D. Mehmet DOĞAN

D. Mehmet DOĞAN

Ve Konya...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği, 1990’lı yılların başında ülkemizin çeşitli şehirlerinde şiir şölenleri başlattı. Balıkesir/Dursunbey-Suçıktı, Çorum, Ordu, Erzurum ve Konya en belli başlıları idi.

Zaman içinde mahalli yönetimlerin değişmesine de bağlı olarak bu şölenler sürdürülemedi. Bir tek Konya şiir şölenini bırakmadı. Konya’ya da bu yakışırdı. Yaklaşık 30 yıl önce yazılmış bir yazıyı sunuyoruz:

*

Sanki bir aydır devam eden bir şölendeyiz. Batıda Dursunbey Suçıktı Şöleni'nin ardından kuzeyde Çorum ve nihayet daha güney ve ortada Konya'da devam eden bir şiir şöleninde. Yenilenen kültür haritasında üç aydınlık nokta. Son vardığımız yer Konya şiirin ezelî âşinası. Vakit akşam. Bir havuzun ortasında bin yıllık Selçuklu çinilerinin, onlarla yaşıt taş işlemelerin sese kalbolduğu zamanlar...

Lütfi Şehsuvaroğlu ile birlikte Konya'ya şiir dinlemeye gidiyoruz. Son defa Çorum'da şehrin merkezinde Hürriyet Parkında şiirler okunurken halkdan biri, "bu parka bu güvercinler gelmezdi" dedi, şiir dinlemeye geldiklerini ima ederek.

Şölen başlarken Konya’ya ulaşıyoruz. Şiir Şöleni "Dede Bahçesi"nde imiş Fuar kalabalığı içinde Dede Bahçesini bulmak güç olmuyor. Şairlerle kucaklaşıyoruz. Bir aydır her gün berabermişiz gibi bir hisse kapılıyoruz... Yalnız atmosfer değil şiir şölenlerini sadakatle takip eden televizyon ekipleri de bu hissimizi kuvvetlendiriyor...

1992'de Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Bursa'da başlamış, Konya'da sona ermişti. Bu sefer bir aylık şiir şöleni programının son durağı Konya. Yine şairler, yine şiirler...

 

unuttum şarkımı ben ey sessizlik kulesi

ödedim bedelini zamanı öldürmenin

ve şimdi, bin yıl süren ölüm bu, sonsuz şimdi

 

Bu mısralar Şahin Uçar'dan. Onun şiirinde hep bir felsefi yoğunluk var. Hayatı, insanı, geçmişi ve kendini sorgulayan bir yoğunluk.

İlk defa bu şölene katılan şairlerin şiirlerini ve biyografilerini ihtiva eden bir kitap şölenle birlikte dağıtılıyor. "Taşra yayıncısı" Mustafa Çalışkan bunu başarıyor ve Türkiye'nin yayıncılık merkezlerine yayınladığı şiir dizisi ile meydan okuyor.

Konya’nın güzellikleri arasına galiba bundan sonra şiir şölenleri de girecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Halil Ürün şiir şölenlerini uluslararası hale getirecekleri müjdesini veriyor. Kendisi de şölen sırasında -birisi Necip Fazıl'dan- birkaç şiir okumadan edemiyor.

Şölene -hem de bir aydır- katılan İdris Özyol:

 

burda oluşum toprağın fikri

yolların yalancısıyım ben

diyor.

Konya şöleni bitti. Ne dostlardan, ne şiirden ayrılabiliyoruz!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.