Nedvî’nin “Duygu ve Düşünce’de Tazelik Hz. Mevlâna Hayatı ve Eserleri” adlı risalesi. (Hizmet Kitabevi, 3.baskı,1998)
Mustafa Balkan
Gazeteci-Yazar
17 Kasım 2019, Karatay
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.